Обърнато домакинство - когато мъжът си е вкъщи, а жената работи. Да или не?

• 8 283
  • 245
  •   1
Отговори
Докато се ровех вчера из социалните мрежи попаднах на семейство мъж и жена, в които мъжът си е вкъщи - чисти, готви и т.н., а съпругата му се грижи за изкарването на парите.
Споделяйки начина си на живот много жени им се възхищаваха, докато мъжката част пише, че мъжът едва ли не е "кастриран" щом се е съгласил на подобно съжителство.
За мен също подобно съжителство ми се струва напълно нормално стига и двамата в двойката да са съгласни.
Какво мислите вие?
Има ли нещо странно в разменени роли в домакинството?

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 16:08 от Arielle

# 1
Нищо странно няма според мен. Особено ако жената изкарва достатъчно пари, за да могат да си го позволят. Но ако мъжа си седи вкъщи да се почесва и да сумти на дивана и не пипа нищо, положението хич не е добре.

# 2
Намерили са си баланс-супер!

# 3
Знам за такива хора. Жената печели в пъти повече от мъжа и след като роди близнаци той остана по бащинство, а тя се върна на работа. Не виждам защо не.
Имаме подобен период с мъжа ми. Никак не ми се видя лошо да не вършиш или поне да вършиш много малко домакинска работа и хич не ми се стори да е “кастриран”. Даже си му е много добре и се гордее какъв домакин е.
Ако искаме мъжете да излязат от стереотипа, че жената е домакиня и мястото ѝ е в кухнята, то и ние трябва да излезем от стереотипа, че мъжът работи и изкарва пари.

# 4
  • София
Хубаво е всеки да си намери правилния човек и да вземат решения, които удовлетворяват и двамата.
Това с жената, която сама върти домакинството не го разбирам.

# 5
За мен е нормално, имали сме такива периоди и с бившия ми мъж, и с настоящия. Обаче без готвенето, аз тази дейност не я давам. Stuck Out Tongue Winking Eye Всичко друго да.

# 6
Аз съм виждал такива двойки в чужбина, където на практика жената печели добри пари, а мъжът я "придружава" и седи вкъщи. Без да знам подробности, само което съм видял, беше буквално грозна картинка. На мъжете им бяха потънали гемиите, бяха много комплексирани или сдухани. Жените имаха самочувствие, понякога граничещо с наглост и арогантност. Това съм го видял практически, с очите си...

# 7
Всеки сам решава кой с какво ще се занимава в семейството. Важното е и на двамата партньори да им е комфортно и всеки да е доволен от ролята си.

В Западна Европа такава картина отдавна е реалност, мъжете понякога се грижат за децата и дома повече от жените. Но докато у нас бащинството е само 15 дни, едва ли скоро ще виждаме такива случаи често. Това е само пример за това как подобни роли се насърчават или поне се приемат от самата ни държава.

# 8
Мой приятел беше така след първата година на детето им той остана вкъщи да го гледа, докато жена му се върна на работа. Освен потиснат и депресиран,отнасяше и много бъзици. Не е много мъжко това, едно че почва да губи уважение на жена си и своето собствено, действа и зле на психиката

# 9
То като цяло аз доста рядко виждам който и да било, без оглед пола да си седи вкъщи и да домакинства.
На всички около мен, ни се налага да работим, кой с желание, кой без.  Не познавам абсолютно никакви жени, които ''си седят'' вкъщи.
Така че аз съм ЗА всеки от двойката да си намери мястото, където се чувства добре. Но освен периода с малки деца, аз лично не разбирам защо е нужно някой да седи вкъщи и да домакинства? Независимо дали е мъж или жена?

Нямам нищо против инак, който както му харесва, само насилие да няма, да живеят хората както си искат.

# 10
Ок съм, стига това да работи за двойката.

# 11
Аз имам много познати жени, които си стоят вкъщи. Някои дори кандидатстваха в университет за 2-3 път, само и само да не започнат работа.

Аз лично не разбирам това желание да си стоиш у дома, за мен е много по-трудно. Имах период след университета, в който стоях вкъщи около година-две. Толкова ми омръзна, че веднага след това започнах да работя на три места, само и само да не откача

То като цяло аз доста рядко виждам който и да било, без оглед пола да си седи вкъщи и да домакинства.
На всички около мен, ни се налага да работим, кой с желание, кой без.  Не познавам абсолютно никакви жени, които ''си седят'' вкъщи.

# 12
  • София
Аз си стоя вкъщи от 5+ години, но домакинството не съм си го донесла зестра. Част от децата ни вече не са малки, а малките пък не си стоят вкъщи.
Изобщо не ми е трудно. Толкова интересни неща никога преди не съм имала време да правя.

# 13
Не виждам защо не, когато работи за дадена двойка. Въобще не смятам, че е унизително за мъжа или пък за жената. Унизително ми е да работя цял ден и да прислугвам на някого, ето това би ме било срам да си го призная. Отделно, всеки мъж, който не се е преместил директно от майкини си при жената, би трябвало да може да готви и чисти, както и това да са обикновени дейности нужни за нормалното му съществуване, а не коленичене пред матриархата.

# 14
Аз съм виждал такива двойки в чужбина, където на практика жената печели добри пари, а мъжът я "придружава" и седи вкъщи. Без да знам подробности, само което съм видял, беше буквално грозна картинка. На мъжете им бяха потънали гемиите, бяха много комплексирани или сдухани. Жените имаха самочувствие, понякога граничещо с наглост и арогантност. Това съм го видял практически, с очите си...

Това важи и за двата варианта на кой седи в къщи. Аз забелязвам това по- да работи само когато седящия в къщи има и хоби или хобита, тоест все пак си работи или прави нещо по желание.
Отделно и социалната среда не може да е само още един друг човек плюс деца ако ги има.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 14:56 от Ази Азбърн

Общи условия

Активация на акаунт