Обърнато домакинство - когато мъжът си е вкъщи, а жената работи. Да или не?

• 8 299
  • 245
  •   1
Отговори
# 30
При нас се получи така, че по време на короната ММ мина хоум офис, а аз ходех на работа и съответно той пое готвенето и децата ( 3ма ученика). Беше малък хаос в началото, но постепенно свикнахме и до сега той готви през седмицата, а аз събота и неделя.

# 31
Всеки си знае как стоят нещата в семейството. Не във всички семейства се налага и двамата да работят. Или пък другият вариант: не всеки се чувства добре, ако остане в къщи и не работи. Хора и ситуации различни.

# 32
В първия пост не се споменава за деца. Майчинството/бащинството си е работа и то сериозна, съвсем друг е въпросът, ако става дума за двойка без деца или с големи, които вече не живеят с тях. Лично аз не искам семейство с един работещ, който и да е той, освен при здравословен проблем. При други, ако се чувстват добре, не виждам нищо лошо, без значение от пола.

Мой приятел беше така след първата година на детето им той остана вкъщи да го гледа, докато жена му се върна на работа. Освен потиснат и депресиран,отнасяше и много бъзици. Не е много мъжко това, едно че почва да губи уважение на жена си и своето собствено, действа и зле на психиката.
Абсолютно същото е и при повечето жени. Действа зле на психиката, когато изцяло поемат сами тази работа, но понеже са жени се счита, че те не правят нищо, само си клатят краката.
Относно бъзиците, има и хубава страна. Човек лесно отсява хората около себе си. Всеки случай е индивидуален. Двамата преценяват коя професия позволява по-голяма гъвкавост и се взема решение, което носи по-голяма полза за семейството. Това е важното. Пък околните да си приказват...

# 33
Скрит текст:
Аз съм виждал такива двойки в чужбина, където на практика жената печели добри пари, а мъжът я "придружава" и седи вкъщи. Без да знам подробности, само което съм видял, беше буквално грозна картинка. На мъжете им бяха потънали гемиите, бяха много комплексирани или сдухани.
Жените имаха самочувствие, понякога граничещо с наглост и арогантност. Това съм го видял практически, с очите си...
Хм, аз имам самочувствие, граничещо с наглост и арогантност, пък домакинската работа я върша предимно аз, въртя парцала и муската и не издържам мъжа ми. Smiley Това не е причината, да знаеш.

# 34
Ако един мъж е ерген и живее сам далеко от мама, кой му готви и чисти?
Той! Значи не е страшно.

Защо обаче трябва да не работи, за да прави нещо в домакинството, а жена му да работи и да не прави нищо вкъщи.
Поддържането на дом, гледането на деца е отговорност и на двамата.
Това, че някой работи не го изключва от другите дейности.

Само чистене и готвене за мъжът и само работа за жената кому е нужно това.
Има си фирми за почистване.

# 35
С мъжа ми сме работещи, той е хоум, аз повече в офиса. Децата са основно негова грижа, развозване до и от училище/ясла, рождени дни. При боледуване на малкия се включвам.Като се замисля и домакинството през седмицата е основно за него, аз поемам почивните дни.
 Защо обърнато? За мен е съвсем нормално. Не живея в стериотип. Няма правилно и грешно, ако и двете страни са ок.

# 36
Хем не виждам нищо лошо, щом и двамата са доволни по този начин, хем обаче ми е странна конфигурацията, особено ако става въпрос за периода от гледане на бебе до адаптацията и боледуването в ясла/детска градина. Някак, против майчинския ми инстинкт е да поверя на друг (макар и да е бащата) да полага грижите през 90% от времето (8-10 часов работен ден + будуването нощем), за невръстното ми бебе/дете. Бащата е важна фигура и е чудесно да участва активно, но връзката на едно бебе/малко дете с майката е на съвсем друго ниво. И 5 пъти повече пари да изкарвам от него не бих се съгласила на този вариант. Ако парите са водещия фактор и трябва да работя по време на майминството ще направя всичко възможно за да предоговоря работно време, хоум офис, редуване с бащата и каквито други гимнастики е нужно. Но напълно да прехвърля всичко на бащата - не.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 21:52 от HoneyBee33

# 37
Всяко семейство избира модел, който работи за тях и с който и двамата са съгласни. Това последното е много важно, защото иначе означава сериозен компромис от едната страна.

Лично аз не харесвам дългия престой вкъщи и ролята на домакин за никой от половете. Не бих приела неработещ партньор, а предпочитам външна платена помощ, щом се налага. Но това е особеност на моя характер и съм си избрала мъж, с който сме на едно мнение.

# 38
Много често се случва Животът да не те пита какво приемаш и какво не. Избираш най- благоприятната ситуация за момента. Трябва да се оцелява някак.

# 39
  • София
Съвсем съм за, който иска да работи, който иска деца да гледа.
Драма няма абсолютно никаква, ако има достатъчно кинти и любов.
Ако нещо от двете е в дефицит, то лъсват имперските влияния на единия и потисничеството на другия.

В обкръжението си имам двама отглеждащи бащи, доооста сериозно подплатени и изживяват най- щастливите дни в живота си.
Ни са смачкани, ни потиснати. Щастливи са.

# 40
Къде са тез жени, които ше ме издържат, а аз да чистя и гладя?
Да пишат на лични, ще им отвърна с кратко видео за изгладено спално бельо, подредено в гардероба и финалния етап от изпълнение на любимата ми рецепта за бьоф бургиньон и домашно сорбе от ръчно брани диви ягоди. Пък после те да преценяват Wink

# 41
Не! Мъжът трябва да е мъж, независимо от парите, които изкарва жена му. Реално, ако аз съм финансово независима и изкарвам достатъчно за нуждите на децата и за моите, защо ми е той, за да ми готви пълнени чушки и да си го отглеждам и него? Защо се смениха ролите и мъжете се изнежиха някак и демонстрират женска енергия? Какъв мъж е и защо ми е, ако чака на мене да му дам пари за кафе и за хляб?

# 42
  • София
А, ако има пари?

# 43
Сигурно за каквото си му ти ако има домашна помощница, не знам.

# 44
  • София
Защо веднага се предполага, че неработещ автоматично означава без доходи и зависим?

Общи условия

Активация на акаунт