Нашите орхидеи – тема 45

• 27 215
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
Може ли да покажеш спрея?

# 676
  • София
Кой е този магически спрей?

# 677
Здравейте, цветята са ви прекрасни.Аз се включвам с молба за съвет. Гледам моите прекрасни орхидеи вече 6 години, но тази година имам голям проблем с мравките. Те са навсякъде. По цветовонсите, в кашпите, навсякъде. Къпах ги, но не даде резултат, дори сякаш са още повече. С какво мога да ги тренирам за да ги изгоня?

# 678
Напръскайте с препарат против мравки первазите и пътечките по които стигат до орхидеите. Те просто са стигнали там, а мястото на мравките не е в стаята. Пръскам със златния райд, допустим е за вътрешно ползване и при наличие на домашни любимци, не оставя следи и по стените (и така съм пръскала по пътечката)...

# 679
  • Мадрид / София
Щом има мравки, може да се появят и гадинки. Мравките ги донасят. Проверявайте често, особено ако има наблизо и друг вид растения.

# 680
Кой е този магически спрей?

На дъщеря ми във виена постоянно й рекламират подобни магически спрейове, с които мигом да се отърве от разни вредители . Често те са и с някаква "природна формула". В резултат, понеже това е "боза" дето никак не действа,  растенията й се заразяват едно друго. Ако ли някой й даде да гледа някое растение докато е в бг, и то е с "бонус" то заразява нейните , ако тя си даде растенията някой да го гледа докато е в БГ, растенията й се връщат с бонус.... и като общо растенията си мрат. Единият път бяха я бяха нападнали белокрилки, другия път й "върнаха цветята" с листни въшки. Авокадото от някъде лепна  памуклийки ( май в почвата бяха защото се завъдиха след пресаждане). Наложи се да си взема по нещо от агроаптеките като се връща в бг. Каза че там никой не се стряскал ако му умре растението. C'est La Vie!

# 681
  • София
Хвалеха орхомани един румънски спрей. За съжаление не мога да се сетя как се казваше. Имаше го в Сикрет гардън, но и в Емаг съм го виждала. Сега нещо изчезна от всякъде.
Май този беше:
https://www.emag.bg/sprej-za-pylna-zashtita-perfect-plant-trojno … /#product-gallery

Намерих какво съдържа:
- Deltamethrin 0.012%
- Myclobutanil 0.012%
- Propellant gas: Butane/Propane. Does not contain CFC.

# 682
Нищо вълшебно не виждам.
Делтаметеинът е контактен инсектицид. С много изпарения, дъхави и вредни за човека. В бг делтраметрин има ДеКа..
Миклобутанилът е фунгицид.
Пропелантът е съставка осигуряваща аерозолен ефект.

# 683
  • София
Само съм слушала суперлативи, не съм го ползвала. Цяло чудо е, че успях да го намеря по спомен. Бедничко ми се вижда съдържанието, сега като каза, доколкото няма акарицид в него.

# 684
Скокнах до гърците днес, основно за кактуси, ама си взех и една мега ароматна, за 12лв.
Не мога да оприлича аромата, като че ли ванилия преобладава, но е зашеметяващ 😁
Онцидиум май е някакъв, не е twinkle, че е по-голяма, но не е и от големите 🤔

# 685
Съжалявам че късно се включвам.Това е спреят

Не знам дали е магичен,но е факт,че няма гадини по цветята.Напръсках розите и измряха всички въшки,поне така изглежда.Ще ги наблюдавам.
Спрея ми го препоръчаха много жени в немските орхидеени групи,явно работи,не само при мен

# 686
Малко инфо от сайта на производителя, преведено с Google:

https://ardap.de/products/pro-langzeit-flohspray/
"The ARDAP Pro Long-Term Flea Spray reliably combats fleas and other pests such as flies, dipterans, ticks, mites, lice, cockroaches, moths, spiders, and much more. [...] It contains highly effective ingredients that reliably and permanently eliminate pest infestations. Permethrin and pyrethrum kill pests quickly and reliably, while pyriproxyfen (a growth inhibitor) interrupts the biological development cycle. This effectively combats all stages of development (including eggs, larvae, and pupae) for up to 6 months."

Значи съдържа пиретроиди и хормонален препарат.

# 687
Здравейте! Имате ли впечатления от магазина Secret Garden в Букурещ https://secretgarden.ro/en-bg? Скоро ще ходя там и мисле да погледна. Имате ли препоръки какво да си взема - евентуално препарати?

Разгледах магазина, не е голям, няма много изложени растения. Някои са поръчани и приготвени за изпращане, но могат да се видят. Исках да видя ароматните орхидеи, за да имам представа какво да очаквам, ако си поръчвам нещо в бъдеще. Не намирам много информация за аромата на орхидеите, ако имате ароматни, ще се радвам да споделите как ухаят.

В магазина се усещаха само няколко орхидеи. Някои не се усещаха изобщо - Bronze Buddha,  Bronze Buddha 'Lemon', Kyra.

Слабо се усещаха:
Sogo Lawrence - много приятен, флорално-плодов може би.
Liu's Triprince 'Pink' и 'Limited #11' - лек флорален.

Ясно се усещаха няколко, всички ми харесаха:
Younghome Golden Perfume - екзотична, с топъл аромат на подправки, нещо като черен пипер.
Aromio Powdery (Aromio Honey) - цветен и не много сладък аромат, като хубав парфюм. Цветовате са по-бледи, отколкото на снимките.
Aromio Spring - абсолютно същата като Morning breeze като външен вид и аромат, плодов аромат на пъпеш, круша, портокал, нотки на суров плод, които по-малко ми харесват.

Най-силен аромат имаше Виолацея церулея https://secretgarden.ro/en-bg/products/phalaenopsis-violacea-var-coerulea, с едно мъничко цветче с невероятен аромат, флорален и бонбонен, абсолютно зашеметяваща.

# 688
  • Мадрид / София
Както си забелязала, ароматите са различни. Аз имам Бронзова буда и мирише много приятно, но се усеща най-много привечер. Имам и други ароматни, но не им е силен аромата. Най-силно ми е миришела Туинки бялата. През цялото време на цъфтеж и от далече се усещаше. Сега точно на какво мирише ми е трудно да ти кажа, на ванилия и плодове, нещо такова. Приятни за мен миризми.

# 689
  • Somewhere far away
Момичета, кажете трик как да накарам орхидейте да растат на горе? изобщо възможно ли е това? Като отрязах прецъфтялото вече имаше покарало на друго място, но и на двете ми растат новите цветоноси на 90 градуса, буквално натежават и се притеснявам че ще  се килнат дотолкова че ще гътнат цялата  саксия.  дори и да не я съборят пак всеки ден като ги видя   ги мисля и се чудя.

Общи условия

Активация на акаунт