СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 4 - Седмокласникът над пробни се поти, мама точките брои

• 32 493
  • 806
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Уж, за да отговорят на изискванията на работодателите, да обучат безплатно работници, които да работят за жълти стотинки, но децата имат право на свободен избор, не са роби.
Ако някой има конкретни желания и интереси още в 7-ми клас, добре, да избере професионална паралелка, но например дъщеря ми няма, така че не бих искала да е в професионална паралелка и в 11 и 12 клас да каже не искам това да уча това, обучението в гимназията ще стане голяма мъка. Според мен е друго в десети клас, когато са по-осъзнати, да изберат профили /стига да има избор в училището, защото и това се оказва проблем/
Ще видим, дано в София има достатъчно профилирани паралелки.

Допълвам още реформи ни чакат
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/19537436

Не разбирам защо се правят професионални паралелки, които малко деца искат. А тези, които са желани, като строителство и архитектура, примерно, не се разширяват

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 23:24 от milka22

# 391
  • София
И според мен децата в днешно време са по-натоварени. Най-елементарното - в училище освен урок да научат имат и помагало да попълват. Ако детето е отговорно, това е минимум един допълнителен час за подготовка. Това, разбира се, не важи за моя син, той попълва само по който предмет се проверява и то в училище в "леките часове", например по ИИ. Има забележки от рода на "решава задачи в час по биология". Но ако детето е отговорно, например по-малката му сестра се очертава като такава, ако иска в 5-7 клас да е изрядна по всеки предмет и да продължи с почти ежедневните 3-4 часови тренировки, просто не знам как ще стане чисто организационно, трябва да е като машина. Отделно са проектите, по география вече имат два за срока, тип презентации, но там пада голямо старание и съответно време. Аз лично такива неща не съм правила, ходех на един кръжок за природата, там имаше нещо подобно.
На мен ми олекна тези дни. Стигнахме до колективен извод, че нашият план Б - Джон Атанасов, е един доста добър вариант всъщност. Като казах на набора, че училището е едносменно, каза - ооо, това е, не искам ТУЕС. Отделно локацията ни е много по-удобна, в сравнение с настоящата на ТУЕС, така че спирам да се тормозя ще изкара ли, няма ли да изкара космическия бал на ТУЕС. Той и на Джон Атанасов хич не е нисък, но е по-постижим за него специално.

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 23:37 от Maidenly

# 392
На позната детето е в Джон Атанасов и казва, че са много доволни. Те всъщност са искали ТУЕС , но балът му е стигнал за Джон Атанасов и сега казва, че всъщност е било правилен избор за тях.

# 393
  • София
ТУЕС не е за всеки. Там ги третират малко като студенти, а не всяко момче е достатъчно зряло на тази възраст за такъв подход.
В ТУЕС не е необичайно да остане някой на поправка по някой предмет, например. За едно дете, влизайки там с бал близък до максималния, би могло да а подейства доста зле на самочувствието.

# 394
По-натоварени са, защото:
- имат повече часове отколкото сме имали ние
- едновремешните сипове бяха след часовете и бяха реално свободноизбираеми, сега фуч така се слага в програмата в много училища, че децата нямат избор
- имат повече предмети до 7ми клас
- имат учебни тетрадки за голяма част от предметите, които създават достатъчно допълнителна работа
- часовете, в които ние преди разтоварвахме са се превърнали в учебни с тежест като основните (учебници и теоретични въпроси по ИИ, Музика, Трудово)
- правят множество проекти, ние нямахме такива - изискват време
....
Не коментирам извънкласните, които са личен избор.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 18:19 от gato

# 395
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз взех та запазих пътувания за април и май, също и море в началото на юли. Надявам се, че няма точно тези дни на почивка да прецакат НВО-то.

# 396
  • София
Бихте ли споделили заглавия, които според вас са с подходяща дължина за упражнение на преразказ?

# 397
Бихте ли споделили заглавия, които според вас са с подходяща дължина за упражнение на преразказ?
Най-лесно ще Ви бъде да свалите текстовете с дидактическите задачи, които са давани на НВО от минали години. Иначе в сборниците на изд. "БГ учебник", "Просвета", "Регалия" и други, след всеки пробен изпит има както разкази, като "Чудният сън", "Дядо Божил", "Печената тиква" на Елин Пелин, "Гост" на Георги Караславов,  "Вълшебните семена" на Петър Бобев, "Горчивата леща" на Орлин Василев, "Ще ви видя някога" на Рей Бредбъри, така и отделни глави от повести и романи, като "Случка с неочакван край" от "Деца играят вън" на Георги Данаилов, "Малките следователи" от "Мъже без мустаци" на Братя Мормареви и т.н.
В помагалото на Ваня Майсторска "Преразказът" има текстове със задачи, практически напътствия и примерни варианти как би следвало да се изпълнят.
Отделно от това, по мое скромно мнение, един от най-добрите подходи е да се правят преразкази на изучаваните произведения, защото по този начин се преговаря и затвърдява и самият текст, което пък помага при тълкуването на цитатите, свързването на автори с произведения, и изпълнението на други задачи от последната част на първи модул. Simple Smile

# 398
  • София
Госпожицата се оказа, че има нужда малко да си поуплътни ваканцията с преразкази, а аз не се ориентирам добре как да преценя дължината на текста. На родителската среща от курса ни обясниха как физически да организираме самия преразказ*, но освен дето намерих цели изпити от стари години, ми се щеше още малко да се ориентирам.
* изчитане на текста, даване 15 минути за самостоятелно четене и едва тогава даваме лист и химикал и засичаме времето за писане (1 час)
Благодаря за конкретния и бърз отговор.
Светли празници на всички, почивка и мир у дома!

# 399
Просвета имат едно помагало, с включен диск към него и запис на четенето на текста, така както би било и на самото нво. Темпо, дикция, интонация.

# 400
Скрит текст:
Текстови задачи,които са давани на изпит,с изключение на последните няколко от сплави и разтвори.
Това са задачи давани на НВО или на друг изпит? И имаме ли отговорите?

# 401
  • у дома
Скрит текст:
Текстови задачи,които са давани на изпит,с изключение на последните няколко от сплави и разтвори.
Това са задачи давани на НВО или на друг изпит? И имаме ли отговорите?
НВО е от 2010г,преди това беше изпит по математика за кандидатстване в ЕГ и МГ-тези,които са преди 2010г са от такъв изпит...
След празниците  мога да напиша отг.,нямам ги.

# 402
Как се пише преразказ за домашно? Както на НВО се чете и преглежда за 15 минути? А, не се гледа текста, докато се пише?

# 403
Как се пише преразказ за домашно? Както на НВО се чете и преглежда за 15 минути? А, не се гледа текста, докато се пише?
Хубаво е някой да му го диктува, както ще е на реалното нво. Но ако няма кой, не пречи самО да си го прави детето, като очевидно в този случай няма да упражнява паметта, а другите неща като спазване на глаголното време и съобразяване кои моменти да преразкаже и кои не в зависимост от това от чие име преразказва. И правописа, разбира се.

# 404
Желязно ветрило, четеш с нормално темпо на глас, даваш му за 15мин да чете сам, прибираш текста и го оставяш да пише 60-70мин.

Общи условия

Активация на акаунт