Нашите орхидеи – тема 45

• 27 213
  • 749
  •   1
Отговори
# 690
Малко инфо от сайта на производителя, преведено с Google
Скрит текст:

https://ardap.de/products/pro-langzeit-flohspray/
"The ARDAP Pro Long-Term Flea Spray reliably combats fleas and other pests such as flies, dipterans, ticks, mites, lice, cockroaches, moths, spiders, and much more. [...] It contains highly effective ingredients that reliably and permanently eliminate pest infestations. Permethrin and pyrethrum kill pests quickly and reliably, while pyriproxyfen (a growth inhibitor) interrupts the biological development cycle. This effectively combats all stages of development (including eggs, larvae, and pupae) for up to 6 months."

Значи съдържа пиретроиди и хормонален препарат.

Импала благодаря!
И двете съставки са с контактно приложение т. Е. се работи с опръскване. И двете се прилагат на открито и с повишено внимание при вдишване. Пирипроксифен има в бг в Проксимо. Аз съм си купувала в миналото и това нещо си мирише после дори цветето да е изкаралo цял ден в банята на вентилатор.

# 691
  • Мадрид / София
Светлината ако идва отгоре ще растат прави. Накланят се към светлината. И мойте растат наклонени, защото прозореца е отпреде им.

# 692
  • Somewhere far away
Ясно. е то е леко невъзможно да идва отгоре им - те са на прозореца и светлината винаги идва отстрани, северозападно изложение. може би ако се ползва изкуствено осветление само тогава е възможно. мислех че има някакъв трик да ги вържа например ,но ме е страх защото може да се счупят и тогава вече съвсем ще съжалявам.

# 693
Изправянето на цветоноси не е лесно упражнение и винаги носи рискове за пречупване. Дори при опитни орхидеисти. Затова, най-често саксиите се слагат в кашпи които да балансират тежестта, а цветоносите се оставят да падат каскадно. Аз примерно винаги ги изправям но имам дългогодишен  опит и си с познавам цветята.Има цветоноси при някои конкретно орхидеи , които пожизнено не могат да бъдат изправени и лесно се пречупват.  Затова съветът ми е за сега да ги оставите така като използвате керамични кашпи за баланс.

# 694
С лампа директно отгоре самото фалче расте по-изправено, но цветоносите без опора пак ще падат надолу под тежестта на цветовете. Само от най-дребните, кръстоски на екуестрис, има някои които донякъде държат изправени цветоносите.
Или такива, дето са с по един цвят като тази

# 695
  • Somewhere far away
Благодаря.
То е логично де,  че ще се насочват натам накъдето е слънцето, но имах нужда и да го чуя от вас - много повече знаете от мен и винаги се допитвам. Heart
Значи приемам , че да растат така на 90 градуса е нещо напълно естествено и повече няма от какво да се притеснявам. Simple Smile  Hug

# 696
Аз успявам да си изправям цветоносите. Действам много, много внимателно. Някакси натрупах опит и знам кога и как да прихващам, след което бавно и постепенно премествам щипката или слагам нова на по-горно ниво. Правя го най - вече, защото се притеснявам, че без да искам ще го счупя при поливането /поливам поточно и ги оставям една до друга да се оттичат/.
Сега обаче съм оставила една да цъфти така на 90 градуса. Искаше ми се да видя как ще изглежда така Simple Smile

# 697
Импала,какво имаш предвид,че не е подходящ,че трябва да се предпазваме като го ползваме,че не трябва изобщо да го ползваме.Или пък че не върши работа.
Подчертаните съставки нищо не ми говорят.Разрових се в нета,но не виждам нищо потресаващо.Да ползваме маска и ръкавици е ясно...Подскажи кое не е наред

# 698
Vanessa, извинявай, ако съм те притеснила!
Исках(ме) да разберем какви са активните вещества на препарата, за да разберем как действа и колко е ефективен. Ренка е допълнила по-горе.
Иначе за използването - пише, че е безопасен за употреба дори вкъщи.
Разбира се, винаги е добре да се предпазим при самото пръскане, особено на открито, но това го знаем и правим всички.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 09:23 от Impala

# 699
Здравейте.
Имам няколко орхидеи, които е наложително да преместя в нови кори. Въпросът е, че като ги купувам, те са в едри кори почти без друга почва. Като купя кори от цветарски магазин - те са дребни и премесени с много почва. Купувала съм от два три различни места и все са такива.
Ще бъде ли проблем, ако ги ползвам?

# 700
Иначе за използването - пише, че е безопасен за употреба дори вкъщи.
Разбира се, винаги е добре да се предпазим при самото пръскане, особено на открито, но това го знаем и правим всички.

Добавям - и да поседят няколко часа след напръскването на открито или много много добре проветрено. Самият детергент се полепя по повърхности и от там си върши работата, трябва просто лошите съставки да се изветрят. Бих поставила под въпрос доколко един контактен инсектицид е безопасен за употреба  вкъщи в сезони с затворени помещения, но това е друг въпрос.

Здравейте.
Имам няколко орхидеи, които е наложително да преместя в нови кори. Въпросът е, че като ги купувам, те са в едри кори почти без друга почва. Като купя кори от цветарски магазин - те са дребни и премесени с много почва. Купувала съм от два три различни места и все са такива.
Ще бъде ли проблем, ако ги ползвам?

Кое налага смяната на старите кори? определили сте като наложително.
Както и орхидеите са различни с различни изисквания - дендробиуми, фаленопсиси, катлеи, епидендруми, ванди и др. имат различни изисквания към субстратите

# 701
Орхидеите са фаленопсис. Голямо количество корени са навън, отделно виждам, че има загнили, изсъхнали, които искам да изчистя. Самото цвете "стърчи" много нагоре.

# 702
  • София
Аз не ползвам смеските “за орхидеи”, защото не са подходящи за фалчета. Купувам или субстрат от Лидл /доста чисти кори, само да са съхранявани добре/ или само кори от където намеря.

# 703
Да разбирам,че моят препарат освен да ме отрови,ще отрови и гадините,т.е. върши работа...Grinning Де се предпазвам,де не...важното е буболечките да измрат,ние ще оцелеем.

Като стана въпрос за корите.
Купувам си цял чувал кори,уж чисти с размер незнам си какъв си,а се оказва че са с доста почва по тях,не са като при рускините чисти кори.Аз ги измивам под вода да падне пръста,но пак не са само кора.
Дамите в Германия,от къде си купувате кори?

# 704
От Amazon. de.
Купувала съм такива кори на марката Westland

И съм доволна, ползвам от същата марка и за другите ми стайни цветя.

Общи условия

Активация на акаунт