Нашите орхидеи – тема 45

• 27 232
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
Спиртът само не трябва да попада на корените, изгаря ги.

# 661
  • Карлово
А  цветовете, както е в случая?

# 662
Аз съм чистила листа и цветове с клечка за уши, напоена в спирт, нямаше проблем. Крият се в гънки  гадините, например в пазвите на листата. Оттам вадих с клечка за зъби, пак с капка спирт на нея.
 Не знам с пръскане дали ще е същото, там количеството е по-голямо.

# 663
Спирта убива контактно до която гадина видите и докоснете. То със системен инсектицид трудно става, та със спирт...

# 664
Спирта убива контактно до която гадина видите и докоснете. То със системен инсектицид трудно става, та със спирт...

Мхм.
Системния инсектицид прави растението отровно за няколко дена и това не ги трепе, описах в един от горните си постове защо. Защото докато растението е отровно те не се хранят, защото са във фаза яйца или нимфи, когато няколко дена не консумират нищо.

Аз съм чистила листа и цветове с клечка за уши, напоена в спирт, нямаше проблем. Крият се в гънки  гадините, например в пазвите на листата. Оттам вадих с клечка за зъби, пак с капка спирт на нея.
Не знам с пръскане дали ще е същото, там количеството е по-голямо.

Съгласна съм. В случая и не  възможно да обтривам със спирт цветовете по цветоносите на над 100 орхидеи. А и факта че една орхидея няма цветове, не значи че няма вредители. Както правилно отбеляза, те си се крият дълбоко в пазвата на листата откъм розетката, където понякога не могат да бъдат забелязани, а понякога от там и с клечка за зъби трудно може да бъдат докопани. Аз опръсквам само като добавка към системен инсектицид на растения с видими вредители. Иначе отдавна не разчитам само на опръскване. Този провал го преживях с първата си борба с трипси. Това е най-ненадежния метод. Затова и всичко растения, които купуваме,  са потенциални носители на вредите. Защото в оранжериите ги пръскат.

# 665
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Преди много време моята цветарка каза "три пъти през три дена" ако видя, че след второто пръскане още.шава нещо, добавям още едно пръскане.
Три дена бил инкубационния период.
С първото пръскане убиваш големите, на второто яйцата са се излюпили и мориш и тях, третото е контролно.
Важало за всички инсекти.

# 666
Преди много време моята цветарка каза "три пъти през три дена" ако видя, че след второто пръскане още.шава нещо, добавям още едно пръскане.
Три дена бил инкубационния период.
С първото пръскане убиваш големите, на второто яйцата са се излюпили и мориш и тях, третото е контролно.
Важало за всички инсекти.

Когато за пръв път "получих в подарък" трипси преди десетина години, почнах да ровя чета и обработвам, както и да се провалям с гръм и трясък в рамките на половин година. Наложи се да направя голям рисърч, търсих материали статии, описвах конкретни инсектициди, видове - направих материал, той си седи в библиотеката към групата. Та цикъла на размножаване на инсектите много зависи от температурите. Колкото са по-високи температурите, толкова е по-забързан цикъла. На т3-5  дена се размножават при температури 30 градуса и нагоре. Това е така, защото за три дена инсекта трябва да премине пред всички свои фази на развитие от излюпване до възрастно насекомо и после последна фаза - готово да се размножава. А се оказва че това не е толкова просто както ни изглежда... фазите са много ... и в част от тях инсекта е буквално неубиваем (направих сравнение с гнидите. Само че тях ги виждаме по косъма, инсекта в тази фаза може да е скрит в субстрата или снесен в специални "ленти в тъканта на листата") . Затова и зимните месеци купуваш цвете, да кажем обработваш три пъти през десет дена, но е студено , те имат зимен цикъл с 28-30 дена. И ти вече си свършил да обработваш а те тогава се люпят. Ей така на някъде съм пропуснала заразено цвете.

Освен това ненапоследно място е мутагенния фактор. Ако един инсект погълне недостатъчно количество даден индектицид и не умре, той става резистентен към него. Съответно следващия път трябва да използваш различна формула инсектицид конкретно към резистенетния вече, към който пък някои други живи за момента инсекти могат да станат резистенти. Според литературата,  3 различни формули инсектидици последователни са достатъчни, като към тях трябва да се добави и още една четвърта обработка с първия от поредицата. Обаче трябва да се обработват и околните детайли - цветарници, чинийки кашпи.

И така опитвайки се да спазя баланса между това каква е температурата в помещението където са орхидеи - не се качва над 20 градуса за сезона и труда който трябва да извършва,  поливайки няма да кажа колко общо растения, определено извършвам процедурите на много по-рядко от тези 3-5 дена. Подходящо като време за тези температури. Но предвид множеството цветя, и детайли около тях - подложки поставки чинийки цветарници - някъде нещо недоубивам.

Разбира се винаги може да вкара тежката артилерия като айкън, но все пак живея в дом а не в оранжерия. и без това при опръскване трябва да изолирам пръсканите цветя за вечер в банята на отворен прозорец и вентилатор - а там става студено, та може да почне и гниене. А системния инсектицид няма вредни за хората изпарения. Та искам да кажа че баланса с труден. Ако бяха пет растения щеше да е лесно. Но това е риска когато искаш още и още орхидеи и не можеш да спреш. В крайна сметка накрая има много растения а борбата с инсекти при много растение в несравнима с борбата при да кажем десет.

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 11:23 от _re_ge

# 667
И към всичко това трябва да добавим изтеглянето на препарати от пазара. Липсват ми някои супер ефективни такива, но вече забранени по ред основателни причини.

# 668
  • София
re_ge има доста сериозна колекция. Не мисля, че обтриване с каквото и да е приложимо. Валмек с поливане и опръскване би трябвало да помогне - локално-системен е. Конфидор Енержи и ако има някъде Актара.

# 669
Нобилето са студенолюбиви дендробиуми. Това ще рече 16-20 градуса като оптимо за да цъфти иначе на по-високи температури ще пусне много кейки и няма да цъфти. Дендробиумите губят листата си след известно време, важното е стъблата да са зелени, като младите са и изпънати, по-старите се спаружват леко, но това се дължи, че изхранват младите стръкове. Може да има проблем ако пожълтеят стръковете, но не е задължително. Трябва да се наблюдават. Не се налага пресаждане на новозакупените растения. Корените им се различават от тези на фалчетата. По-тънки са и имат нужда от малко повече влага в субстрата, но не да се преполиват. Стъблата им задържат вода и я използват в случай на засушаване по-дълго време. Спокойно може 7-10 дни да не се поливат, но зависи какви са условията при теб температури/влага във въздуха. Те определят и честотата на поливане. Дали ще киснеш или ще е проточно е все едно.
Благодаря много! Фалчетата ги поливам с киснене горе-долу веднъж месечно. Не са на особено слънчево и светло място, но с това разполагам.
Значи новата ще я поливам малко по-често, няма да я пресаждам и ще следя за промени.  Ако нещо ме притеснява ще пиша пак😊

# 670
  • София
Важното, освен за топлината и поливането, беше, че е листопадно растение. Нормално е да му пожълтеят и паднат листата. На студеното се намалява до спиране поливането. Тогава дендито образува цветни пъпки. Ако стане топло, образува вместо пъпки кейкита.

# 671
Използвам
За опръскване - валмек, проксимо -миришат си .
Като системен - моспилан, тепеки, делегат, клоузър. Тепеки мирише. Но по-малко от контактните.

# 672
  • In transit
На мен всички препарати напоследък, които ползвам ми миришат яко на терпентин. Предполагам го добавят, като прилепител.

_re_ge, под ръбчето на чинийките обичат да си правят паяжинки памуклийките. Като съм имах нашествие, там им беше едно от любимите места.

# 673
  • София
След месеци съм намирала жива, че и бодра памуклийка във щипките, с които прикрепям цветоносите към подпорките. Единични бройки вярно, но адреналинът е на висота.

# 674
re_ge по думите ти разбирам,че трябва да се пръска през няколко дни/седмици за да се премахнат и не излюпените "гниди"...
Ползвам спрей за гадинки.Производителят твърди,че премахва всякакви хвърчащи и пълзящи и предпазва растението до 6 месеца.
Сега ме замисли с тея неизлюпени,спящи гниди.
В интерес на истината,откакто го ползвам няма никакви нашественици.Днес даже напръсках с него и розите в градината,че бяха въшлясали яко.Дано ги спаси

Общи условия

Активация на акаунт