Пубертетът при момчетата - тема 17

• 41 539
  • 769
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Съгласна съм, че занималнята не е добра идея след 4 клас. Големи са вече, трябва да учат сами и да изграждат този навик.

Казва ли какво точно му е трудно? Моят също се опъва и работи у дома с много настояване и под строг надзор от моя страна. Но е наясно, че прекрачили границите, ще бъде наказан. Няма затруднения - мързи го, иска да се занимава с неговите си неща, които са му по-интересни. На реване не поддавам - снощи рева, че трябва да преговаря думи по латински за тест. Като се нарева, си взе листовете и преговори, каквото трябваше. Това се случи в седем и половина вечерта, след като е бил на училище, на урок по български час и половина и един час и половина на тренировка. Наистина беше капнал, но това е положението.

Та не знам - говорете с детето как вижда нещата. Може би все пак има нещо по-конкретно, което го тревожи. Ако няма, един сериозен разговор за правата и задълженията. Аз по отношение на ученето съм много хард и не толерирам нехайно отношение и мързел.
И аз така. Присъединявам се изцяло към това мнение.
Не всеки плач е паник атака. Нежеланието за учене и мързелът са типични за възрастта. Много се опъват, енергоспестяващи са, не искат да свършат нищо допълнително, това са ми наблюденията.
Ще се напише нещо, което е дадено за домашно от госпожата и нито чертичка повече. Лошото е, че сега се градят навици за учене, работа, гонене на задачи и т.н. И ако ги оставим - затъват, после няма наваксване, периодът е важен, няма втори шанс.
Затова и натискам, въпреки всякакво мрънкане, ревове също е имало, но ги надрасна май. На 12 г. са още дечковци - опитват с плач. Моят вече не реве, мълчи упорито или спори, когато е сгафил или не свършил нещо. Пазари се, оправдава се, сърди се и като види, че няма мърдане - свършва си задачите. Ужасно е, нервите ми са на косъм, омръзнало ми е много, но оставяне няма, ще го направя човек и това е.
За конкретното дете не знам какъв съвет да дам, просто описвам нашия подход.

# 436
Наречете ме безотговорна, но ако детето ми виси до 16ч е даскало и учи събота и неделя по 2ч, никога няма да кажа, че ученето му е малко.Те са деца, имат нужда от почивка и да разпуснат.Едно дете не функционира като възрастен, при които възрастни все повече се говори за “бърн аут”.
Спорт в тази възраст е много добра терапия, да не кажа задължителна.

# 437

Казва ли какво точно му е трудно? Моят също се опъва и работи у дома с много настояване и под строг надзор от моя страна. Но е наясно, че прекрачили границите, ще бъде наказан. Няма затруднения - мързи го, иска да се занимава с неговите си неща, които са му по-интересни. На реване не поддавам - снощи рева, че трябва да преговаря думи по латински за тест. Като се нарева, си взе листовете и преговори, каквото трябваше. Това се случи в седем и половина вечерта, след като е бил на училище, на урок по български час и половина и един час и половина на тренировка. Наистина беше капнал, но това е положението.

Та не знам - говорете с детето как вижда нещата. Може би все пак има нещо по-конкретно, което го тревожи. Ако няма, един сериозен разговор за правата и задълженията. Аз по отношение на ученето съм много хард и не толерирам нехайно отношение и мързел.
И аз така. Присъединявам се изцяло към това мнение.
Не всеки плач е паник атака. Нежеланието за учене и мързелът са типични за възрастта. Много се опъват, енергоспестяващи са, не искат да свършат нищо допълнително, това са ми наблюденията.
Ще се напише нещо, което е дадено за домашно от госпожата и нито чертичка повече. Лошото е, че сега се градят навици за учене, работа, гонене на задачи и т.н. И ако ги оставим - затъват, после няма наваксване, периодът е важен, няма втори шанс.
Затова и натискам, въпреки всякакво мрънкане, ревове също е имало, но ги надрасна май. На 12 г. са още дечковци - опитват с плач. Моят вече не реве, мълчи упорито или спори, когато е сгафил или не свършил нещо. Пазари се, оправдава се, сърди се и като види, че няма мърдане - свършва си задачите. Ужасно е, нервите ми са на косъм, омръзнало ми е много, но оставяне няма, ще го направя човек и това е.
За конкретното дете не знам какъв съвет да дам, просто описвам нашия подход.

Ние да не отглеждаме едно и също дете?! 😆

# 438
  • София
Нединка, едно към едно - моят младеж също ходи на уроци по БГ и после на тренировка.Joy

Като казах тренировка - спортът е задължителен, за да се поизгради дисциплина. Нашият тийн ходи на три спорта. Мрънкаше много, но не е попаднал на родители и мърдане няма. С времето свикна и сега даже ходи с удоволствие.

# 439
То тръгна от там, че му е лошо. Изглеждаше пак притеснен, не може да обясни  какво му е лошо. Казва глава, корем, гърдите. Аз от там се сетих да му измеря кръвното, горната беше 130. Плача беше следствие.
А за занималнята ходи почти по желание. В смисъл, там госпожата им помага с домашните, почти целия клас ходи. Децата казват, че им е трудно, тя им обяснява. Аз не го задължавам, но пред варианта да се подготвя сам, избира занималня. Най-трудна му е математиката, като се има в предвид, че той беше отличник и му вървеше. Госпожата и материала успяха да го отвратят. Ще ходи на уроци, казвам му че уроците са за да му помогнат с трудностите и така.
Въпросът е, че постоянно е притеснен, наплашен, в лошо настроение е.  Сега зимата свободното време е пред компютър, естествено. Играе с други деца и съученици, забавляват се, чувам ги. Не е вманиачен, ляга си най-късно в 22ч.

# 440
  • София
Наречете ме безотговорна, но ако детето ми виси до 16ч е даскало и учи събота и неделя по 2ч, никога няма да кажа, че ученето му е малко.Те са деца, имат нужда от почивка и да разпуснат.Едно дете не функционира като възрастен, при които възрастни все повече се говори за “бърн аут”.
Спорт в тази възраст е много добра терапия, да не кажа задължителна.
Моето по френската система висеше и до 16.30, че и до 18 часа, без това да включва занималня. Учебни часове, че после и домашни и прочее. В пубертета просто прецених, че за момче това е прав път към пълен бърнаут, защото има нужда от време за спорт и движение всеки ден, което буквално липсва. Прибираше се в 7, пише си домашните, вечеря и спи. И на другия ден отново. Уикендите също, в сряда уж бяха до обяд и затова им даваха хиляди домашни, които да се напишат тогава или да се научи нещо. От десети клас си е в българско училище до обяд и е нов човек. Оня стрес доведе до яко качване на килограми, нерви. Излишно.

Сега, реването и нежеланието да се положат усилия не бих толерирала. Обяснявала съм многократно, че човек може да избере дали му пука и тогава вместо да реве върши работа, или не му пука и обикаля света щастливо недоучил. Двете не може, хем ревеш, хем нищо не правиш, не.

# 441
130 не е високо кръвно, може да се получи моментно
Изобщо не би ми хрумнало да меря на дете

Момчета от класа на моя целия шести, а и сега седми всеки ден след училище пият енергийни. Виждам ги. Говорих с класната, тя не можела да уведоми родителите щото не били в двора на училището..
Изговорете и това все пак..

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 12:13 от second

# 442
Кръвно при деца е изключение, но не е константа, че не може да има проблем.А от нерви може да се поддържа системно и съм го виждала у съученик.
Бояна е права в мнението си.Стресът за децата е пагубен, защото води до развитие на много, съпътстващи живота, проблеми после.
Така че трябва да се намери баланс за детето, не всички са еднакви и могат да носят товар.
Плачът- у някои деца е начин да си изкарат емоцията, не ги спирайте.Нека си поплачат и да изкарат напрежението.
И също така не забравяйте, че обучението в момента няма никаква връзка с нашето,  така че не подценявайте усилията, които им коства.
Моят син в момента не учи грам у дома, но в даскало явно слуша и за мен е ок това, щом се справя прилично.
Понеже той е притеснителен и поема напрежение, заеква, трудно му е да функционира под стрес, съм го оставила сам да прави преценки.Вчера ми пусна това и се смях много:

https://www.instagram.com/share/BAHbMIiXx3

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 12:28 от ДХ3

# 443
Преди всичко държа сметка, че само след 3-4 години ще се хване на работа и ще се сблъска с несправедливостите в живота. Да работиш, а да не ти платят, да си заслужил, но да те прецакат. Да е здрав ми е важно.
Доволна съм, че в неговата компания се запалиха по фитнеса и през вечер тренира.

# 444
Защо не го спрете от занималня и не се подготвя той сам колкото иска? Това висене в училище където я се учи, я не може да му влияе зле.

# 445
  • Пловдив
Лошото настроение често се дължи на нежеланието да учат.
Липсата на каквато и да е мотивация и осъзнатост за смисъла на това.
Трябва много да се говори и да се помага в ученето, да се покаже как и най-вече да не се спира да се обяснява, защо трябва да се учи.

# 446
На същата възраст синът ми се прибираше от училище, след занималня, буквално грохнал и не научил за следващия ден. Сподели ми, че в занималнята е постоянна говорилня, което доста напряга. Спрях го и всичко се оправи.

# 447
Къде изобщо има занимални след 4ти клас?

# 448
  • Пловдив
Къде изобщо има занимални след 4ти клас?
В много училища.

# 449
  • пустинята Гоби
Чак в много, рядкост е занималнята след 4 клас. В нашето няма. Щеше да има уж, но не се събраха желаещи.

Общи условия

Активация на акаунт