Нашите орхидеи – тема 45

• 27 262
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
Според вас това Phalaenopsis Surf Song ли е?

# 571
  • София
На Surf song прилича, но малко е недоразвито цветчето. Би трябвало петалиите да са по-дълги.

# 572
Благодаря Raya🙂

Тя е отделено бебе и още не е в най-добрата си форма, ама е борец. За втори път цъфти.

На Surf song прилича, но малко е недоразвито цветчето. Би трябвало петалиите да са по-дълги.

# 573
Момичета какво мога да направя за тази Орхидея?
Изчистих всички изсъхнали корени, останаха 1 или 2 здрави, да я пресадя ли в нови кори или да я оставя във вода, докато пусне друг корен?

Благодаря за отговорите предварително.

# 574
  • Мадрид / София
Остави я в чашка с малко водичка за да пусне още корени.

# 575
Може да почистите внимателно остатъците от старите листа, за да могат новите да избиват по - лесно 🙂

# 576
Здравейте, имам следния въпрос. Как се нарича това на снимката и какво да направя с него?
,
Прилича на бебе на орхидеята, но се притеснявам да го махна

# 577
  • Мадрид / София
Здравейте, имам следния въпрос. Как се нарича това на снимката и какво да направя с него?
,
Прилича на бебе на орхидеята, но се притеснявам да го махна
Бебе орхидея е. Аз бих изчакала да пораснат още малко листа.

# 578
Момичета помагайте! Онази орхидея, за която ме посъветвахте да счупя старото и изсъхнало стъбло, я напънах и я счупих. Обаче вътре си е било живо стъблото, макар и старо. Натупах канела върху раната. Слабичка ми е орхидеята, но пуска нови коренчета. Досега я държах във вода, след като на два пъти не можах да я засадя правилно и много висеше. Мисля да я сложа в саксийка, цялата на дупчици.
Въпроса ми е тази канела като постои, да я махам ли от стъбълцето? да изчакам ли ден два да си завехне хубаво и тогава да я слагам  в саксийка?

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 18:12 от Morphea

# 579
Момичета помагайте! Онази орхидея, за която ме посъветвахте да счупя старото и изсъхнало стъбло, я напънах и я счупих. Обаче вътре си е било живо стъблото, макар и старо. Натупах канела върху раната. Слабичка ми е орхидеята, но пуска нови коренчета. Досега я държах във вода, след като на два пъти не можах да я засадя правилно и много висеше. Мисля да я сложа в саксийка, цялата на дупчици.
Въпроса ми е тази канела като постои, да я махам ли от стъбълцето? да изчакам ли ден два да си завехне хубаво и тогава да я слагам  в саксийка?

Стъблото почти винаги е живо,така че нищо фатално не се е случило. Ако беше отмряло щеше да се отчупи само, без твое участие, огъване на напъване.
От там:
1. отмий тази канела,  канелата от магазина е с добавки и захари.
2. Когато садиш, трябва да е сухо в сухо и се оставя 5 дена без вода за да заветрее раната, това е достатъчно
3. Растението не се закопава, така че раната е дето се казва на повърхността. Около нея няма и не трябва да има скупчване на много кори. Вентилацията е важно правилно, да няма прекалено трамбоване.
4. когато се сади е очевидно че не винаги има стабилни и дълги корени. Орхидеята се клати когато е младо растение  и с неразвита коренова система. Стабилизирането става с т.н. подпиране- това е отвсякъде закрепване с пръчки. Аз използвам бамбукови шишчета или пръчки от китайско. Ще направя снимка и ще сложа след малко.
5. Много е важно да прецениш размера на саксийката. Иначе ще изпарява нагоре ще просъхва трудно , особено ако няма корени и ще способства различни плесени и гнилостни процеси.

Една нова на която корените й скоростно изгниха. Саксойката е ф 7-8.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 20:02 от _re_ge

# 580
И аз садя в сухи кори и поливам след няколко дни. Този път саксията ми е от онези с многото дупки. Малката орхидея, която скоро сложих в такава изглежда доста весела, новото и листо расте.
Анелка, според мен с толккова малко коренчета не трябва да се засажда в субстрат. Аз бих отрязала внимателно още по-късо онези кафевите, защото те са изгнили. Ще потърся клипа, да видиш как може да се постави орхидеята докато се съживи и пусне нови корени, н о трябва търпение, става бавно.
Благодаря _re_ge за съветите. Simple Smile
https://www.youtube.com/watch?v=xSQ28XvpUGU&ab_channel=M%E1%BA%B … B%99cs%E1%BB%91ng

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 20:05 от Morphea

# 581

Здравейте! За първи път гледам орхидея. Има две нови пъпки. Но ме интересува дали според вас има бебе или всичко е корени?

# 582
Това на снимката са корени, не са пъпки.

# 583
Корени е. “Пъпки” не излизат по този начин:-) вида им е различен

По-важно е да обърнете внимание на спаруженото листо преди да отлети в рая на орхидеите.

Това означава че или не я поливате достатъчно или корените в саксията са загнили и изискват реакция.
Ако е първото - накиснете и след няколко дни ще се изпънат.

# 584
  • София
Фалчето изглежда пресаждано. Може да няма корени след “почистването”. Ако е само на новите коренчета, нормално е да са такива дехидратирани листата.

Общи условия

Активация на акаунт