Бихте ли дарили ембриони?

• 9 957
  • 305
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Хората са различни. Обичам детето си, но то не е смисълът и центърът на живота ми, а просто част от него.

Напълно нормално е децата да не са смисъл и център на живота на родителите си. Това няма общо с желанието да имаш дете, когато чуеш диагнозата "безплодие". Напълно ирационално е тогава желанието и няма нищо общо със самото дете обикновено.

# 91
Предполагам ако се разболеете от тежка болест, няма да си кажете "тъй ми било писано", а ще се възползвате от възможностите на медицината да се лекувате.

Така е и с репродуктивните проблеми.

# 92
Предполагам, че ако не можех да имам деца и имаше възможност за асистирана репродукция, щях да се възползвам, защото за мен да имам дете / деца е точно самоцел.

# 93
И аз щях да се възползвам от всички възможни начини. Не съм против нито една възможност, всички ми се виждат окей.

# 94
  • София
Чисто и просто е едно егоистично желание. Да имам, да не приключи всичко с мен. Да притежавам за известно време и да ги пус
на по пътя им, защото така продължавам моя път. Да имам част от любимия човек, която завинаги да е свързана с мен. Ей такива неща.

# 95
  • София
Предполагам ако се разболеете от тежка болест, няма да си кажете "тъй ми било писано", а ще се възползвате от възможностите на медицината да се лекувате.

Това е 100% вярно, но и не цялата асистирана репродукция е лечение. Сурогатното майчинство например не е никакво "лечение" и поставя морални въпроси, които далеч надхвърлят простото "искам дете и имам право да се възползвам от всяка възможност".

По темата - не бих дарила ембрион, нито яйцеклетка, освен на много близка роднина, например на сестра ми. Отговорът ми е хипотетичен, на 40+ съм, та не мога и да предложа вероятно, дори да се наложи Simple Smile

# 96
  • Пловдив
Според мен е толкова лечение, колкото и раждането на дете "за себе си" с донорски материал. Проблемите, които могат да възникнат, в моите очи са предимно психологически, в никакъв случай не морални. Затова и всяка жена трябва да бъде наясно, доколкото е възможно, как може да и се отрази психологически, може ли да го приеме като помощ на чужди хора за дете.
Разбира се, когато сурогатната майка е принудена от крайна бедност да го направи за пари, има място и за етични въпроси, но ако е просто избор, дори платен, не виждам нищо неетично. За донорство на яйцеклетки също, говори се, се плащат някакви на практика възнаграждения под формата на обезщетения за разноски, но много хора го смятат за нормално.
Неетично е в моите очи само ако мотивът на жената, за която се прави, не е невъзможност за износване, а нежелание да се мъчи да бременее, суета и т.н. Но в крайна сметка такива желания и намирането на вратички за тях няма как да ги предотвратим, и освен това за други същото нещо няма да е неетично.

# 97
  • София

Разбира се, когато сурогатната майка е принудена от крайна бедност да го направи за пари, има място и за етични въпроси, но ако е просто избор, дори платен, не виждам нищо неетично.

Е, точно тази граница поставя етичните въпроси, защото не знам кой и как би установявал разликата между платен избор и крайна бедност; да кажем тази между невъзможност и суета е по-лесно определима, макар че и там корупцията може да се намеси много лесно. Но мен дори не ме отблъсква толкова проблемът с "вратичките", без значение чии мотиви ще се шмугват чрез тях, а пълната липса на хабер за детето - продукт на така нареченото лечение. Това е и единствената причина да съм резервирана по въпроса, иначе нямам навика да се изказвам за ситуации, които не ме засягат и са много интимни.
Като цяло си много права, особено за психологическия момент.
Всъщност темата не е за сурогатството и съжалявам, че я разводних.

# 98
  • Пловдив
Така е, няма ясна граница между принуден от крайна бедност и просто изпълнение срещу заплащане. Същото обаче важи и когато оценяваме например условията на труд - съгласен на тежки такива поради крайна бедност, или не. Не сравнявам износването на дете с труд, във всеки случай не е обикновен "труд", правя аналогия само относно това, че границата е размита.
Наистина не е пряко по темата, затова и аз спирам.

# 99
Едва ли хората, които имат възможност за сурогатна майка избират на случаен принцип някоя жена от гетото, защото е бедна. Сто процента има медицински критерии, битови условия, хранителни режими и мониторинг какво се случва. Плюс огромни договори с клаузи, разглеждащи всякакви варианти за развитие на ситуацията. Направо си звучи като работа.

# 100
  • Пловдив
Няма да е на случаен, да, но би могло заплащането да е много силен мотив поради бедност. Вкл. като граждани на по-богата държава се обръщат за целта към гражданки на по-бедна.

# 101
Аз също не бих се подложила на асистирана репродукция и не бих осиновила. За мен имането на дете не е на всяка цена и ако партньорът ми настоява, бихме се разделили - явно не сме на една вълна и той има право да удовлетвори желанието си.
Хората са различни. Обичам детето си, но то не е смисълът и центърът на живота ми, а просто част от него.
Точно това имам предвид. Имането на дете не ми е приоритет и не бих подложила тялото и психиката си на асистирана репродукция, за да го имам, а по-скоро ще приема факта, че нямам. Това си е личен избор и по никакъв начин не казвам, че е грешно, ако го искаш, да се подложиш на инвитро и/или други процедури. Уважавам другия избор и не съм против него.
От друга страна, ако се случи така че да забременея естествено, със сигурност няма да направя аборт по желание и ще задържа плода. Та в този ред на мисли - каквото е било писано. Защото мисля че естественото забременяване е и известна доза късмет и стечение на обстоятелства.

# 102

[/quote
Благодаря за това мнение, на него съм и аз.
Смятам, че хората, които твърдят, че никога не биха се подложили на асистирана репродукция или осиновяване, не им се е наложило такова нещо или както се казва не им е дошло до...Ако не дай си Боже дойде, приказката може би вече ще е друга.

# 103
  • Между гори и планини
Мъжът ми имаше лениви плувци и диагноза, че не може да има деца. Обсъждали сме инвитро и осиновяване...
Но преди да се запознае с мен, с бившата си съпруга са гледали за осиновяване на дете от България, той е чужденец. Директно е имало цена.
Вероятно ако не бях забременяла случайно, щях да се възползвам от науката. Но не бих си дарила клетки, ембриони. Те носят моят генетичен материал. Не мога да си представя, че някъде по света ще има мое дете което не познавам, не мога да прегърна, да не знам щастливо ли е или не.

# 104

[/quote
Благодаря за това мнение, на него съм и аз.
Смятам, че хората, които твърдят, че никога не биха се подложили на асистирана репродукция или осиновяване, не им се е наложило такова нещо или както се казва не им е дошло до...Ако не дай си Боже дойде, приказката може би вече ще е друга.

И теб да те питам - как точно реши, че хората, които имаме твърдо мнение "против" асистираната репродукция нямаме никакви репродуктивни проблеми?

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 10:34 от Acid_Burn

Общи условия

Активация на акаунт