Пубертетът при момчетата - тема 17

• 41 555
  • 769
  •   1
Отговори
# 390
Момичета, как се справяте с мързеливите деца?
На 15 е. Целия втори срок е втора смяна. Поспива си, подмотва се и резултата в дневника е налице.
Звъня му да го будя, гледам по календар за контролни....Е не става.
Говоря, а той само слуша и мълчи.
И снощи като му взех телефона стана драма. Една уста отвори, че предметите с лоши оценки не били неговите. Е да, ама поне минимум усилия да имаше.
Не е глупав, но е ужасно мързелив.

За лоши оценки го лишавам от таблета и конзолата за седмица. Не е доволен, но търпи. Телефонът му е с родителски контрол по половин час на ден, така че той не ни е проблем. Понятието ‘лоша оценка’ е относително при нас, но да кажем под 75 процента и зависи от грешките. При сина ми грешките са в повечето случаи от недоглеждане, разсейване и съвсем откровена незаинтересованост. Моят обаче е на 12 все още - първа година в гимназията, а аз съм с доволно количество бели коси от началото на учебната година.

# 391
Освен да четеш редовно лекции и да му напомняш, не виждам начин. Постоянно го подканям и проверявам - научили по това, или онова. В почивните дни го вдигам в 10 и до 2 следобед е задължен да учи, и двата почивни дни. Излезе ли, преди 10 вечерта не го чакаме.
С избухвания и наказания не става, трябва са се убеждава търпеливо, напоително, постоянно.
Не след дълго ще е пълнолетен - ами какво му пречи да се вдигне, да зареже ученето и да се цани войник в чужбина? Достатъчно е див. Така че, кротко, но не се отказвай.

# 392
Лишаване от устройства а когато времето е хубаво и с излизане, колкото и да ме мъчи да го държа вкъщи. Винаги сме гледали времето става ли да сме навън.
Помага от части, а докато е без устройства и главата функционира без замъгления много говоря и наливам. На час по лъчижка както се казва, не изчитам всичко на веднъж, нооо моя овен е много инатлив и не приема критика. Не е имало случай на забележка и той да е казал, да не написах, да не слушах или нещо. Днес пореден случай, то вече смешно ми става от оправдания и оплитаници на измислици. И пак една част от мен иска да му вярва, били сме и ние на тяхно място. Всеки преди различни години де, но с бушуващите хормони света все е крив когато не е нашето...

# 393
  • Пловдив
Аз съм толкова постоянна в напомнянето, че сигурно му е писнало от мен.
И на мен ми писна, обаче не се отказвам.

# 394
И аз говоря много, обаче не виждам особен ефект единствено от говоренето.

# 395
  • София
Единственият съвет - дишай Simple Smile "Родителски контрол" на устройствата на 12 става, ама на 15-16 - няма шанс, според мен.
Вчера коментирахме с една дама, че купувам пържоли за синковеца, които той сам си готви, а тя казва: "ох, блазе ви, моят нищо не пипва", отвърнах ѝ, че на 15 е така, а тя прихна от смях насреща как съм познала Simple Smile

# 396
Ние сме в чужбина и около мен всички 15-16-годишни все още са с родителски контрол на устройствата си. Както каза една колежка тези дни с 16-годишен син, ‘ще го държа с Фемили линк, докато се задоми; после да му мисли жена му’ 🤣

# 397
Говоря, обяснявам, на моменти вдигам тона.И така чакам да порасне и да има промяна.
Моят е 1:1.

# 398
Ние сме в чужбина и около мен всички 15-16-годишни все още са с родителски контрол на устройствата си. Както каза една колежка тези дни с 16-годишен син, ‘ще го държа с Фемили линк, докато се задоми; после да му мисли жена му’ 🤣
Горе-долу и аз мисля така. Сега става на 13 и още като го инсталирахме преди години знаем, че на 13 нещо се отключва като повече достъпи ли, не знаме и ние, не задълбахме тогава, но си мисля, че ще се разочарова и няма да е кой знае какво. Доволна съм от приложението като цяло.

# 399
На 15 е. Целия втори срок е втора смяна. Поспива си, подмотва се и резултата в дневника е налице.
И снощи като му взех телефона стана драма. Една уста отвори, че предметите с лоши оценки не били неговите. Е да, ама поне минимум усилия да имаше.
Същата история! Моят първия срок беше втора смяна, аз до късно съм на работа  и съответно  не е изпълнителен вкъщи, скатава  се и успехът падна. Сега има ултиматум, няма ваканция в чужбина, ако не се стегне.Телефонът му е с контрол, така че няма шанс да стои там.Общо взето е трудно, поне на мен.

# 400
  • София
В пубертета момчетата стават буквално безмозъчни. Зашеметена бях от промяната като започна, но вече като мина 16 и половина стана нов човек, умен, съсредоточен, спокоен и диалогичен. Просто се говори и се чака да мине. Не случайно има квоти за момчета и в гимназиите, и в университетите, защото иначе няма да има ни един лекар или инженер. Пък после като им разминат бурните хормони и си стават сериозни студенти, учени, служители, но трябва да се изтърпят няколко безмозъчни и смрадливи години.

# 401
  • София
Трудно. Натискаме го да учи, всеки ден се напомня какви са задачите, плътно следим дали се изпълняват. В момента играем ролята на външен мозък, защото собствен няма - освен мързелив е и разсеян. Губи си картите, парите, ключовете, дрехи, учебници. В повечето случаи ги намира после - я в училище, я в залата за спорт, но не ми останаха нерви да се ядосвам и да намилам.
Не можем да ги оставим да затънат, държим изкъсо и чакаме акълът да дойде, това е.
Бояна, дано си права за всичко, аз на моменти доста се отчайвам. 🥹

# 402
  • Пловдив
Скрит текст:
Трудно. Натискаме го да учи, всеки ден се напомня какви са задачите, плътно следим дали се изпълняват. В момента играем ролята на външен мозък, защото собствен няма - освен мързелив е и разсеян. Губи си картите, парите, ключовете, дрехи, учебници. В повечето случаи ги намира после - я в училище, я в залата за спорт, но не ми останаха нерви да се ядосвам и да намилам.
Не можем да ги оставим да затънат, държим изкъсо и чакаме акълът да дойде, това е.
[/quote]

Това е мисълта която ме крепи да не спирам.
Имам поне малко утеха, че не съм сама в тази лудост.

# 403
  • София
Отчайващо е, но минава. Всеки нобелов лауреат, носител на Оскар и друг изявен и успял мъж някога е бил безмозъчен, смрадлив, мърели, пъпчив и конфликтен пубер. Просто тая фаза изглежда вечна. Дръж фронта!

# 404
Боже, все едно чувам моят.
Голям скандал имахме онази вечер. Полудях. Уплаших го. Прибрах лаптопа. Ефект има.

Общи условия

Активация на акаунт