Бихте ли дарили ембриони?

• 9 898
  • 305
  •   1
Отговори
# 285
Не, не бих.
Ембрионът или бластоцидът може да не са деца, но са носители на гени и родова история.
В този свят с бум на донорство на яйцеклетки и сперматозоиди, вероятността брат и сестра да станат двойка и да не знаят, че имат общи гени вече става много голяма 
Предполагам, ме в близко време ще стане задължително двама млади да се изследват за ДНК съвпадение преди да създадът поколение.

Все още вярвам, че биологичните видове си имат естествена система на подбор и размножаване.
Вярвам и че сме се засили да създаваме човеци почти роботизирано и сме близо и до изкуствени утроби и човеци на килограм.

# 286
  • София
Всъщност, много заболявания на децата биха се избегнали, ако родителите си правеха генетични тестове преди забременяване.
...
Вероятността на "засичане" зависи от интелекта - т.е. липсата му - на родителите, скрили от детето си, че е заченато с донорски материал.

# 287
Точно днес четох в немската преса, че Италия има огромен проблем със замразените ембриони от 2009 година насам.
Дотогава при инвитро са се използвали цели три оплодени яйцеклетки, след промяна в закона - само една.
“Осиновяването” на ембриони, тоест подаряването и то само на хетеросексуални двойки среща политическа съпротива, както и от католическата църква.
Много двойки се решават на следваща бременност, въпреки че не искат повече от едно дете, само защото не искат да оставят ембрионите с нерешена съдба.
В Испания е по-добре регламентирано - още преди ин витро процедурата двойките трябва да решат дали да запазят ембриони за себе си или да дарят, като е възможно на хетеро-, хомосексуална двойка или сингъл.

Поствам и линка, че не ми се цитираха числа, но проблемът не е от вчера:
https://www.n-tv.de/panorama/Der-Kampf-um-Italiens-gefrorene-Emb … icle25645106.html

# 288
  • Пловдив
Не бих, защото бих ги използвала за себе си, ако стигна дотам. Още повече, с изчерпан яйчников резерв, всеки ембрион би ми бил изключително ценен.

# 289
Светлана, ако постигнеш успешна бременост и раждане, което ти пожелавам от сърце, би ли дарила останали ембриони. Мисля, че това е смисъла на темата.

# 290
  • Пловдив
В този случай, ако съм замразявала такива и ако ми се е случила мечтата, предполагам че бих ги дарила. Какво да ги правя иначе? Бива ли да се унищожат? Какви са алтернативите, продават ли си ги?

[quote author=Tortilla Flat link=topic=1709027.msg49618304#msg49618304 date=1745008065]
Светлана, ако постигнеш успешна бременост и раждане, което ти пожелавам от сърце, би ли дарила останали ембриони. Мисля, че това е смисъла на темата.
[/quote]

# 291
  • София
Алтернативите са: даряване на нуждаещи се от ембриони, даряване за научни изследвания и унищожаване. Или запазване за мнооого дълъг период, докато решиш както да правиш (плащаш месечна такса за замразяване).

# 292
  • София
Цялата дискусия е пределно хипотетична: статистически, от 15на яйцеклетки 5-6 стават бластоциста, а от тези 5-6 - 1-2 ембриона.

# 293
  • София
Хипотетична е, но често остават 1-2 накрая и е добре въпросът да е обмислен от по-рано, защото изборът далеч не е така лек, колкото звучи.

# 294
За мен не е хипотетична, аз имам 2 деца и още 6 замразени ембриона, всичките от една стимулация. Колкото и да ми се иска да ги родя всичките, няма как. Искаме още едно дете и със сигурност ще останат ембриони. Много мислих по въпроса, но не бих ги дарила.

# 295
  • Пловдив
Първосигнално отговорих, че да, бих дарила ембриони. Едва ли с моя яйчников резерв бих имала да раздавам евентуално, но ако го допуснем - бих дарила, но ако гарантирано рецепиентите го получат безвъзмездно. Да даря на някоя ембрионална банка или клиника и те да печелят сума ти пари, които да вземат от нуждаещите се срещу ембриона - против. Ако ще дарявам, да е на нуждаещите се, а не на клиниките (които без това печелят за сметка на страданието на бездетните).

# 296
  • София
Пациентите плащат такса за транспорта, размразяването, трансфера и т.н. + друго необходимо за поддръжката му. Конкретно за ембриона не, но не е безплатно.

# 297
Бих, но съм вече извън възрастовата граница  за жалост...

# 298
  • София
Напомням, че ембрионите, за разлика от яйцеклетките, са собственост и на двамата партньори, когато не са от донорски сперматозоиди. Т.е. не може еднолично да се решава.

# 299

Общи условия

Активация на акаунт