За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 155
  • 768
  •   1
Отговори
# 630
  • София
  • Мнения: 12 255
Винаги се страхувам като правя боб с ориз на фурна.
Но боб в буркан, давайте идея как е по вкусно.
Аз на бързо казвам, първо моркови и лук да се за запържат. След това ориза и последно боба и вода задължително. Разбира се и подправки слагам. Като ми набъбне отива в фурната..
Но веднъж не се получи и вече с страх го правя. Но помня че и доста олио се слага.
Чакам вашите съвети
Купи си готов боб в буркан, той е разкошно сварен, готов напълно, слагаш каквото си добавяш и във фурната
Боб има испански и български ,и двата са добри. Много ги  ползвам, най-вече за салати и когато правя печен боб
https://tmarketonline.bg/product/gigantski-byal-bob-campese-v-burkan-540g

# 631
  • Мнения: 43 911
Имам питанка, моля ви за помощ. Снощи "замесих" тестото за днешната питка. Рецептата е за хляб без месене. Оставих тестото на студено в коридора и вече е удвоило обема си. Трябва да го премеся още веднъж, да втаса и да я пека. Проблемът е, че след малко тръгвам на работа и ще се прибера към 14-15 часа. Какви са ми опциите до тогава?- Сега да го премеся и остава да втаса пак в коридора/ или хладилника на студено и да пека веднага след прибирането ми, или все още нищо да не правя и чак след 15 часа да го премеся втори път? В рецептата пише, че след първото премесване може да се остави за 12-24 часа. До тук не са минали дори 12 часа, но ме е страх от превтасване. А и второто втасване е по- бързо по принцип.

# 632
  • софия
  • Мнения: 31 082
Нямам никаква идея от готварски технологии, но бих премесила сега и оставила на студено. Не знам какво друго може да се направи.

И аз имам въпрос за тесто: мога ли да замеся днес тестото за утрешната питка (Болярска, с яйца и мая) и да го оставя на хладно (на балкона или в хладилника)? Не знам защо, но заради яйцата нещо ме притеснява.

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 08:52 от zvаnchе

# 633
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Имам питанка, моля ви за помощ. Снощи "замесих" тестото за днешната питка. Рецептата е за хляб без месене. Оставих тестото на студено в коридора и вече е удвоило обема си. Трябва да го премеся още веднъж, да втаса и да я пека. Проблемът е, че след малко тръгвам на работа и ще се прибера към 14-15 часа. Какви са ми опциите до тогава?- Сега да го премеся и остава да втаса пак в коридора/ или хладилника на студено и да пека веднага след прибирането ми, или все още нищо да не правя и чак след 15 часа да го премеся втори път? В рецептата пише, че след първото премесване може да се остави за 12-24 часа. До тук не са минали дори 12 часа, но ме е страх от превтасване. А и второто втасване е по- бързо по принцип.
Важно е колко е маята в случая... Второто втасване понеже е по бързо, по добре да е в хладилника, след работа да го извадиш на топло да довтаса добре - това ако има нужда и да печеш.  Късно пиша, дано си го прибрала в хладилника.

И аз имам въпрос за тесто: мога ли да замеся днес тестото за утрешната питка (Болярска, с яйца и мая) и да го оставя на хладно (на балкона или в хладилника)? Не знам защо, но заради яйцата нещо ме притеснява.
С мая, трябва довечера да го замесиш (толкова може да стои в хладилника около 8 часа), да тръгне да втасва и да прибереш в хладилника, утре сутринта да се постопли за час поне и да го оформяш.

# 634
  • Мнения: 607
Здравейте!
Моля за идеи за солени пълнежи за еклери
Благодаря предварително! 🥰

# 635
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Пушена сьомга с крема сирене с хрян и копър;   моцарела (малките топчета), песто и чери доматче;  руска салата;  снежанка  и всякакви по сухички разядки....

# 636
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Нямам никаква идея от готварски технологии, но бих премесила сега и оставила на студено. Не знам какво друго може да се направи.

И аз имам въпрос за тесто: мога ли да замеся днес тестото за утрешната питка (Болярска, с яйца и мая) и да го оставя на хладно (на балкона или в хладилника)? Не знам защо, но заради яйцата нещо ме притеснява.
Няма какво да те притесняват яйцата. Всички френски бриоши са с много яйца и най-хубави стават, като се оставят да пренощуват в хладилника. Дори не е нужно да оставяш тестото на стайна температура за повече от 30-40 минути, защото няма да може да го събереш после в хладилника. Докато се охлади достатъчно, продължава да втасва.
На сутринта го вадиш, директно както е студено може да си го оформиш, след това втасва и печеш.

# 637
  • София
  • Мнения: 1 393
Баклава със сироп във фурната да се допича..... не мисля че нещо ще се получи, но ти сподели, може пък да стане по  - хубава
Получи се едно голямо нищо...
Направих нова.

# 638
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Нямам никаква идея от готварски технологии, но бих премесила сега и оставила на студено. Не знам какво друго може да се направи.

И аз имам въпрос за тесто: мога ли да замеся днес тестото за утрешната питка (Болярска, с яйца и мая) и да го оставя на хладно (на балкона или в хладилника)? Не знам защо, но заради яйцата нещо ме притеснява.
Няма какво да те притесняват яйцата. Всички френски бриоши са с много яйца и най-хубави стават, като се оставят да пренощуват в хладилника. Дори не е нужно да оставяш тестото на стайна температура за повече от 30-40 минути, защото няма да може да го събереш после в хладилника. Докато се охлади достатъчно, продължава да втасва.
На сутринта го вадиш, директно както е студено може да си го оформиш, след това втасва и печеш.
Според мен това зависи от количеството мая и предвидливо подбрания съд.   
Пък второто,  зависи от темературата на хладилника (има разлика дали е на 3-4 или на 5-7градуса)  и после на помещението. Simple Smile  Студеното тесто е по трудно за работа ( и може да се разкъс глутенът при невнимание), подобно на нискохидратираното.    Така изглежда моето след хладилника и докато се стопля довтасва и се поотпуска, като става иделано за работа. 

# 639
  • софия
  • Мнения: 31 082
Довечера, докато се пече содената питка, ще замеся другото и ще го сложа в хладилника.

Имам въпрос за златната содена, че най-накрая прочетох рецептата и реших да я спазя точно 🙃 - трябва ли да извадя тестото от хладилника, за да се стопли преди да я оформям?

# 640
  • Мнения: 24 427
Ще правя содена питка, но нямам обикновен оцет, в какво да я "угася"?

# 641
  • под тепетата
  • Мнения: 11 314
Лимонов сок!

# 642
  • София
  • Мнения: 10 780
Препоръчайте хубаво какао главно за печива.
Каква естествена захар (тръстикова) купувате
Пп. В Кауфланд продава ли се сухо мляко без лактоза и да не е със глюкозен сироп?

# 643
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Препоръчайте хубаво какао главно за печива.
Каква естествена захар (тръстикова) купувате
Харесвам лидъското какао.
Тъмната Демерара.

# 644
  • София
  • Мнения: 12 255
Довечера, докато се пече содената питка, ще замеся другото и ще го сложа в хладилника.

Имам въпрос за златната содена, че най-накрая прочетох рецептата и реших да я спазя точно 🙃 - трябва ли да извадя тестото от хладилника, за да се стопли преди да я оформям?
Не, действаш така както пише  в рецептата. Не забравяй да я захлупиш с тенджУрка, иначе няма да се получи. Давай и я покажи.

Общи условия

Активация на акаунт