Пубертетът при момчетата - тема 17

• 41 546
  • 769
  •   1
Отговори
# 420
Моят син лятото ги маха в интимната зона, защото го дразнели и му е топло и потно. Футбол играе.  Зимата се въздържа, явно му е "студено". Stuck Out Tongue Winking Eye Но той доскоро имаша само там. Сега и по краката са станали видими, но не приритва да ги маха.

# 421
Моят тийнейджър засега си бръсне подмишниците. На ръцете няма косми, но по краката са много. За краката още не е проявил желание да ги маха, явно не му пречат. Но ако реши, не бих го спряла.

# 422
Моят веднъж ги махна.Освен, че се беше измъчил сам, после му бодеше и се отказа.😅

#BGMлоялнапрограма

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 18:25 от ДХ3

# 423
Моят веднъж ги махна.Освен, че се беше измъчил сам, после му бодеше и се отказа.😅
И моят така. Не му се меся в тези решения. Само държа да се бръсне 2 пъти седмично, за да изглежда прилично в училище.

# 424
  • пустинята Гоби
То, че има космати момчета/ мъже има, ама и другата крайност - съвсем обезкосмени лично за мен е прекалено. Ако някое от момчетата ми си обръсне краката със сигурност няма да им спестя мнението си, пък после да правят, каквото искат. Така или иначе масовостта на тази “мода” поотмина, надявам се съвсем да замре.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 09:35 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 425
Моят само в интимната област се беше бръснал. Преди операцията. След това 1-2 пъти може би. Сподели, че го е било страх.
Казах му да си обръсне мишниците, но не го е правил. Тъкмо си отгледа косъмчетата и много им се радва Joy
Ръце и крака не е пипал.

Не ми харесват бръснати мъжки крака. Колата маска е една идея по-добре.
Имам машинка за кола маска с ленти. Казах на тийна, но не сме пробвали. Едва ли ще издържи.
Имам и восъчна на Waxx, но съм я пробвала веднъж, изгорих се и я зарязах. Не бих го причинила на детето.
Имам и някакъв фотоепилатор, но и с него не съм постоянна.

Тийна само на моменти има някакви спонтанни изблици за обезкосмяване и реплики "виж колко са ми космати краката", но бързо ги забравя.
Лятото без проблем излиза по къси панталони.

# 426
Измествам темата от космите с друга пубертетска.
Моето момче е на 12г. Пубертет е явно, но училището го натоварва много. До степен да вдигне кръвно и според мен паник атака имаше снощи. От известно време винаги е в лошо настроение, не говори много, но за сметка на това винаги отговаря с тон. Ясно ми е, че е от възрастта.
Няма тормоз или лоши отношения с учениците. Така казва, не се оплаква от никой конкретно. Но всички били тъпаци вкл. и учителите. Много му било трудно училището. Снощи плака сигурно час.
Сега да обясня и моята гледна точка.
Първо, че е мързелив и не му се учи ми е ясно. Но и в училище явно ги подтискат и плашат с изпитите в 7 клас, явно с цел да ги стимулират, но за мен е обратния ефект. Той ходи на занималня, там учи, каквото учи. Най-късно в 16ч. е приключил. Вкъщи не го занимаваме допълнително, освен 2 часа събота или неделя. В смисъл, определено, не е много натоварен.
Има си среда в училище, но те са 5-6 момчетата в класа, половината  са доста палави, знам че постоянно им се карат и оплакват учителите и той го е страх, това да не се отрази и на него.
Та, според мен снощи имаше паник атака, което за мен е плашещо на тази възраст. Как да му помогна?

# 427
Бих Ви посъветвала да му направите малко изследвания: вит Д, Б, железен панел,феритин, всички щитовидни хормони.Ако всичко е в норма( надявам се), то помислете за спорт- физическо разтоварване на енергията и среща с психолог.Опитайте се да разузнаете какво се случва в училище, дори чрез някоя друга майка, която да поразпита нейното дете.Вашето може да не иска или да знае какво да сподели с Вас.
Отделно Вие внимателно подхвърляйте, че седми клас не е кой знае какво и ще има къде да учи, независимо от матурите.
Но обърнете внимание, за да не ескалират нещата.В тази възраст и хормоналните промени  може да отключат редица негативи у децата, на които трябва да намерим как да “лекуваме”.
Моят син в 7-ми клас отключи хипофункция.Сега е на 15 и му е доста трудно ходенето на училище, ставане без да закъснява, дори на тренировки му коства да ходи.
Посещава ендокринолог, който следи здравето, но като цяло виждам, че му е трудно да се справя със задачите си.
Надявам се всичко да се нареди с децата.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 10:33 от ДХ3

# 428
Trotinettka, а има ли вероятност в училище да му е трудно, защото не учи достатъчно у дома/на занималнята? Синът ми е на 12 години и не сме в България, тоест не мога да кажа за натоварването, но ми се струва, че това учене до 16 ч. и по 2 часа през уикенда е малко. Поне моят учи в пъти повече, но той е в училище с много високи изисквания, много тестове и не малко домашни. Освен това е първа година в гимназията и в началото му беше много трудно да влезе в ритъм. Да не би детето да има трудности с материала и да се притеснява да каже?

# 429
Той това казва, че му е трудно, но категорично не желае да учи повече. Губела съм му времето. Не иска. Баба му е бивша учителка, постоянно е на разположение да му помага, но всеки път е насила. Той не иска нищо допълнително.

# 430
  • пустинята Гоби
Може би занималнята го натоварва. Моето дете е на толкова и ако го запиша на занималня, ще настане трета световна война вкъщи.

# 431
За съжаление чуебната ни програма е токова тъпа, че със сигурност някои деца се отвращават от нея.

Дали е натоварен, дали му е много или малко зависи от самият човек, от неговият характер, нрав и темперамент.
Ако аз за 20 минути мога да мина цялата къща с паросмукачка, то ММ я минава за един час а тина за час и половина. Тоест за него ученето и усилията, които полага може да са много.

Аз бих започнала от това първо да разбера как му действа занималнята и да го спра ако му идва много, като време. Моя син е на 15 и когато се умори много след обяд спи по час.
Не казахте, как разпуска от натоварването има ли хобита, ходи ли на спорт и т.н.? И не на последно място бих пуснала едни изследвания.

# 432
Че какво да го натоварва. Занималнята стандартно е тип "всички групово си пишем домашните", но учителя казва как. Тоест мисъл почти не тече и (почти) всичко е наготово. Навик за учене не се изгражда. Единствено дългия престой в училище като времетраене е риск нещо да предобря.

Аз бих говорила с класния ръководител. За да видя нейната гледна точка - след като е в група с "активните", как участва в нея, какви са й впечатленията и дали има отзиви от други учители.

Плача не е равнозначен на паник атака. Може да е всякак, вкл.манипулация. Трудно му е но отказва да учи пък съвсем

# 433
Той това казва, че му е трудно, но категорично не желае да учи повече. Губела съм му времето. Не иска. Баба му е бивша учителка, постоянно е на разположение да му помага, но всеки път е насила. Той не иска нищо допълнително.

Казва ли какво точно му е трудно? Моят също се опъва и работи у дома с много настояване и под строг надзор от моя страна. Но е наясно, че прекрачили границите, ще бъде наказан. Няма затруднения - мързи го, иска да се занимава с неговите си неща, които са му по-интересни. На реване не поддавам - снощи рева, че трябва да преговаря думи по латински за тест. Като се нарева, си взе листовете и преговори, каквото трябваше. Това се случи в седем и половина вечерта, след като е бил на училище, на урок по български час и половина и един час и половина на тренировка. Наистина беше капнал, но това е положението. Сто пъти съм обяснила, че няма смисъл да се разправя за училище, защото губи време и енергия в безсмислени разправии, но все още му се случва макар и по-рядко отпреди.

Та не знам - говорете с детето как вижда нещата. Може би все пак има нещо по-конкретно, което го тревожи. Ако няма, един сериозен разговор за правата и задълженията. Аз по отношение на ученето съм много хард и не толерирам нехайно отношение и мързел.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 11:48 от Nedinka

# 434
  • пустинята Гоби
Занималнята натоварва, защото децата първо не са си вкъщи, а са с още деца, учител, правила. Реално домашните и ученето вкъщи отнемат много по-малко време, след което се почива най-вече психически, не копаят все пак, че да е физически. Моите деца нямаха търпение да се отърват от занималнята, вярно е че се мотаят в нас, ама те и на занималнята го правят предполагам. Ако детето няма затруднения с ученето, в 6 клас занималня поне според мен идва в повече.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 15:27 от 🌹 Mimi Rose 🌹

Общи условия

Активация на акаунт