Нашите орхидеи – тема 45

• 27 276
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
Тя е мини тази. Също от 2010 някъде, подарък от приятелка. Цъфти редовно. Тази година е с два цветоноса, но понеже втория вървеше изотзад, към светлината, като го видях вече се беше забил надолу като цветонос бримка. Така че го оставих в този вид. Жалко ми е че цветовете са "заровени" в субстрата но колкото толкова. Иначе когато се освобождава бримаката има огромна вероятност да се счупи. На последната снимка калибриране с обикновено фалче по размер на цвета.

# 556
Ето ги и моите накичени красавици Heart

# 557
  • Русе
Как хубаво сте ги наредили тези цветове, браво!
При мен две скромни цветчета на Беаларата

И две новички

# 558
При мен е така като липсват 2-3 цъфтящи от другата стая. Все още не съм намерила стелажът за мен 🙃

Тук Есмето още не е цъфнало, ето го и него ☺️

# 559
  • ВАРНА
Чудни красоти видях!Тази детка е в гранична зона и няма още достатъчно дължина на коренчетата за пресаждане,но се страхувам да не изсъхне.Да чакам ли?

# 560
  • София
Няма да изсъхне. Често се случва да умре горната част от цветоноса до детката. Все пак си го наблюдавайте.

# 561
  • оттам, откъдето започва България
Аз не съм веща в отглеждането на орхидеи, но имам отделено бебе от миналата година, което все още е живо. Изчаках го да си изкара коренчета, както в темата съветват. Просто бъди търпелива. Simple Smile

# 562
Стимулирана ли е с паста за толкова бебета?

# 563
Сестра ми има една, която дава бебета на поразия... Досега аз имам 3 от нея, а тя поне 5, като 3 са в една саксия, че място няма. Такава си е, явно сорта...
Една с централен цветонос в офиса имаше две бебета на централния и едно на страничен по-нов цветнос и накрая и от стеблото направи бебе и чак тогава се предаде.
Аз и толкова малки отделям, слагам в малка саксика и закрепвам с две (щипнати на Х отгоре) или четири (боцнати вертикално до листата) пручки/подпорки , докато коренчетата надолу). Саксийката с кори и малко мъх отгоре.

# 564
  • ВАРНА
Стимулирана ли е с паста за толкова бебета?
Не съм стимулирала по никакъв начин.Листенца се появиха още септември месец,а коренчета напоследък тръгнаха.

# 565
Никога не съм имала бебета по цветоноси, а много ми се иска. Проблема е, че го режа веднага след прецъфтяване. Трябва да оставя някой и да изчакам.

# 566
  • Бургас
Цветоноса докато не изсъхне пожълтее целия Не режа. Възможно е да удължи цветоноса или са пусне нов от спяща пъпка или да изкара кейка/и бебета. И аз имам една биг-лип с три отделени бебета и още едно на цветоноса, с нищо не съм мазала и фала-мама е около 5годишен. От Лиодоро имам 3 отделени бебета.

# 567
Моята биг лип се разможи, но не от цветоноса. Отделих бебето след като нсправи 3 листенца и коренчета и се развива чудесно за сега. Обаче майката не ми харесва,  доста листа и опадаха, а останалите са леко сбръчкани, ксто при обезводняване. А поливам съвсем нормално. Ще видим. След прецъфтяване ще разръчкам да видя корените как са и ще пресадя евентуално.

# 568
Никога не съм имала бебета по цветоноси, а много ми се иска. Проблема е, че го режа веднага след прецъфтяване. Трябва да оставя някой и да изчакам.

Аз ще споделя моятатактика.
Не  режа цветоноси само на новозакупените орхидеи. Съгласна съм че има сортове които са бебеносни, но според мен на повечето новозакупени фалчета (ако не на всички) пъпките по цветоносите са обработени и да кажем едни 30% от тях пускат бебета. Това първоначално. Иначе за орхидеи които не са пуснали бебета от купешки цветоноси - аз нямам също пуснат бебе. С цитокининова паста не бих обработвала пъпки и цветоноси - получава се страшно израждане, което на мен не ми допада. Чак толкова заждняла за бебе или цвят- не съм. Обичам нещата да са естествени.

За да не съм голословна, фалчето на втори план. Не му помня името Отпреди три години. Беше купешко с два цветоноса, оставих ги и пусна по едно бебе на всеки цветонос и то на много ниски пъпки. Очевидо беше че са обработвани, толкова симетрично се случи. Вече даже са за разсаждане, но си правя експеримент. Чакам ги сами да "паднат".

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 11:32 от _re_ge

# 569
  • Пловдив
И аз не режа цветоносите. Имала съм бебета на цветоноси, и сега има, но не съм успяла да отгледам нито едно.

И да не е само текст ето една ароматна красавица

Теменужката Simple Smile

Тази е цъфнала още февруари, вижда се последното отворено цветче, по-тъмно е

Общи условия

Активация на акаунт