СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 4 - Седмокласникът над пробни се поти, мама точките брои

• 32 508
  • 806
  •   1
Отговори
# 375
Според мен имат повече възможности да учат, стига пари да има. Дали ги ползват, втори въпрос.

# 376
Миленака, с какво са по-натоварени точно? В сравнение с кога? Единственото, което се очаква от тях, е да ходят на училище и да си учат уроците. Всичко друго им е осигурено по подразбиране.

# 377
  • София
Сравнявам с времето, когато аз бях ученичка. За мен сега са по-натоварени. В класа на кръщелницата ти може да не е така. Наблюденията са ми от сина ми и съучениците му.
Темата е ученическа. Говоря за училище.

# 378
Кажи с какво точно? Учат повече? Това не е ли добре? Не искаме ли да имат повече възможности?

# 379
  • София
Динчо, темата е отчетна за седмокласниците ни. Хайде всеки да си споделя за неговия седмокласник.Аз споделих за моя.

# 380
Дай да спрем развитието на света. Или как беше работниците изпочупили машините, защото им взели хляба. Аз пък не виждам нито нещо различно, нито лошо. Отличници, които движат прогреса, винаги е имало и ще има. Това реване колко са натоварени децата сега ми е малко измислено. С какво толкова са натоварени? Работят на нивата ли? Помагат вкъщи? Ако благаволят да си сложат мръсните дрехи в коша за пране са направо герои. Учат, имат привилегията да учат горките те.

Разбира се, че не можем да спрем развитието на света. Но е факт, че сме зависими от машините и компютрите. Ако нещо се случи с тях и не можем да ги ползваме, ще настане световен крах.

Не знам за натоварването кой го казва, според мен не са по-натоварени от преди. Просто имат повече разсейващи фактори. Дори смятам, че имат повече начини за достъп до знания, стига да ги искат.

# 381
  • Варна
Натоварени, казвате.
 А те сами ли искат освен на  училище, да ходят на курсове, школи, олимпиади, спортове или с каквото там ги товари родителската амбиция?

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 23:07 от Пеева

# 382
Тях ако питаш, сигурно 90% ще ти отговорят, че и на училище не искат да ходят.

# 383
  • Варна
  Факт. Затова  и попитах кой ги товари.

# 384
Здравейте!

На мен пък хич не ми липсват онези времена. Да, технологиите са ми в повече, но сега имаме толкова много повече възможности за всичко. Помня, че не ме взеха в танцовия ансамбъл, само защото бях за 4 клас, а те приемаха нови деца само до 3кл. И нали идва НГ, помните ли огромните опашки за банани и портокали, и кока кола? Хубавите книги се продаваха под рафтовете само на свои хора. И тн, и тн..

Относно натовареността по-добре да са ангажирани. Иначе ще мислят/правят глупости. Синът ми е от натоварените с курс по БЕЛ, тренировки и школа по състезателна математика. Три дни от седмицата е от 8 до 17ч плътно. Единствено курса по БЕЛ е по моя инициатива.

Да ви питам нещо макар и рано - знаете ли кога и дали става ясно кои учители ще поемат бъдещите осмокласници в гимназиите? Интересувам се от математика и живи, и здрави сигурно ще се пробва за СМГ, НПМГ. С много смесени чувства съм за СМГ - от сегашния випуск седмокласници чувам за съревнование по точки от състезания, доста голяма конкуренция между самите деца. Въобще кому е нужно всичко това. НПМГ от друга страна нямам много поглед, освен че имат много нови, млади преподаватели, но това е нормално все пак.

# 385
  • София

Да ви питам нещо макар и рано - знаете ли кога и дали става ясно кои учители ще поемат бъдещите осмокласници в гимназиите?
Някъде около 15-ти септември. Joy

# 386
С много смесени чувства съм за СМГ - от сегашния випуск седмокласници чувам за съревнование по точки от състезания, доста голяма конкуренция между самите деца. Въобще кому е нужно всичко това.

Е, ти как си представяш точно СМГ? Нали точно съревнованието ги дърпа напред... Има и деца, които не се интересуват от състезания, други пък опитват химия, физика и т.н., не е нужно да са състезатели. Децата са си ок, просто всички са пубери в момента и са си нормални за възрастта. Има и много амбициозни, но не са масово. Повечето са си нормални, умни и будни деца, каквито има и в другите училища.

# 387
  • София
Ще има по-малко профилирани паракелки
което не ме радва, ние не искаме професионална паралелка
От страницата на Дидева
За първи път Министерството на образованието и науката предлага толкова висок процент от 61.32% професионални паралелки в план-приема за гимназии за следващата учебна година. Това стана ясно на Отрасловия съвет по образование, на който бяха представени прогнозните стойности на местата за кандидатстване след 7. клас. Заседанието бе открито от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.
За учебната 2020/2021 година предложените професионални паралелки са били 58.50 %, а през следващите процентът варира от 59.3 до 60.5. Общо 2 240 професионални и профилирани паралелки в гимназиите предлага Министерството на образованието и науката в държавния-план прием за 2025/2026 учебна година, като целта е да се отговори на нуждите на пазара на труда. Предстои предложенията да се обсъждат и по региони.
https://www.mon.bg/news/za-parvi-pat-plan-priemat-za-profesional … -da-nadhvarli-61/

# 388
Не разбирам защо се правят професионални паралелки, които малко деца искат. А тези, които са желани, като строителство и архитектура, примерно, не се разширяват

# 389
  • у дома
Скрит текст:
Текстови задачи,които са давани на изпит,с изключение на последните няколко от сплави и разтвори.

Общи условия

Активация на акаунт