Майки, ще подкрепите ли Църквата срещу убийството на неродените деца?

• 24 043
  • 596
  •   1
Отговори
# 465
Има два варианта.
  1. Лекарката е вярваща, което означава, че знае каква е позицията на църквата по въпроса за абортите, но се занимава точно с това. Позицията на църквата не се е променила.
  2. Лекарката не е вярваща, и прави аборти. Какво търси в църквата, и то на изповед.

И в двата случая поведението и е нелогично. То не може хем ръцете в ръкъвиците и кинтите в дамската чанта, хем душата в рая.

# 466
# 467
 Cyrkvata po princip ne q podkrepqm Twisted Evil No i ne moga da podkrepq ubiistvoto na edno dete, makar i nerodeno!
Ima mnogo po-humanni nachini da izbegnesh edna nejelana bremennost!size=7pt](izvinqvam se za latinicata)[/size]

# 468
1.Струва ми се,че има леко противоречие между "убийство" и "неродено".Това във връзка със заглавието...
2.Ако нивото на днешната медицина не ни даваше възможност да видим,как изглежда един 2-3 месечен ембрион,надали щяхме да гледаме на него изобщо като на дете...
Чувала съм от възрастни жени,че едно време,децата не са ги записвали за родени доста време след раждането им,защото не е било сигурно,дали ще оцелеят.Интересно ми е,какво е било мнението на църквата тогава за това,защо детето не е записано примерно?...Според църквата детето не се ли ражда за нея именно в своето кръщение?Не зная наистина и просто питам...
3.Църквата има власт в сърцата на тези,които вярват...Може ли тогава да разполага със съдбите на невярващите?
П.П.Извинявам се,ако повтарям някого,но не мога да прочета всичко...

# 469
1.Струва ми се,че има леко противоречие между "убийство" и "неродено".Това във връзка със заглавието...
2.Ако нивото на днешната медицина не ни даваше възможност да видим,как изглежда един 2-3 месечен ембрион,надали щяхме да гледаме на него изобщо като на дете...
Чувала съм от възрастни жени,че едно време,децата не са ги записвали за родени доста време след раждането им,защото не е било сигурно,дали ще оцелеят.Интересно ми е,какво е било мнението на църквата тогава за това,защо детето не е записано примерно?...Според църквата детето не се ли ражда за нея именно в своето кръщение?Не зная наистина и просто питам...
3.Църквата има власт в сърцата на тези,които вярват...Може ли тогава да разполага със съдбите на невярващите?
П.П.Извинявам се,ако повтарям някого,но не мога да прочета всичко...
За мен дори и при развитието на днешната медицина нероденият ембрион не е все още жив човек. Така е и от гледна точка на законодателството.
Аз също бих предпочела жените да не стигат разбира се до този акт, но ми стана крайно неприятно когато вчера, имайки възможността да послушам сутрешния блок на Нова телевизия се убедих, не само че мнението на Църквата е за тотална забрана на всички аборти, както е и публикацията в официалния им сайт, който посочих вече в настоящата тема, а и че БПЦ търси начин да се прокара забраната и в законодателството, като даваше примери с други държави в тази насока.
Това означава, че становището на Църквата по въпроса ангажира не само вярващите в нея християни, но и светските хора- атеисти или друговерци.
Така че не заставам зад становище, че след като това си е мнение на Църквата останалите, които нямат много допирни точки с нея, няма какво да се месят в темата.

# 470
  • Ямбол
Най-приятелски към теб, MamaZ, за оправянето на нас си, пусни друга тема.
Тук не оправяме никой и нищо, само разискваме някои абсурдни решения на църквата, която се мисли за голяма работа.

Ама, аз наистина не мога да разбера какво ви бъркат решенията на Църквата. Те не касаят тези, които не са част от нея. Интересно ми е какво му пречи на човек, който сам себе си нарича атеист това, че аз пък предпочитам да имам вяра, и то именно тази вяра. .......

Наистина ли не разбираш, че църквата се опитва да прокара тази своя забрана да стане закон? Ето това ме бърка мен. Нямам нищо против вярващите и ги уважавам, но не желая законите на църквата да стават закони и за мен.
Ето и Judy какво казва:
................
 мнението на Църквата е за тотална забрана на всички аборти, както е и публикацията в официалния им сайт, който посочих вече в настоящата тема, а и че БПЦ търси начин да се прокара забраната и в законодателството, като даваше примери с други държави в тази насока.
Това означава, че становището на Църквата по въпроса ангажира не само вярващите в нея християни, но и светските хора- атеисти или друговерци.
Така че не заставам зад становище, че след като това си е мнение на Църквата останалите, които нямат много допирни точки с нея, няма какво да се месят в темата.

# 471
Аз пък отново ви напомням, че "Двери на православието" не е официален сайт на БПЦ. Нещата, които се публикуват там са съвсем независими и изразяват единствено разбирането на своите автори по различните теми.
БПЦ НЯМА официална позиция по въпроса за абортите. Никога не е имало официално поставено искане за прокарване на такъв светски закон. Това, че двама или трима свещеници (които могат да са всякакви, нали така?) са отишли в някое телевизионно студио и са си чесали езиците, не означава, че наистина Църквата ще прави дори и опит да влияе на светското законодателство в тази посока. Да не говорим, че дори да се опита, едва ли ще има ефект. По-скоро Църквата е длъжна да го направи, за да покаже ясно своята позиция, но може повече като акт на несъгласие, отколкото като реално влияние, което би могла да окаже. Все пак, държавата ни е светска и висшият църковен клир си дава ясна сметка за това.

# 472
  • София

Ама, аз наистина не мога да разбера какво ви бъркат решенията на Църквата. Те не касаят тези, които не са част от нея. Интересно ми е какво му пречи на човек, който сам себе си нарича атеист това, че аз пък предпочитам да имам вяра, и то именно тази вяра. Онази лекарка е отишла при свещеник, искала е да е част от Църквата, да се изповяда и причасти, но е отказала да се съобрази с нещо, за което Църквата е категорична, че е недпоустимо да се прави съзнателно и съответно е избрала да е извън нея. Какъв е тук проблемът? Или искате Църквата да се съобрази с вашето мнение и да го отнесе към своите чада - малко абсурдно ми се струва. Rolling Eyes
[/quote]

Ieppe,
Естествено, че ни касаят!
Дори и да си атеист или от друга деноминация, ясно е , че Църквата участва по някакъв начин в социалния живот. Освен това държат една солидна част от земи и имоти и не може да не ни касае, също както смотанякът (без извинение) Симеон, който дойде за да се "нагуши" от България.
И когато някой изказва гражданска позиция, във всяко едно отношение тя заслужава внимание.

Така или иначе, очевидно 99% сме против връщането назад, против ограничаването на свободната воля и няма да позволим някой да ни се меси в избора, помпозно прокламирайки своите възгледи.
За мен темата беше достатъчно коментирана.

Имам обаче един въпрос. Защо, според вас, изобщо се налага в момента да коментираме точно тази тема? Не е ли това прах в очите, за да се отклоним от наистина съществените теми за бита ни, за проблемите с Топлофикация, тока и водата, с пенсиите, заплатите и общото тотално финансово и духовно обедняване на нацията?

# 473
Ако прочетеш последния ми пост, ще видиш, че няма за какво толкова да се палиш.

# 474
  • Ямбол
Ieppe, ако църквата не застава зад мнението на тези свещеници в медиите, които говорят от името на цялата църковна общност, то не би ли трябвало да излезе с някаква позиция да опровергае или потвърди мнението на своите 2-3-ма служители?
И не съм сигурна, че църквата не би могла да повлияе на законодателството. Всеизвестно е, че власт се купува с пари, а църквата ги има в изобилие.

# 475
  • София
Не, няма да я подкрепя. Да се забрани аборта със закон? Това никога няма да стане. Лекар, който се отказва да практикува професията си, от страх да не бъде анатемосан, няма място в болницата. Или църквата ще се заеме да отглежда всички нежелани , но въпреки това родени деца, когато те бъдат подхвърлени по  кофите за боклук или изоставени по домове за сираци...?
Peace И аз НЕ подкрепям!

# 476
Статиите, които съм извадила са от сайт, в който пише неща от типа на:
"Българска Православна Църква. Официален сайт"
"Църковен вестник. Издание на Българската Православна Църква за религиозна и църковно- обществена просвета" и т.н.
Та се чудя колко по- официален сайт да намеря? И защо ако Църквата има по- различна позиция никой друг свещеник не е излязъл до момента да посочи на хората, че това, което лицата Х и У говорят не е официално становище по въпроса и че БПЦ има друго такова?
Ето, това е основният сайт:
http://bg.hristianstvo.ru/orthodoxy/churches/bulgaria/

# 477
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
за абортите , но преди 10- та седмица ...аз бях пускала тема, за движенията на бебко в 10- та седмица ...вижте пак, как ритка :

http://www.i-am-pregnant.com/pregnancy/calendar/week/10

# 478
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
http://www.i-am-pregnant.com/pregnancy/calendar/week/7

седма ... разгледайте сайта седмица по седмица как се развива бебчето ....    Sad

животът е чудо

# 479
Значи - аз съм посредата .
1. Наистина като се замисля - абортът през 3-я месец си е чисто убийство . Аз не бих могла да убия бебчо , ако го видя как шава , има си ръчички , крачета , очички и едно голямо СЪРЧИЦЕ . Та аз усетих беба към края на 3-я месец , което означава , че някои мами убиват децата си тогава , когато аз почувствах чудото в корема си.Четох една статия , в която бяха описали как точно се случва аботът - самите ножове нарязвали тялото на бебчо , или с вакуум го изсмуквали . Доплака ми се , бях направила един аборт , слава богу нямаше още сърдечна дейност и въпреки това още не мога да забравя какво съм му причинила , как съм го убила хладнокръвно ...  Cry Cry Cry  smile3518 smile3518 smile3518
Имах приятелка , която направи аборт в 4-я месец . Тя до края си сменяше мнението всеки ден . Имаше приятел , който много я обичаше и искаше детето . Не искам да си мисля какво е причинила на детето си . Днес не само , че не я уважавам , но и това коренно промени мнението ми . Тя ми каза , че един доц.  от Бургас й е направил аборта - този лекар не съществува за мен вече  #Cussing out , бях чувала какво ли не за него , той ми следеше първата бременност , но след този случай  #2gunfire
2. Ако се забранят абортите - това няма да ги спре . Ще се стимулират абортите на черно и така много жени ще застрашат здравето си . Освен това мисля , че днес има толкова много страдащи сирачета , майки раждат децата с и ги хвърлят немили-недраги по домовете да се молят цял живот за къшей хляб и за топъл дом . Тук бих искала някои от господата свещенници да изкарат няколко години като скитници и после да ми кажат дали е по-добре да живееш като скот или да не си се родил , а не да се крият на топло зад църковните стени и да дават мъдри предложения  newsm61 , не приемам мнения на институции , които се избиват за парче влас .
Да не говорим , че днес тинеджъртите често забременяват , аз не бих искала да карам някоя от дъщерите си да раждат на 13 или 14 (пази боже ) . Аз самата съм вярваща и то много , но църквата никак не се вписва във вярата ми като институция , защото днес особено цари такъв разврат и морална деградация сред църковните служители , че не искам да сртъпям в църквата .
 Аз лично считам , че трябва да се разреши аборт до края на 6-та г.с. , което е един компромисен вариянт .

Последна редакция: сб, 10 мар 2007, 12:36 от mamaKapi

Общи условия

Активация на акаунт