За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 22 648
  • 768
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
Има ли нещо специфично при варенето на ориз за суши?

# 691
Здравейте, дълго време с мъжът ми се бяхме отказали да готвим месо в нас, защото все ставаше на "подметка". Днес гледах един подкаст, който ме навя на мисълта, че не използвсме правилноте уреди/съдове.
Доколото разбирам, най-добре за запечатване на месо е чугунен тиган или метален, а не тефлонов, заради начинът по които се предава и запазва топлината?
Разбирам, че е добре да има и термометър за месо?
Та може ли да ми препоръчате съдове и уреди, с които да си улесним готвенето на твлешко и свинско в домашни условия (стек, джолан и тнт)?

# 692
  • Somewhere far away
Запечатването изобщо не е нужно да се прави в тиган. Много успешно се прави в напълно обикновена тенджера.
Не ви трябват никакви чугунени тигани и какви ли не магии.
Термометър за месо? Това пък за пръв път го чувам. Баща ми никога не е ползвал нито едно от гореизброените неща , а правеше най-хубавото и най- вкусно месо.

# 693
  • Пловдив
Месо готвим в обикновени тигани на Брио става един път.
Аз също не съм чувала за термометър за месо.

# 694
Но сега много се ползва. Особено е удачен за начинаещи в кухнята, когато в  рецептата е написано " месото трябва да бъде вътре или колко си градуса"

# 695
Аз имам, да съм го ползвала веднъж-два.
Запечатвам в който тиган ми падне.
Пейч, правя кюфтета по твоята рецепта, само хляба не прибавих. Сложих сместа за час в хладилника и ги намазах със зехтин след като ги оформих. Досега никога не съм слагала мазнина като ги пека, само леко излят зехтин отгоре.

# 696
  • Русе
Скрит текст:
Пейч, правя кюфтета по твоята рецепта, само хляба не прибавих. Сложих сместа за час в хладилника и ги намазах със зехтин след като ги оформих. Досега никога не съм слагала мазнина като ги пека, само леко излят зехтин отгоре.

Благодаря за доверието. И аз сега пека едни пилешки кюфтенца с моцарела.

# 697
Хаха, на нас просто не ни се отдава готвенето явно, затова имаме нужда от допълнителна помощ и инструкции като за Dummys! 😅
Днес гледах рецепта за стек в YouTube, за начинаещи, и беше точно с чугунен тиган и термометър.
Идеята на термометъра е да знаеш кога да спреш готвенето ако го искаш medium например и, че трябва да го свалиш на 57 градуса. А самото месо докато си почива ще вдигне още 2-3 градуса.

# 698
  • Бургас
Я да ви питам аз нещо!
Как приготвяте ПИЛЕШКАТА КАЙМА ?

Иска ми се да направя пилешки кюфтенца....

# 699
  • In transit
karzz, най-лесно е да нарежеш филето на кубчета и да го смелиш в чопъра.

# 700
Здравейте, дълго време с мъжът ми се бяхме отказали да готвим месо в нас, защото все ставаше на "подметка". Днес гледах един подкаст, който ме навя на мисълта, че не използвсме правилноте уреди/съдове.
Доколото разбирам, най-добре за запечатване на месо е чугунен тиган или метален, а не тефлонов, заради начинът по които се предава и запазва топлината?
Та може ли да ми препоръчате съдове и уреди, с които да си улесним готвенето на твлешко и свинско в домашни условия (стек, джолан и тнт)?
Повечето хора които казват че не им се получава добре месото, правят грешката да го готвят на нито много висока температура, нито много ниска, защото не смеят - да не би да не стане добре. А месо за мен има 2 варианта да го сготвиш - или бързо и на много висока температура, или бавно пък на доста ниска, понякога правят комбинация от двете но никога по средата от начало до край.
Температурата ако я проверяваш или следиш също помага, разбира се. Но ти нея всякак ще я стигнеш. Обаче изобщо не е същото ако както едни мои близки пекат свински котлети в тава на градуси като за кекс... и после се чудят защо им стават едни такива никакви, като сварени. А ако ги оставят да се запекат поне малко, стават сухи че е много дълго.
Повече това търси в рецепти като четеш или гледаш - добро обяснение как и колко да готвиш,  щом нямаш навик.
Телешки стек поначало у нас е малко по-нетипично - не е с дебелината на нашенските пържоли, нито пък повечето телешко или говеждо по магазините ще ти направи хубав стек, освен ако не купиш специално за целта някакво вносно. Те и породите говеда не са едни и същи. Та там може и да не е само от вас. Термометър му слагат защото ако го пресготвиш става сухо и със съвсем различна текстура. Свинското "прощава" малко повече.
Чугун или стомана са си по-добри за месо, факт. И то стоманата ако може да е с по-дебело дъно.

# 701
Рокет, да почнем оттам -какво е месото и какво искате да постигнете. Започнете с нещо по-лесно според мен

# 702
Zenata, сега съм се запънала да направя хубав телешки стек, средно изпечен.
Днес гледах техниката на този симпатяга и ми изглежда логично това, което обяснява:

# 703
Този момък добре обяснява, поне каквото съм му гледала. И май предимно стоманени съдове ползва, че чугунени наистина не всеки има и файда да ти показва само с такива. Казва си какво да гледаш и за какво да внимаваш, остава и хубав стек да вземеш.

# 704
  • София
...........
имам термометър за месо и го ползвам, примерно ,когато ще се пече пуйка за НГ, тази година пропускам по съображения, много ме улеснява, също когато се пече голямо, дебело  парче  месо, страхотна работа ми върши, също така ползвам ,не винаги, термометър при печенето на козунаци, страхотна работа ми вършат, въпрос на навик е и най-вече удобство.
Скрит текст:
Предпочитам да запечатвам месото на стоманен тиган, чугунените са ми много тежки и ме е страх да не ги изпусна на керамиката, защото съм до там с керамиката, иначе става добре, доволна съм от чугуна.  На стоманен тиган, не на тефлонов готвя редовно. Най-вече е с какво месо ще се работи, трудно у нас се намира добър телешки стек, освен в специализираните магазини, от Лидл не купувам месо, това съм си аз, без коментар.

Общи условия

Активация на акаунт