Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст

• 126 641
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 780
  • София
истината е, че за детето няма значение количеството, тези торбички не са за наяждане. Може да се предложи да са само качествени производители, пък било и 3 пъти по-малко. Плюс плодове.

# 781
Момичета, идеята да се избират локомствата от родителите е чудесна, но трудно осъществима. С ограничен бюджет гледат да се изберат най-евтини и повече неща.Поне на децата като им се дава шоколад да е малко по истински, а не марципанов.

# 782
                      Чета коментарите ви за торбичките в ДГ и пред очите ми е следната картина: Да предупредя,че съм учител. Mr. Green Помолих майките-активистки да приготвят нещичко за да почерпят децата след Коледното тържество като моето предложение беше да комбинират в торбичка различни видове плодове по тяхна преценка.Те приеха идеята за почерпката с ентусиазъм и аз изобщо не се поинтересувах как върви изпълнението .Изумах когато след тържеството мамите ни сервираха.......огромни шарени пакети със......зрънчо и нещо подобно на зрънчовците,но с други форми.Да ме бяха заляли с вряла вода по-малко щяха да ме изненадат.Така,че си мислете кой ви приготвя пакетчетата.Аз лично втори път не допуснах да се произнесе думата "почерпка " или "коледна торбичка" Сега децата са подготвителна група.
                      За качеството и състава на храните в ДЗ не гонете директорките или персонала , а идете в общината и намерете КОЙ е спечелил конкурса за снабдяване на ДЗ с хранителни продукти и КОЙ го е избрал и с тях се разправяйте.Директорите и персонала НЕ могат да закупят и едно яйце сами .Могат само да изготвят меню на база получените продукти. Разбира се има директори ,които връщат некачествени и неподходящи продукти почти всеки ден,но има и такива,които не се интересуват от този проблем.Първите са обвинени ,че са цербери,а вторите - е разбира се те са "добрите"  Mr. Green За захарта не се притеснявайте - почти я няма в попарите и закуските,а в млякото и чая направо липсва.За мед да не говорим такова чудо отдавна няма. Laughing

# 783
                      За захарта не се притеснявайте - почти я няма в попарите и закуските,а в млякото и чая направо липсва.За мед да не говорим такова чудо отдавна няма. Laughing

Дано навсякъде е така. Липсата на мед също е радваща. За мижавите пари, които им отпускат, биха купили, ако въобще,  някакво фалшиво подобие на мед.

# 784
 В групата на дъщеря ми носехме лук Peace, чесън Peace, ябълки....една мама носеше с кашоните банани,
а друга една производителка на мед носеше буркани мед и ние и си купувахме от нея за в къщи...
но това преди години  Flutter
а в яслата на сина ми направо ни задължаваха да носим по 1 бурканче мед всеки месец..
но това преди още повече години  Embarassed

Сега незнам дали РИОКОЗ би разрешило подобно безразборно вкарване на непроверени продукти

# 785
Съгласна съм с тези принципи, без месото Wink

# 786
                   Мами,подчертавам ,че на ДЗ НЕ СЕ ОТПУСКАТ ПАРИ за продукти.Всичко се превежда директно на фирмите спечелили конкурса за снабдяването им с хранителни продукти.Само се разписват документите , че са получени съответно толкова и толкова кг продукти.И за това казвам,че има хора дето връщат без да се притесняват нещо което е некачествено,но има и такива,които разписват без да гледат.Непроверени продукти /от родители или други/ изобщо НЕ се допускат в ДЗ.Разгледайте рецептурниците и ще видите,че сол,захар са в минимални количества съобразно възрастта на децата.Подправките -също и има такива,които не се допускат  напр.черен пипер.Въпроса за сладките закуски отправете към снабдителите / фирмите спечелили конкурса/.Преди години закуските се снабдяваха от родител-производител и бяха супер.Да не говоря,че цената беше символична.Общината забрани да се използват други фирми освен тези избрани с конкурс и качеството някъде падна.Казвам някъде защото има хора ,които не отстъпват и си изискват необходимото.

# 787
  • София
Добре,не се допуска черен пипер...обаче при нас черен пипер на зърна дал Бог.Аз,както съм писала и преди,взимам децата си наобяд от градина,съответно храната ми я слагат в бурканчета.Е,черен пипер има и то на зърна.И яденето не се приготвя в градината ни,а се доставя от кухня-майка или както там се нарича.Тоест това същото го ядат и в други градини.

# 788
Коледните торбички (големи татини чорапи при нас Joy) в нашата градина бяха напълнени от градината с еднакви zа всички деца подаръци ... имаше една мандарина, един портокал, едно малко шоколадче и една играчка zа сапунени балончета. Децата иzдивяха от радост , никой родител не иzмрънка и така. _Зрънчо не беше необходимо zа всеобщата радост  Wink

# 789
Да се запиша и аз за темата. Тази седмица бях възмутена като видях в менюто в ДГ че за сутрешна закуска и през 5 дни е филия с нещо, като единия ден беше филия с масло и чай. Вярно е че децата това най го харесват но не смятам че това е разнообразно и здравословно хранене. А в яслата където бяхме миналата година за закуска много често имаше по нещо пържено. Което според мен е абсурд особено за деца които са до 3 год. Единственото което ни остава е да си гледаме децата в къщи или поне през останалото време да им предлагаме по добра храна.

# 790
  • под шипковия храст
Да ви кажа, че от миналия ден се забелязва нещо много необичайно в менюто на детската кухня. У наше село - Хасково, доставчика и за градините и за детската кухня е един, мисля че фирмата се казва Дусман. Та миналия ден в менюто имаше десерт с овесени ядки, кюфтето приличаше на телешко и въобще доста интересна промяна при избора на продукти! Thinking интересно ми е само дали е инцидентно или наистина някой е взел мерки! не знам как е във вашите градове, но определено качеството на храната в детските заведения е голям проблем, по който не се предприемат никакви мерки за преодоляването му! Tired То може и наша да е вината, че само си лаем тука, а иначе най-много да измрънкаме на лелята в градината, от която нищо не зависи! ooooh!

# 791
  • И тук, и там, навред....
При нас вече втора седмица в предучилищната на дъщеря ми, също се наблюдава известна промяна по отношение на сутрешните закуски. Сега поне 3 пъти в седмицата им дават някакъв плод, кисело мляко, филиите са що-годе добри. Въпреки това всеки ден аз й слагам в раницата сандвич, който е приготвен в къщи и не е намазан с маргарин  Grinning Бях купила и пакетчета чай и помолих госпожата, поне от време на време да им правят и чай!

# 792
  • Варна
Предстои ми да си дам детето на ясла, не съм чела цялата тема, но от последната страница лошо ми стана  Sick

# 793
Да се запиша и аз за темата. Тази седмица бях възмутена като видях в менюто в ДГ че за сутрешна закуска и през 5 дни е филия с нещо, като единия ден беше филия с масло и чай. Вярно е че децата това най го харесват но не смятам че това е разнообразно и здравословно хранене. А в яслата където бяхме миналата година за закуска много често имаше по нещо пържено. Което според мен е абсурд особено за деца които са до 3 год. Единственото което ни остава е да си гледаме децата в къщи или поне през останалото време да им предлагаме по добра храна.

Наистина ли мислиш , че нещо пържено е по добре от филия с нещо???

# 794
Да ви кажа, че от миналия ден се забелязва нещо много необичайно в менюто на детската кухня. У наше село - Хасково, доставчика и за градините и за детската кухня е един, мисля че фирмата се казва Дусман. Та миналия ден в менюто имаше десерт с овесени ядки, кюфтето приличаше на телешко и въобще доста интересна промяна при избора на продукти! Thinking интересно ми е само дали е инцидентно или наистина някой е взел мерки! не знам как е във вашите градове, но определено качеството на храната в детските заведения е голям проблем, по който не се предприемат никакви мерки за преодоляването му! Tired То може и наша да е вината, че само си лаем тука, а иначе най-много да измрънкаме на лелята в градината, от която нищо не зависи! ooooh!
наша си е
на родителската ни среща, на върпоса ми, нормално ли е за обяд да има кисели чушки от буркан, запържени със брашно и кисело мляко  Sick Sick Sick, не друг, а 25 от 28 родителя знаете ли какво ми отговориха - ми за 40 лв, толкова Shocked
искам да подам жалба - иди в общината, е къде в общината
който ми даде съвет тук, от къде да започна, ще съм му безкрайно благодарна Peace
по темата, живея извън София, покрай къщата ни минава течението, пречистващо въздуха на София, около нас все още гледат животни, а дребния е фен на домашно кисело мляко в огроооомни количества, на сирене, и на плодове и зеленчуци. Всеки ден тайничко си казвам, пу-пу на късмета, защото искам не само да мога да му предлагам здравословна храна, но и да мога да му я вкарвам в устата без излишни драми ooooh!
за съжаление обаче, няма шанс да разкрам маргарина от вкъщи и той се докопва до някоя и друга филия с него, когато аз липсвам, за което разбира се после настава война и мир, ама кел файда, като я е изял Confused
скоро си дойде племеницата ми от Италия и ми направи впечатление, колко е отслабнала, ето какво ми разказа детето, което тук караше САМО  на сандвичи, вафли и тн, щото на майка и така и е по - лесно

в училище няма лафка, няма една вода от къде да си купиш, всичко в кутия от вкъщи, задължително плод трябва да си носят, проверявали ги избирателно. Сутрин отиват, заключва се училището, няма бягане от час, няма нищо, 4 пъти седмично по 2 часа нещо, подобно на нашето физ.въз, ама не точно, защото имат басейн, оборудван гимнастически салон, волейболно игрище, баскетболно игрище и тн и тн.
Пари за училище не им се дават, съответно след училище, не тичат към първата будка, да се натъпчат със чипс, а се прибират у дома и хапват у дома ( тук вече майките си поемат отговорноста).
Но в училище, боклуци - НЯМА Peace
и това е най - обикновенно градско училище в малък италиански град, готино нали Peace
знам, че си говорим за деца до 7 години, които не ходят на училище, но това ми направи огромно впечатление и много ми се иска и тук да е така

Общи условия

Активация на акаунт