Майки, ще подкрепите ли Църквата срещу убийството на неродените деца?

• 24 079
  • 596
  •   1
Отговори
# 15
Не, няма да я подкрепя. Да се забрани аборта със закон? Това никога няма да стане. Лекар, който се отказва да практикува професията си, от страх да не бъде анатемосан, няма място в болницата. Или църквата ще се заеме да отглежда всички нежелани , но въпреки това родени деца, когато те бъдат подхвърлени по  кофите за боклук или изоставени по домове за сираци...?

В Хипократовата клетва лекарят обещава и да не помага на жена да абортира - това известно ли ти е?

Не, не ми е известно, не съм лекар и не съм  я чела.   Peace  Ако е така, както казваш, значи Хипократовата клетва е неактулна за времето, в което живеем. Или всички гинеколози ще горят в ада... Интересно ми е нещо. Признавам, че не съм мн. запозната с тази материя- когато една родилка (или бременна) е в опасност и трябва да се избере- да бъде спасена тя или бебето,  приоритет на лекарите е  да спасят майката. Какво казава Църквата по въпроса?

# 16
  • До хладилника, който обичам
Tired
Аман.

# 17
Не,няма да я подкрепя!! Naughty

# 18

В Хипократовата клетва лекарят обещава и да не помага на жена да абортира - това известно ли ти е?

Глупости.

Я цитирай!

# 19
# 20
няма такова нещо. аз съм я чела клетвата.

Чела си, ама не си я дочела:

ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА

Кълна се в Аполон-лекар и Хигия, и Панакея, и всички богове и богини и, като правя всички свидетели, ще извърша поемането върху себе си тази клетва и този документ според способностите си и решението си.

Ще смятам като родител за мен обучавалия ме в това изкуство и ще споделям живота си с него, ако трябва и, ако е нуждаещ се, ще му сторя парична помощ и потомството от него ще считам като свои братя и ще обуча в това изкуство, ако поискат да го изучават, без възнаграждение и документ. Обучението и лекциите и цялото останало знание ще споделям със синовете му, както и с моите и с обучаващите се и учащите се с договор и далите клетва по лекарския закон, но никому другиму.

Към лекуващите се и към дошлите за помощ ще се отнасям според умението и решението (си и) ще действам при нещастие и неправда.

Не ще давам никому желаещ смъртоносна отрова, нито ще го напътствам с такъв съвет. Също така не ще давам на никоя жена песарий за помятане и чист и благочестив ще запазвам живота и изкуството си.

Нито ще режа страдащите от каменна болест и ще отстъпвам (това) на хора опитни в това.

В колкото и домове да вляза, ще отивам заради нуждаещите се от помощ, бидейки извън всяка неправда (и) всяка друга поквара и любовни действия към телата на жени и мъже, свободни или роби.

Тези неща, които ще видя или чуя по време на лечението или от живота на хората, тях пък не трябва да разгласявам навън, ще (ги) премълчавам, ще смятам, че те са тайна.

И така, давайки тази моя клетва и не обезсилвайки я, да живея и да се наслаждавам на живота и на изкуството си и да се прославя пред всички хора за вечни времена. Престъпвайки и нарушавайки клетвата (да получа) от всички обратното.

# 21
Със подобни забрани и анатемосвания на гинеколози църквата нищо няма да постигне. Ключовата дума е кампания, тоест говорене, говорене и пак говорене.
Аборти винаги ще има, но не е нормално да са повече от ражданията #Crazy

# 22
Воден, откъде я измъкна тази Хипократова клетва  Laughing

Я прочети по-добре тази:

ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА
Клетвата, с която се кълнат българските лекари

В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.
На учителя, който ме е учил да лекувам ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината, като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.

Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само, за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

ЗАКЛЕХ СЕ!

# 23
Вчера гледах филм, в който ставаше дума за попечителство над ембриони.
Развеждат се, а имат замразени ембриони.

# 24
Марче, ти постваш окастрения вариант - по времето на комунизЪма до 60-те години абортите са били забранени и у нас, после обаче ги разрешават и тогава премахват тези думички от клетвата.
Все пак съм докторско чадо и имам повече инфо по въпроса.

# 25
 Не бих подкрепила!

# 26
Не позна, духчо. Точно по социализъма абортът беше основно средство против забременяване. По Указа за насърчаване на раждаемостта от не знам коя година беше забранен за омъжени жени с 1 дете.

# 27
Не! Каква е църквата, че да решава вместо мен какво да правя с живота си? Не съм правила аборт, детето ми е желано. Но не изключвам възможността един ден да се изправя пред избора да правя ли аборт или да родя, въпреки всички взети от мен мерки.

# 28
статията е безумно смешна. Каква трябва да е тази лекарка, дето ходи да се изповядва, че прави аборти, но не може да не ги прави. Ако е истина, ще да е луда.
И сега си ходи виновна и анатемосана.....

# 29
да.
бих подкрепила и забраната на разводите. на който не му харесва да не се жени в църква.

Общи условия

Активация на акаунт