Нашите орхидеи – тема 45

• 27 255
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
  • Мадрид / София
Мисля, че проблема е в корените. Извади я от субстрата и снимай корените да видим как са. Предполагам, че са малко и в не добро състояние.

# 601
  • Somewhere far away
ами като я извадя после ще трябва да я пресадя предполагам ?

# 602
  • Мадрид / София
В зависимост от състоянието на корените може да се пресади или да се остави в съд с мъничко водичка за да поникнат нови. Много зависи от състоянието на корените.

# 603
Тези петна по листата, показват вредители, които са ги тормозили по време на растежа им... Дали сега има вредители или не, не е ясно. Аз не бих вадила в момента, бих поляла и напръскала със смес системен инсектицид и фунгицид.
Снимай откъм саксията и основата на растението, да видим и там състоянието.

# 604
От рода на Камбриевите е орхидеята и има петна защото са я нападнали или гъбички или бактерии. Третирай я и махни жълтите листа. Така или иначе те вече не служат за нищо.

Благодаря, Angela61 Flowers Hibiscus!
Добре, жълтите листа ги махам веднага.
Въпросът е с какво да я третирам. Има ли комбиниран препарат против гъбички и бактерии?

# 605
  • Мадрид / София
В България не зная какви са препаратите. Тук в Испания има комбиниран, но предполагам, че не ти върши работа.

# 606
Фитоспорин е комбиниран препарат, подходящ за орхидеи

https://www.myorchidea.com/produkt/%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%8 … 1%86%D0%B8%D0%B8/

# 607
  • Somewhere far away
Аз пресадих моята красота, дано да се оправи. корените и като я извадих не са много, и много странно нещо видях. един корен беше изгнил и след това покаарал отново като новата част беше напълно здрава и хубава! супер странно- отрязах го и го посипах с канела, защото не искам да се мъчи, явно се е мъчила горката в един момент и после е покарала наново след изгнилото напълно здрав и хубав корен, какво нещо е природата!
 Също така, измих я и сега няма да я поливам известно време. дано се оправи , много си я обичам!

# 608
Deathcrush корените не се посипват с канела,за да не изгорят/потъмнеят.Чистата канела е много силна.
Следващия път просто почисти изгнилата част и го остави.

# 609
     Честит Гергьовден! Поздрави с една от моите орхидейки, на която всяко цветче е различно. Похвалих ви се, а сега имам и въпрос. Ето тези корени в жълто трябва ли да ме притесняват? Лилавата окраска на гърба на едното листо също дали е проблемна?           

# 610
Тези корени в жълто, са вътре в саксията, светлина до тях не стига, няма какъв друг цвят да са, освен жълто-бели...
Орхидеята предполагам е по-наситено лилаво цъфтяща, и аз имам една, която оцветява така листата... само тя и то в това време на годината -има дни с повече слънце, изглежда точно като на твоята, не е равномерно...
Бих поизчоплила сухите остаъци от листа по стеблото. Нищо спешно, за всеки случай, да не задържа влага при поливане/измиване.
А защо е вадена тази орхидея? Някакви притеснения/наблюдения?

# 611
  • Мадрид / София
Няма нищо притеснително. Пипни жълтите корени дали са твърди (според мен са твърди). Ако е така съвсем добре са и както ти каза Пенева цвета е от липсата на свтлина.  Някои орхидеи (особено лилавите) имат такава лилавееща окраска на листата. Нормално е, няма място за притеснения.

# 612
Благодаря ви, Пенева и Angela 😘! Щях да я накисвам, но имаше много сухи корени, стърчащи във всички посоки и затова реших да я извадя и проверя вътре как е. Тук е с подстригани сухи краища 😀. Жълтите корени ги пипнах, твърди са както мислите и вие. Не помня какъв цвят е, не е цъфтяла скоро...

# 613
Имам питане относно предстоящото лято. Нашият апартамент е изцяло южен, засега съм им намерила местенце до прозореца без да ги огрява пряка слънчева светлина и виждам, че им се отразява много добре. Обаче лятото става адски горещо вкъщи и без климатик не се живее. Нямам опция да преместя орхидеите на друго място. Та питането ми е, първо как би им се отразила жегата? Мисля по-често да ги поливам и да ги пръскам всеки ден? И второ следобедните часове, когато включваме климатика, дали би им повлияло негативно?

# 614
Моите в офиса са на юго-западен прозорец (друго място нама), на перваза зад щори, коиъо са 2/3 завъртени... Но са метални и самите те се нагорещяват. Климатик работи ежедневно, като върти към тях, иначе на нас ще ни духа в главите. В най-големите жеги климатика духа 25 градуса, не 18. Да не ни блъсне нас жегата после, не заради цветята.
Орхидеите са си добре, не ги пръскам всеки ден, не ги поливам кой знае колко по-често...

Общи условия

Активация на акаунт