Обърнато домакинство - когато мъжът си е вкъщи, а жената работи. Да или не?

• 8 503
  • 245
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Ако и двамата са доволни, това че филанкешията Пенчо или Пенка са решили, че имат право да определят кой каква роля има, говори зле за Пенчо и Пенка и няма никакво значение. Да си говорят. Щом за двамата е добре, значи домакинството не е обърнато, а е правилно.

# 16
Имам познат, който седя вкъщи да гледа бебето, а жена му работеше. Докато беше в бащинство, човекът стана от счетоводител - експерт счетоводител и след това отиде на друга работа, с много по-високо заплащане.

В такава конфигурация, или ако жената наистина изкарва доста повече, разбирам да се прави такова "обърнато домакинство". Но просто така, който и да е от двамата да седи и да бездейства, докато другият работи - не разбирам нито работещия, нито почиващия, освен ако няма нещо недоизказано, което да обяснява защо го правят.
Но коя съм аз, да определям на хората как да живеят...

# 17
Както са се разбрали хората. Щом на тях им е ок, значи всичко е наред.

# 18
И аз си стоя вкъщи (с малки изключения през годините) и прекрасно се чувствам, може да правя куп неща( особено с пораснали деца), имам хобита, интереси, време за мен.ММ е ок с това и даже го предпочита.
Така че, както казах, каквото работи за дадена двойка, това е формулата.

# 19
Мой приятел беше така след първата година на детето им той остана вкъщи да го гледа, докато жена му се върна на работа. Освен потиснат и депресиран,отнасяше и много бъзици. Не е много мъжко това, едно че почва да губи уважение на жена си и своето собствено, действа и зле на психиката

Ами голяма част от жените изпитват същото, с изключение на бъзиците. Ако останат вкъщи се потискат, депресират и мъжът им губи уважение към тях.

# 20
  • София
То и аз се бях депресирала, когато седях вкъщи с малко дете.

# 21
  • До хладилника, който обичам
Много са ми любопитни отговорите как мъжете били кастрирани, без самочувствие и сдухани от това, че вършат домакинска работа.
Тоест, независимо жената дали изкарва добри пари или не, трябва тя да изнася и домакинството на гърба си?
Ако дадена домакинска дейност не се върши с половите органи, няма значение кой от двамата партньори я върши.
И ако някой е сдухан, то е не, защото мие чинии, а защото е в изцяло финансово зависима от друг позиция. В тоя случай отговорът е еднакъв и за двата пола: намери си някаква работа, даже почасово, с която да имаш независим доход и да го няма това усещане, че се возиш на гърба на партньора си, и имаш социални контакти и т.н. А в ранните години на децата, когато са малки и имат нужда от постоянен гледач, няма нищо лошо в това единият родител да е вкъщи 100%, бил той майката или бащата, защото гледането на малки деца + домакинство е къртовски труд, за който трябва да дават медали.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 15:34 от Бу

# 22
  • София
Не виждам нищо лошо в такава конфигурация. Ако той не се чувства добре и се подтиска обаче, едва ли ще се получат нещата. Затова е нужно вътрешно самочувствие, а не да се конформира с някакъв арбитрарен "мъжки" списък на дейностите. А пък мъжете, които се подиграват, освен очевидно несигурни, и много гадно подливат вода на другия, само защото тяхното его не може да издържи.

# 23
Познавам два паразита. Не просто мъже, притиснати от обстоятелствата заради липса на места в ясли и градини или заради по-добрата заплата на жена си, а точно дърти паразити с вече големи деца тийнове, които отдавна могат сами да се прибират от училище. Втриса ме от такива. Единият няколко пъти годишно коси ливада на някакви богаташи, другият пише стихове и се извисява духовно от дивана на жена си. И плахо се опита да завърже близък контакт с мен. Направих се на неразбрала и го изтрих, заедно с неприятната му съпруга, от живота си.
Може би тези и двамата някога са били мъже.

# 24
  • София
Може би не им се налага да работят или има нещо друго, което не афишират пред общественото мнение.

# 25
Не питам за мъжете, които не само не работят, но и не пипват нищо, а за мъжете, които наистина вършат всичко у дома.
Това, че някоя си там си е взела някакъв си търтей на издръжка си е нейн личен избор.

# 26
В живота ми имам такива хора . Ами то е както си се разберат между тях . Тъй като работата не е кой знае какво го прави жената , а по - тежката работа я върши мъжа вкъщи . Така е при нас . Все пак няма нищо срамно жената да изкарва пари ,а мъжа да се грижи за мъжката и по - тежка работа , но те са възрастни . Ако са млади бих се замислила . Все пак си млад хубаво е да си сред хора (колеги ) , нови запознанства и т.н. . Ако си работлив ще намериш какво да правиш ама ако седиш със кръстосани крака по цял ден и да чакаш жена ти да ти донесе някой лев малко ми е странничко .

# 27
  • До хладилника, който обичам
Но какво лошо има в това, партньорът, който не работи и стои вкъщи, да върши домакинската работа и отглеждането на децата да е основно негова работа? Защо същото се приема за съвсем нормално, ако е жена, и ако е мъж, е "горкият", "под чехъл" и "женски полов орган"?
Защото "женската работа" - гледане на деца, бърсане на сополи и задници, чистене, готвене, оправяне, е неглижирана като труд, омаловажавана, втора категория, между другото, и е под достойнството на един "истински" мъж да върши такива принизяващи го неща.
Добре, че с времето и напредването на цивилизацията все по-малко са такива "истински" мъже и все повече са нормални партньори, които не си слагат егото преди добруването на семейството. Може би има общо и това, че голяма част от традиционно мъжки дейности (оран, цепене на дърва, строителство) вече са аутсорснати, механизирани, облекчени и т.н., и не остава много как да се докаже 'мъжество' чрез труд (в кавички, защото разбира се, не това е, което прави един мъж - мъж), а традиционно женските, деца, домакинство, макар полумеханизирани, са все така времеемки.

# 28
  • София /Абсурдистан
Ако и двамата са доволни, няма проблем.

# 29
Никой не е пострадал. Няма незаконни действия и практики. Семейството, за което иначе толкова се грачи, е обгрижено. Не виждам причина някой с ценности,  интелект и чувство за отговорност да е против.

Общи условия

Активация на акаунт