Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 126 677
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 465
   Жабке, на едното от тези списанийца доверие нямам, а другото не съм чела,
но съм почитател на био-марката. Simple Smile Източникът наистина е много важен, а
списанията ги имам малко за "бля-бля".Simple Smile
   А това за плодовете преди яденето го знаят удивително малко хора.

# 466
ана, може, всеки си иzбира. Аz по принцип теории не чЕта, прочитам интрересни статии от списания, споделям информация, понякога я обсъждаме в къщи ... но нямам теория, която да следвам или да приемам zа 100% истина. Всичко правя по инстинкт и от опит и собствена прецента zа кое е вярно и кое да въzприема и от къде  Hug
Просто споделих. Все пак непрестанно се правят иzследвания, проучвания , едно оборва друго ... zащо да не zнаем интерсни реzултати? А ак ще ги тълкуваме си е друг въпрос.
Аz се раzрових zа статията и не я намерих, но намерих много интересни неща zа храненето. Няма да пускам на немски са zа съжаление  Sad

# 467
ВМъквам се и аз тук. Party Ще чета, после ще пиша. Peace Браво за хубавата темичка!  bouquet

# 468
Веган ли си?
Между другото суровоядството не изключва животинските храни, в това число и месото.
От началото на март, затова не го казвам още на висок глас. Laughing
Второто не го знаех. Shocked Много нелогично ми звучи. Ще се въздържа.

Влизах в няколко вегански сайта и ми направи впечатление, че там се стараят на всичко да намерят заместител- на сиренето, кашкавала и т.н. Не ползват краве масло, а маргарин, което в никакъв случай не е здравословно. Вместо сирене купуват тофу, което също не разбирам. Тофуто се прави от соя, а тя в повечето случаи е генномодифицирана.
Аз пицата си я правя без кашкавал. Слагам повече зеленчуци отгоре и поръсвам със зехтин.

С това исках да кажа, че да се съобразява човек само с една школа в храненето, несъмнено си има своите недостатъци, на което  и Сребърен облак обърна внимание по- горе.

# 469
  • Linz
Веган ли си?
Между другото суровоядството не изключва животинските храни, в това число и месото.
От началото на март, затова не го казвам още на висок глас. Laughing
Второто не го знаех. Shocked Много нелогично ми звучи. Ще се въздържа.
Не четеш ли книжки по темата? Атерхов например.

# 470
... Съгласете се, че в наше време няма нито един човек с мъничко поне знания за храненето, който да не знае колко са неподходящи плодовете за десерт...
Олеее, ако знаеш колко си далеч от истината Tired Като ходихме в РИОКОЗ и молихме да предлагат десерта, ако е плод в 10 ч ни гледаха така Shocked Rolling Eyes и казаха, че ако в някоя научна книга или закон го пише така ще направят! Иначе не виждат смисъл, доводите ни не ги убедиха ама хич. Питаха ни от къде го знаем, щом не знаеха нищо за предозирането с флуориди какво да говорим повече. Джъткат си хората за едната ми ти заплатка и кой го е еня за детето ти, че яде плода след супата и рулото стефани!

# 471
  • най-шареното място
Никак не е далеч от истината за съжаление.
Просто напълно логичното за теб и мен изискване, като определяш менюто на деца да имаш извести познания, не е изпълнено.
Длъжността не значи знания.

Интересно какво е за тях научна книга, защото могат да намерят данни за такава лесно в библиографията на книгите, които четем ние простите, но интересуващи се.

Нашата директорка пък твърди че се опитват и го правят /иам предвид плода да е в 10/. Само че аз говоря с детето си - малко по-разлино е /само се опитват неясно как/.

Последна редакция: чт, 12 юни 2008, 16:06 от арт мама

# 472
  • София
Някой беше дал тази инф. http://www.moreto.net/novini.php?n=21985
Замразени китайски закуски, внесени чрез фирма от Унгария, заливат българския пазар през последната година. Вместо истински кашкавал, кайсии, ягоди и други видове обявена плънка те съдържат т.нар. индустриален пълнеж - прахче, което след разбъркване с вода придава на изделието съответния вкус и аромат. Това е чиста химия, алармираха членове на Варненския регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. По думите им този тип закуски са изключително вредни, особено за деца, а се продават основно в близост до училищата.
     На дъмпингови цени пък ситничарите могат да се снабдят с маргарин, внос от Турция, върху чиято опаковка не е посочено нито кой е вносителят, нито какво е съдържанието на мазнини, съобщи представителят на "Ками ойл трейдинг" Илиан Илиев. Той разполага с опаковки такъв маргарин и възнамерява да сезира за вноса му икономическата полиция. Производителите настояват за строг ежемесечен контрол от страна на санитарните власти върху суровините и технологиите при производството на хляб, още повече че по думите им много от фирмите просто си купуват сертификатите по HACCP, а единственият български завод за мая изобщо не притежава такъв документ. В насъщния се влагат консумативи с неясно и понякога вредно съдържание, внесени нелегално и много често предпочитани от недобросъвестните производители заради ниската цена, посочиха браншовици.

Последна редакция: чт, 12 юни 2008, 16:10 от bilyanam

# 473
  • най-шареното място
Леле! То че са вредни е ясно като ги видиш, но това не го знаех.

Освен унгарците, има и българи дето правят такава верига вече
Те не са с бутер тесто повечето, но кой знае дали пак не са с маргарин?

# 474
Да си говорим право куме, в очи. Става дума за Форнети, нали? И аз, и децата ги харесвам, макар и много рядко да ги ядем. Четох го в медиите, но никъде не конкретизираха. Направо избеснявам... Както когато има натровен с някакъв продукт - казват по телевизията, дават подробности за пострадалия, но никога не поясняват каква е марката на  продукта.

Афро, да вземем поне по тая линия да се активизираме - да намерим сериозна библиография или препоръки на МЗ? Айде мами, сериозна литература за здравословно хранене?

Биляна, пропуснала си да сложиш линк към блога на Василена  Simple Smile

Последна редакция: чт, 12 юни 2008, 16:28 от Сребърен облак

# 475
  • София
Днес се оплаквах в Техра, че на опаковката са препоръчали да се меси питка с маргарин. После ми се обади гл технолог и говорихме дълго....
Потресох се, защото всичко е много по-трагично. МНОГО, МНОГО ПО-ТРАГИЧНО, ОТКОЛКОТО ПОДОЗИРАМЕ.

Каза ,че маята е супер бързо развалящ се продукт и затова е със сто кила консерванти. Категорично ми препоръча да си купя пекарна за хляб. В блога на Василена има статийка за домашен хляб , с домашен квас. Скоро ще пробвам.
Каза още, че българското жито е с отлично качество и не се избелва химически, поне в Техра. Така че ще стане закваската...(Василена го е описала)

Облаче, позна!

Ментета от Китай и при баничките
Експанзия на китайски закуски, констатираха от бранша. Тестените изделия се транспортират от милиардната страна чрез фирма посредник от Унгария, посочи Бонев. „Залели са пазара, проблемът не е в конкуренцията, която е полезна, но в тези закуски се слага т.нар. индустриален пълнеж. Това не е шунка, не е сирене, не е кашкавал, не е ягоди или крем, както пише. Това са прахообразни смески, които се разбъркват с вода, овкусители, ароматизатори и химикали и се хранят нашите деца. Традиционната българска закуска отстъпва на тези сурогати“ - посочи Бонев, който призна, че говори за популярните „Форнети“. Колегите му твърдят, че у нас има поне още 10 фирми с подобна дейност. „От данните, с които разполагаме, този тип закуска е изключително вреден за всеки, който я консумира. Иначе начинът на излагане на продуктите е отличен. Лъскава опаковка, добре поднесена на клиента, но за съжаление не са подходящи, особено за децата. Аз не бих ги препоръчал“ - твъри Бонев. 

И още http://www.narodnodelo.bg/news.php/iss.192/cid.1/id.11402 ,че е с гъша мас....

Последна редакция: чт, 12 юни 2008, 16:37 от bilyanam

# 476
  • най-шареното място
А всъщност безквасния не е ли по-добър?
Не че съм се схванала да меся, де. А трябва и без това малко хляб хапваме.
Или да, пекарна  за по-бързо.

# 477
  • Пловдив
Още онзи ден като го четох, разбрах че става за Форнети, викам си "във Варна може и да се казват друго яче, но в Пловдив се казват така". Направиха ги на всеки метър вече, най-различни има и хората ги купуват. Майка ми се беше запалила по тях и носеше като идваше в събота да гледа малката. Румяна закусваше с тях всяка събота сигурно 2-3 месеца  Close Направо съм бясна, забраних на майка ми да ги купува и да ги носи, но жената мина на друго - сега носи "български кифли"  Crazy
Свекито сутринта пък казва на малката "Тук ли ще закусваш или да идем вкъщи да ти опържа филийка?"  ooooh! И аз както ми се беше насъбрало и се развиках  Embarassed, а тя "Ох, боже, боже, горкото дете!" #Cussing out
Боря се с 2 баби, 1 дядо и вредната половина от мъжа ми, за някои неща е с мен, но за други още го убеждавам... Confused

# 478
Катерина, не мъчи детето, опържи му филийка.  Joy
Както си го написала, стана ми много смешно, извинявай. Хич даже не е смешно, де.

"Панаирани" филийки и аз обожавах, майка ми имаше традиция събота или неделя с това да ни гощава за закуска. Но това беше отдавна.

# 479
  • София
За 2006 г. "Форнети" е отчела печалба след облагане с данъци от 3.9 млн. евро и приходи в размер на 29.5 млн. евро

Общи условия

Активация на акаунт