Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

  • 125 197
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 405
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Merci AFRODITA! Точно здравословността според мен е под въпрос. И за това точно питам.

Вода далече от  и плодове преди хранене, да. Но защо въглехидрати разделно от белтъчини? Къде отиде добрата стара попара?Simple Smile

ПС питам сериозно и добронамерено, ако някои има желание да ми обясни - чудно, ако не  - здравe да е.

# 406
  • Мнения: 5 500
След тази обработка маслините много твърди ли са или са меки? За черните питам!

Ако въпроса е към мен-маслините са си нормални,де да знам,нито твърди,нито меки,всъщност по-скоро твърди.
Не към теб, питам който знае да каже...
защото, ако са обрани зелени и полети с онова гадно нещо 579 те просто ще си сменят цвета отвън, но това едва ли ще повлияе цвета вътре и твърдостта newsm78 за това се сетих, защото съм купувала такива - едри, твърди, черни вън, светли вътре. Купувала съм и други - едри, меки и черни отвсякъде и вкуса съвсем различен и мириса също. Зелени по принцип не обичам. Та не мога да разбера как изглеждат на вкус, вид и аромат истинските маслини Thinking

# 407
  • Мнения: 5 500
Merci AFRODITA! Точно здравословността според мен е под въпрос. И за това точно питам.

Вода далече от  и плодове преди хранене, да. Но защо въглехидрати разделно от белтъчини? Къде отиде добрата стара попара?Simple Smile

ПС питам сериозно и добронамерено, ако някои има желание да ми обясни - чудно, ако не  - здравe да е.
Ядеш пържола с картофи.
Стомашния сок за разграждане на пържолата е киселинен, а на картофите алкален.
Когато влязат във взаимодействие кисел и алкален сок се неутрализират взаимно.
Отделят се още стомашни сокове за да се разгради храната. И пак се неутрализират.
За тези процеси е необходимо много време. За това като си ял неправилно комбинирана храна огладняваш по-бавно Wink
Белтъчините престояли в стомаха толкова дълго време загниват, а въглехидратите ферментират. Такава гнила и ферментирала храна не може да е от полза за организма и изграждане на здрава клетъчна структура. Ако храната сама по себе си е съдържала някакви полезни вещества те вече ги няма.
Поемането на неправилно комбинирана храна предизвиква образуване на алкохол в храносмилателния тракт и от там опасност за черния дроб. Ето как, човек не пил никога алкохол през живота си може да се разболее от цироза, например.
Това е накратно, иначе на книжния пазар има страхотна и лесно разбираема книга:
"Сила за живот" на Харви и Мерелин Даймънд, има и рецепти, страхотни са, изпитала съм всичко Peace

Последна редакция: пт, 06 юни 2008, 18:45 от AFRODDITA

# 408
  • София
  • Мнения: 10 213
Та не мога да разбера как изглеждат на вкус, вид и аромат истинските маслини Thinking[/color][/b]
Ми според мъжа ми,а и според всички приятели,които са хапвали от нашите маслини,няма нищо общо между вкуса на истинската и купената от магазина.Но всичко си е въпрос на вкус.Снаха ми примерно обича маслини от магазина,домашните не и харесват въобще.

# 409
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Merci за пространното обяснение!
Чела съм я като ученичка и ядем или месо и салата или картофи и салата.
Но спагетите  и пиците са със сирене/месо, а това за мен не е разделно и дори да се опитвам да избягвам за себе си, никога не съм ограничавалa детето. Има и други примери - супа топчета например.
Останах с впечатление, че има хора които се стараят и се чудя защо.
Може би със се заблудила.

# 410
  • Мнения: 5 500
Е, и аз ям пица с кашкавал, зимата зелеви сърми, но това не е всеки ден.

# 411
  • Мнения: 5 714
Останах с впечатление, че има хора които се стараят и се чудя защо.
Аз лично не се старая. Не че не искам, невъзможно ми е. По- горе писах кое спазвам от гл. т. на разделното. Малко неща са.

# 412
  • Мнения: 2 761
Според немските закони е задължително, да е обозначено на етикета, че маслините са боядисани.
Според нашите как е?

Виждала съм такива,които са в бидони да е обозначено-оттам знам,че имат железен глюконат,за тези които са насипно в магазина няма как да се види.


Тук попадам на следната снимка,където всички маслини незнайно защо за зелени.

# 413
  • Мнения: 5 714
Ние понеже взимаме тенекия черни маслини и...ми има, пише си железен глюконат.  Tired Внос Мароко и са толкова вкусни.

# 414
  • Мнения: 2 282
Е то това и за мен е абсурдно. Не спазвам кой знае колко разделното хранене, но месо с картофи или ориз отдавна не готвя; зърнени или картофи с хляб не предлагам
Всъщност това вече за мен е абсурдно... само че е много дълго за писане и не мисля, че сега ще успея да убедя който и да било от привържениците на разделното хранене. Още повече, че те са взели решението си на основата на внимателното прочитане на достатъчно информация, и на това, че се чувстват чудесно след спазване на режима за определен срок.

За мен рационалното хранене включва подходяща комбинация протеини и въглехидрати при всяко ядене, като само следобед и вечер се изключват сложните въглехидрати от режима, а сутринта (както и другите основния хранения) се започва с плодове. Принципа е, че тялото има нужда от достатъчно енергия, за да се справи с гадостите, които се случват при обработката на месото (само пиле и риба), което от друга страна също е незаменимо. Оформила съм семейното меню на тези принципи след доста четене и съобразяване с вековни принципи и съвременни разработки, но не съм се присъединила към някоя готова система... макар че през годините минах през доста, дори, за моя голяма грешка, през Аткинс (в нов вариант - и Дюкан).

Последна редакция: пт, 06 юни 2008, 16:15 от Сребърен облак

# 415
  • София
  • Мнения: 2 493
аз купувам едни маслини дето ги водят "натурални"... не знам дали са такива, но най-мноого ги обичам тях. По-солени са. Не са ни черни, ни зелени, а черно и зелено и са по-меки, не толкова хрупкави Simple Smile И винаги купувам насипни.
Единствено тези, които купувам за мартини са консерва, защото си капваме по малко и от сосчето в питието...

# 416
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Цвета на маслините зависи от това кога са обрани от дървото. Зелените се берат по-рано, ако се оставят по-дълго на дървото чернеят. Домашните маслини се правят както ние в Бг правим туршиите, т.е. вода, оцет или лимон и сол. Това предполага и дълго престояване в маринатата за да станат годни за консумация, мин. 6мес. Не консервирана маслината не може да се яде, тя е твърда и горчива. Маслините, които се произвеждат в консервната промишленост се киснат в какво ли не за да "узреят" (да стават за ядене), включително и в сода каустик. Така се скъсява дългия процес на втасване.
Това са в най-общи линии начините за приготвяне на маслините маслините.

# 417
  • Мнения: 2 652
Е то това и за мен е абсурдно. Не спазвам кой знае колко разделното хранене, но месо с картофи или ориз отдавна не готвя; зърнени или картофи с хляб не предлагам
Всъщност това вече за мен е абсурдно... само че е много дълго за писане и не мисля, че сега ще успея да убедя който и да било от привържениците на разделното хранене. Още повече, че те са взели решението си на основата на внимателното прочитане на достатъчно информация, и на това, че се чувстват чудесно след спазване на режима за определен срок.


Ти ме заинтригува сега. Хайде, Облаче, обясни на две, на три. Ако не ти се пише дай някакъв линк или нещо си.

# 418
  • Мнения: 2 282
Линк не мога да дам - няма един източник (демек само тук ще е истината!), има учебници по анатомия и физиология, химия и прочие, книги по йога, споделен и собствен опит, спортно и здравословно хранене, и най-вече - критичен поглед върху всичко Simple Smile
Къде отиде добрата стара попара?Simple Smile
Всъщност доста "добри и стари" български (и не само) "традиционни" храни са си чисто казано отровни. Добре де, токсични. Баницата със сирене и мляко, традицията на Бъдни вечер да нагъваме 7 и повече постни блюда, традиционното великденско меню...
Ако направиш попарата само със сирене и гляб, или овесени ядки и хляб, това е перфектна закуска. Но добавиш ли мляко и масло, нещата отиват на зле. При различните протеинови комбинации в организма се получават окислителни процеси, затлачване, образуват т.н. ракови подутини, които по-нататък са си чисти ракови предпоставки. Същото е и при комбиниране на няколко въглехидратни храни - пак силно се подкиселяваме отвътре. Резултат от високата киселинност в организма (от неправилното хранене) е например повишената нервност, трудното/невъзможно усвояване на храните, трудното зарастване на раните. Едно от нещата, които помагат да се справим с това, са антиоксидантите - плодове преди хранене, зеленчуци със салатата.
По въпроса с мазнините:
На нашата надморска височина нямаме нужда от масло върху филийката. Мазнините си имат своята функция - забавят метаболизма, разграждането на храните става по-бавно, следователно по-бавно се отделя енергията. Затова и толкова много храни съдържат мазнини. При практикуване на разделното хранене в продължение на много години се стига до положение, в което не може да се образува мазнина в тялото, а мазнинната среда е необходима, иначе организма приема всичко, но не може да го усвои. След 5-10 година започват да се проявяват вредите от разделното хранене. В началото нещата изглеждат чудесно - отслабва се, повишава се гъвкавостта, но започва да се променя съзнанието.
Признаци, че трябва да се направи корекция в храненето, са херпесите, белите петна по ноктите, сърбеж между пръстите, артрит, проблеми със сексуалното желание, липса на менструация, изтъняване на гласа, проблеми с лигавиците (редовни боледувания - хрема, възпалено гърло, белодробни, гинекологични). Всъщност - като се замисля, всички здравословни проблеми трябва да ни навеждат на мисълта, че цялостната ни настройка и/или храненето ни имат нужда от корекция.
Толкова на първо четене... не принуждавам никого и не ми се водят спорове. Просто не съм го виждала някъде написано и реших, че може да е от полза.

И накрая - да не си помислите, че препоръчвам някому да нагъва месо с хляб, ей! И разделното хранене е разпространило няколко добри идеи, като първа закуска с плодове, различните варианти за закуска, покълналото жито и забраната за месо с хляб. Но това, че на всеки организъм му били необходими едиколко си грама белтъчини (бяха под 20, но го нямам пред себе си) на ден.... нямам думи.

Извинете за дългото писание!

# 419
  • Мнения: 5 500
Обясни пак за мазнните, че не ми стана ясно newsm78
Както и за грамовете белтъчини, в разделното хранене никъде не съм чела за някакво точно количество белтъчини.

Общи условия

Активация на акаунт