Хормонални изследвания - 12

• 6 416
  • 188
  •   1
Отговори
# 60

Жена на 48г., пуснати са заради леко напълняване.

# 61
  • София
Благодаря, само не разбрах дали трябва да приемам витамин Д3 от 10000IU всеки ден, защото в аптеката ми казаха, че това е доста висока доза и се приема веднъж на няколко дни.
Дефицитът на вит. Д е доста сериозен и ако дозата е по-ниска, много дълго време ще се попълва, може и години.
Зима е, има различни инфекциозно респираторни заболявания, които понижават имунната с-ма и респ. при едно разболяване, ниска доза няма да е достатъчна да се използва от тялото и успоредно с това да остават кол-ва, които да попълват дефицита.
Предложих висока горна граница за дневен прием (10 000IU) , за да може поне за 5-6 месеца, депата да се попълнят.
Ako все пак, имате притеснения опитайте с ниска доза и след 1-2 месеца прием + 20 дни почивка проверете нивата.
В момента, нивата са под долната граница и това не е добре за тялото и за подрастващ организъм.
Вит. Д е важен са костите, зъбите, имунната с-ма, СЧТракт, ендокринната с-ма, лигавиците в тялото, косата, кожата и т.н.
Ако тази доза се приема 1 път в седмицата - това са около 1400IU/дн., на недоносените бебенца назначават 1500 IU и то без да са в дефицит... т.е. това е ниска доза за попълване на дефицит... по-скоро е поддържаща доза, такава, която се приема след попълване на дефицит, за да не паднат отново нивата, ако приема се спре.
Това е моето мнение, но решението си е ваше.

Скрит текст:
Жена на 48г., пуснати са заради леко напълняване.
Инсулин и КЗ са добре, но НОМА индексът не винаги показва ИР, особено ако храненето е изчистено.
ТСХ е добре, но само той не е достатъчен, за да се прецени, как функционира ЩЖ. Ако Т3 и Т4 са в горните 25% или поне над средната граница, ЩЖ функционира сравнително нормално.
Лекото напълняване може да се дължи на пременопаузата и хормоналния дисбаланс, който, физиологично, настъпва на тази възраст.. намаляват нивата на някои хормони, забавя се метаболизма и т.н.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 15:14 от denis©

# 62
може ли мнение за изследванията🥺

# 63
Здравейте, жена на 24г. моля за мнение 🙂

# 64
  • София
Скрит текст:
може ли мнение за изследванията🥺
На кой ден от МЦ е изследван?

# 65
[ spoiler][/spoiler] може ли мнение за изследванията🥺
На кой ден от МЦ е изследван?
21 ден

# 66
  • София
Скрит текст:
може ли мнение за изследванията🥺   21 ден
Прогестеронът е нисък и показва, че до 21 ден на МЦ не е имало О. Прогестерон се изследва точно на 7-ми ден, след доказана О....и това може да не е 21-ви ден на МЦ.

# 67
Denis може ли мнение?

# 68
  • София
Denis може ли мнение?
Скрит текст:
Като цяло ми се струва, че може да има дехидратация, но отклоненията, по-добре лекар да ги коментира.
На ЩЖ - показват Хипофункция на ЩЖ

# 69
  • Be realistic - plan for a miracle.
Здравейте,
Може ли категорично някой да ми каже дали има изискване половите хормони да се пускат на гладно и без прием на кофеин/захар?
Дали би им повлияло изпиването на 2 кафета със захар/подсладител преди това?
Много благодаря предварително!

# 70
  • София
Здравейте,
Може ли категорично някой да ми каже дали има изискване половите хормони да се пускат на гладно и без прием на кофеин/захар?
Дали би им повлияло изпиването на 2 кафета със захар/подсладител преди това?
Много благодаря предварително!
Здравей!
Полови хормони се изследват в точно определени дни на МЦ, сутрин рано ( до 9,00 часа - защото някои си имат денонощен ход), на гладно, без кафе (кофеин), за да са максимално обективни.
В кафето има кофеин - той влияе на хормоните на ЩЖ, а те на другите хормони. В ендокринната с-ма хормоните са взаимосвързани и взаимозависими (ако един се промени, поради някаква причина - това се отразява и на останалите).
Захарта - повишава КЗ, а тя повишава Инсулина - от там пряко и/или косвено се влияе на другите хормони.
Говори с лекаря, който ги е назначил и ако той позволи, може да ги изследваш както и когато искаш.
Причината, да поставяме в темите тези условия е, да няма никакви съмнения, че стойностите ( и комбинациите между тях) обективно отразяват процесите, които протичат в текущия МЦ.

# 71
И са 17-ОН прогестерон ли е така? Че най-после ми се пада 3-ти ден да не е неделя и трябва да го изследвам. Само той ми е повишен двойно на 4-ти ден, и от границите на 21 ден(ендокринологът иска и така да го изследвам).Иначе ходих на два, казаха ми, че нямам инсулинова резистентност, проблеми с жлеза и полови хормони, но този хормон си е увеличен и може да се наложи допълнителни тестове на надбъбречните, ако пак е така.

# 72
  • София
И са 17-ОН прогестерон ли е така? Че най-после ми се пада 3-ти ден да не е неделя и трябва да го изследвам. Само той ми е повишен двойно на 4-ти ден, и от границите на 21 ден(ендокринологът иска и така да го изследвам).Иначе ходих на два, казаха ми, че нямам инсулинова резистентност, проблеми с жлеза и полови хормони, но този хормон си е увеличен и може да се наложи допълнителни тестове на надбъбречните, ако пак е така.
17 ОН Прогестерон, задължително се изследва на 3 ден от МЦ и трябва да се спазват посочените условия, ако искаш да е максимално показателен.
За оценка на функцията на НбЖ ти трябват още ДХЕА и Тестостерон, Андростендион, Кортизол, Е2.... като начало... след това лекаря ще прецени, какво още да изследва.
Ще чакам да споделиш какво е неговото мнение, моля.

# 73
Здравейте може ли мнение за тези изследвания на 4 ден от цикъла с поликистозни яйчници

# 74
  • София
Здравейте може ли мнение за тези изследвания
Скрит текст:
на 4 ден от цикъла с поликистозни яйчници
Здравей!
ТСХ е добре, но трябва да се изследва заедно с Т3 и Т4 - дават по-обективна информация.
ТАТ и МАТ са добре, няма Хашимото.
Имаш ИР и КЗ на 120 мин. остава висока, което не е добре ( вреди на тялото - очите, сърцето, бъбреците ... кач-вото на яйцеклетките и т.н.)
Андростендион е висок - най-вероятно от ИР... трябва да я контролираш по-добре и е възможно, тогава,  нивата му да се оптимизират.

Общи условия

Активация на акаунт