Нашите орхидеи – тема 45

• 27 260
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Здравейте, имам следния въпрос. Как се нарича това на снимката и какво да направя с него?
,
Прилича на бебе на орхидеята, но се притеснявам да го махна

Казва се кейка. Трябва да има поне 3 корена  с големина 4-5 см. И поне 3 листа. Преди да се отстрани от цветоноса е хубаво младите корени да се научат да "пият" вода. Премахва се от цветоноса с въртеливо движение или цветоноса се отрязва отстрани на 2 см.от кейката.
Според мен, можете да го махнете от цветоноса и засадите в малка саксия.

# 586
Част от моите цъфтежи тази година. Простете прозата на гардероба Simple Smile

# 587
  • оттам, откъдето започва България
При тия красоти кой ти гледа гардероба. Simple Smile
Прекрасни са! Heartbeat

# 588
  • Карлово
Част от моите цъфтежи тази година.
Прелестни. Как ги караш да цъфтят едновременно?

# 589
До моите орхидеи не достига достатъчно дневна светлина, особенно сега в този сезон сме все с пуснати щори. Искам  да им обособя един кът и да им пусна изкуствена светлина. Каква е най подходяща жълта, бяла?

# 590

Прелестни. Как ги караш да цъфтят едновременно?
За да цъфти една орхидея е необходимо сечение на три фактора
1. Температура ( сезонно)
2. Светлина под формата на дължина на деня ( сезонно)
3. Поливането/водата.

Очевидно, че всеки дом има своите специфики. Когато тези три условия, в съчетание, постигнат екстремум се залагат цветоноси. Обикновено се случва около равноденствие, при добри температурни разлики между дневна и нощна температура и с лееееко засушаване.  За съжаление, при мен конкретно, никога не е на равноденствие, защото заради К стъклата в апартамента, температурите не са подходящи (високи са). В слънчеви и топли зими при мен залагането на цветоноси  се отлагат до декември и януари. Светлината от две години я манипулиран чрез лампи. Засушаване имам винаги. То не ми е фактор.
Разбира се хибридът също е от значение, винаги има някои които са бързаци и други, които за бавньори, но скупчване на цъфтежи винаги имам.

До моите орхидеи не достига достатъчно дневна светлина, особенно сега в този сезон сме все с пуснати щори. Искам  да им обособя един кът и да им пусна изкуствена светлина. Каква е най подходяща жълта, бяла?
Честно казано аз предпочитам имитация на слънчева. Т. Е много спектърна, Мека жълта. За съжаление лампите не са евтина придобивка и ща не ща се ориентирам по цена. Съответно попадам на лампи в ограничен спектър, който се смята че стимулира примерно цъфтеж и растеж повече (смесица от синя и червена), които са изгодни и вземам от тях. Но чисто визуално не са ми приятни. Ако нямах подобно ограничение щях да купувам само бели и жълти - широкоспектърни. И понеже не съм точно специализиран цветар. С лампите искам просто да осигуря недостигащата светлина, нищо друго. Естественост на условие, което естествено не ми достига.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 18:26 от _re_ge

# 591
  • ВАРНА
Какво ли иска да ми каже?Дали да не я преместя в по-голям съд?Разкъсаха листото ударно.

# 592
Хубави корени. Недей да зариваш листата в кори, това което е останало под корените е твърде надълбоко. Не мисля, че е нужна по-голяма саксия.

# 593
Иланг-Иланг, как постигна този разтеж на корените?

# 594
  • ВАРНА
Нищо не съм правила,но явно нещо в средата им е повлияло.Скоро показах и 3 кейки без стимулация на съседна орхидея,но обяснение нямам освен по-топлата зима.

# 595
  Моля, за мнения какъв вид е орхидеята и защо по листата й се появяват тези кафяви петна?

# 596
  • Мадрид / София
От рода на Камбриевите е орхидеята и има петна защото са я нападнали или гъбички или бактерии. Третирай я и махни жълтите листа. Така или иначе те вече не служат за нищо.

# 597
  • Somewhere far away
Момичета, помощ! Първата ми орхидея - която купих преди около година има някакви лепкави налепи/ като капки под листата! Също така листата и изглеждат много тъжни и увиснали.
какво е това и как да го третирам ако е болест?

# 598
  • Мадрид / София
Момичета, помощ! Първата ми орхидея - която купих преди около година има някакви лепкави налепи/ като капки под листата! Също така листата и изглеждат много тъжни и увиснали.
Снимки?

# 599
  • Somewhere far away
Снимки?

Общи условия

Активация на акаунт