Нашите орхидеи – тема 45

• 27 298
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
Малко извън темата. Преди две години мъжа ми донесе един кактус, изхвърлен от някой. Приютих го, признавам, с не най-голямо удоволствие, но се грижех за него. То кактуса какво толкова иска - поливане хич, слънце... И така, след две години цъфна. Не един, два пъти цъфтя, през месец. Как му се радвах!  
Та, мисля, цветята наистина се отблагодаряват за грижите по своя си начин.

Припознах се Simple Smile
И аз едно огромно алое  изхвърлено след ремонт имам от есента, цялото беше наклепано с боя и в счупена саксия. Що мърморене мърмори моят ММА докато го мъкана до вкъщи. Била съм като клошар
Само цветя изхвърлени съм обирала, било го срам.... Аз обаче не се предадох, у дома  го пресадих, изкъпах, гледах го зимата на стълбището и то взе че цъфна! Имам 5 алоета от десет години -  две домъкнати от  Канарите даже и  нито едно не е цъфтяло никога... а  им стоя на челна стойка . А това цъфна. Съседка от входа каза, че било божествено... и го получи като подарък за отглеждане.

# 481
Моят мъж вече 3 растения ми носи за спасяване. Нямира ги през нощта изоставени пред някой магазин, а последното било до контейнер. И трите си личеше, че са изхвърлени от магазини за цветя - в транспортни саксийки и с етикети с цена. Уви, само едното засега е живо. Една прекрасна кала ми беше донесъл, но като ходихме на море и брат ми явно я е поливал повечко и загина. Сега вкъщи има едно растение тип борче, което чака да го засадя някъде пред блока. Цялото беше напръскано с нещо бяло, явно по Коледните празници. Но орхидеи никой не изхвърля. Grinning

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 01:23 от Bobby®

# 482
Здравейте, момичета, с радост се присъединявам към клуба ви. 😃 гледам орхидеи от ученичка, но последната година се запалих много по тях. Имам около 20 в колекцията ми различни видове ( преобладават фаленопсис, онцидиум, цимбидиум, епидендрум, една Камбрия и сега чисто нов дендробиум.) Имам едно въпросче- Как седят нещата с поръчка от Швертер, идват ли здрави растения, лесна ли е доставката 😊

# 483
Идват идеално опаковани, малко като дюнери 😂

Вътре и с едно найлонче, за да не просъхва
Аз лично през склад на Габко съм ги поръчвала, тоест мин.10 дни пътешествие и не е имало казус.
Иначе растенията - на късмет според мен. За спасяване също съм имала тяхно.

# 484
Здравейте, какво се случва според вас с това орхидейче? Пресадих го веднага след като го купих, както си цъфтеше, всичко му беше наред, пъпките цъфнаха и цветът се задържа доста дълго. След като прецъфтя имаше някакъв проблем в субстрата, не помня какъв, пресадих го пак миналия месец, имаше умрели стари корени. Сега растат нови коренчета, изникна първо едно ново листенце, не порасна и изникна второ, което засега е добре. Доколкото знам, това е от стрес при пресаждането, не е нещо страшно, но листата ме притесняват. Може би от десетина дни, след като изникна новото листенце, старите листа се влошиха, дехидратирани са и се появява оранжев оттенък. Какво трябва да направя?

# 485
Много ми е любим 😍 Страхотен е Raya 🤗
Моят се мъчи откакто съм го взела, вече 2 години, но не се предава. Цъфтя веднъж, също толкова миниатюрно ☺️

Boby, взимала съм на място от Борсата и съм поръчвала. По-добре на място според мен, за да си огледаш растението.
Катлеята гледам тръгнали са нови коренчета, другата нещо жълтее, та ще видим 🤔

Ето какво цъфти още при мен. Взимала съм я преоценена от Била, взе че цъфна.

Мустакът също тръгна ☺️

Това винено мини не цъфтеше с години, вече е редовно:

Чудничък е Мини Маркчо. Тази година моят изкара два цветоноса, но и те са къси, едва ли не в саксията, под листата цъфна.

# 486
  • Мадрид / София
Моя Мини Макт още не е цъфтял, а минаха май 3г. Сега е на водно, че нещо беше се дехидратирал. Има си хубави листа и коренчета, само цвят липсва.

# 487
  • София
Марко е каприз. На мен ми го дадоха бебе, цъфтяло на майката. Стоя една година с два листа и пак цъфна. Направи огромни корени, но си остана на два листа. Накрая го пресадих в този контейнер (малко над ф12) нищо, че листата са му дребни. Корени има много. Постоя, постоя в новата къща и реши, че му харесва. Пусна листа /и още корени/. Мислех, че ще пропусне тази пролет, а той се отчете с два цветоноса. Геройче ми е той 😍

# 488
Нещо интересно днес в Лидл в Търново:

# 489
Привет, имам едно такова питане.
Саксията на едната ми орхидеята е доста зеленясала, не знам защо, не е пресаждана имам я от 1 година. В момента цъфти, листата изглеждат дехидратирани, а ти пулвелизирам редовно и ги бях натопила във вода за няколко дни. Но най-притеснитилното беше днес разрових субстрата с пръст и се забелязах някаква черна буболечица, криеше се от светлината. Според вас нормално ли е или са я погнали вредители? Благодаря предварително!

# 490
  • Мадрид / София
Ми не е нормално ама този субстрат дето казваш, че е пръст, ако изобщо е такъв, не е подходящ за орхидеи.

# 491
Може би е зеленясала от някакви спори на мъх ако е имало.

Анжела, ровила е с пръсти в субстрата Simple Smile

# 492
  • Мадрид / София

Ааа 🙈😃 добре тогава.

# 493
Здравейте,  включвам се и аз. Гледам предимно фалчета. В момента нямам много цъфнали, защото преживаха преместване, но ще се похваля с това.

# 494
Опасно ли е зеленясването? Надявам се, че ще издържи докато прецъфти и тогава да и сменя субстрата и саксията.

Общи условия

Активация на акаунт