Обърнато домакинство - когато мъжът си е вкъщи, а жената работи. Да или не?

• 8 290
  • 245
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Елизабет, за банкомат ли се омъжваш? Дотам ли принизяваш мъжа си - ако не изкарва пари, за какво ти е? Любов, партньорство, приятелство, подкрепа, бащина фигура за децата - тези неща не те вълнуват, ако няма портфейл. Горкият човек.

Аз съм всеки да си живее както си иска, имах една шефка, чието семейство беше с такива обърнати роли, нищо им нямаше на хората. Аз лично в моя си семеен живот, бих предпочела двама работещи, за сигурност и за диверсификация на риска. Би ме било страх да живея в домакинство, което разчита само на един доход. Слава богу, така и живеем, другото би ме изнервило. Естествено, ако нещо се случи с единия, другият ще поеме руля, то затова и е добре двамата да се развиват.

# 46
Яко проекция. Понеже се знае, че жените подбират спокойни професии, за да имат време за дома и децата (защо ли се налага пък това и защо мъжете не го правят, хъъъъм...), които професии обаче са по-нископлатени, освен това изостават професионално с двете години майчинство у нас или петте години почасова работа в чужбина - и се предполага, че мъжът домакин ще е същият - не му достигат средства и професионално изостава. Никой мъж не иска такова нещо, дори да няма реално квалификация и капацитет за пари. Даже колкото пò няма, толкова пò държи на ясно разграничени роли, защото той всъщност се проваля в своята мъжка роля и да поеме женски задачи е последния пирон в ковчега на мъжкарството му. Освен това има проекция и на тема какво върши жената от мъжка гледна точка - клати си краката. И хайде - оооо ,и аз искам да си клатя краката, оооо, къде са тези жени да ми носят парите, пък аз да си клатя краката. Ами, наемат домашна помощница, например. Тя поне върши работа и иска само заплащане.

# 47
Със сигурност има и жени, и мъже с пасивен доход, които са в ролята на домакин/я и не са зависими от другия партньор, но това не е преоблдаващият случай.
Лично за мен е добре човек да има и друг тип реализация освен в ролята на родител и поддръжка на жилищното пространство. За мен пазаруване на храна, пране и чистене, готвене не е достатъчно удовлетворително за продължителен период и не го искам и от страна на мъжа ми. Но със сигурност има жени, които нямат против мъжът им да завива сърми и да глади чаршафите и това е напълно окей за тяхното семейство.

# 48
  • София
За мен битовизмите не са приоритет на никой от половете, независимо дали работят или не. Да, когато на някой му доставя удоволствие да прави нещо за другия, добре. Иначе и двамата би следвало да участват и да се грижат за дома и семейството. Вече работата е въпрос на нужда, желание, възможности и т.н.

# 49
  • София
Обаче, преобладаващите мнения са от позицията на битието…

В живота има няколко съществени неща. Част от тях са семейството и офспринга. И е много хубаво да оцениш овреме какво имаш. И да имаш умението да му се радваш.

# 50
Обаче, преобладаващите мнения са от позицията на битието…

В живота има няколко съществени неща. Част от тях са семейството и офспринга. И е много хубаво да оцениш овреме какво имаш. И да имаш умението да му се радваш.

Да, и аз мисля че да се радваш на разни и всякакви неща е важно, включително и на всякакви дребни неща.

# 51
  • Out of the Mix

Защо веднага се предполага, че неработещ автоматично означава без доходи и зависим?

Естествено.
Няма да ви цитирам другите постове, ясно, но отново са ви най-точни, балансирани и безпристрастни мненията.
Тези неща масово не се разбират, но вие изхождате и от това, че ви е подредена кошницата, а на повечето хора не е, и се чудят откъде да завържат двата края.

И на мен ми се чудят как имам всичко, и разполагам с време за каквото, когато си пожелая, но в обяснителен режим отдавна не влизам. Wink

Двойката живее, както ги устройва, няма "писани правила", или каквото, щом работи и са щастливи, супер.

В една дълга връзка и двамата са партньори, то и по принцип така трябва да е, и "ролите" се разменят и въртят.
Аз, като съм си вкъщи, през деня върша всичко, за да остава време за другото вечерта. Тя, като е "на кеф", готви вкуснотии и т.н. Има ли грижа и любов, другото е без значение. Има си жени, които са педантични и искат да си свършат и вършат всичко те, особено с храната, държат на марки, приготвено по конкртетен начин, което винаги адмирирам. Ако е толкова голяма чистница, като мен, чудесно, но поделяме - аз си върша своите неща, тя да си се грижи за нейните лични. По този начин никой след никого не ходи, всеки върши нещата своевременно и нищо не се трупа. Като се храня, си мия чинията веднага, нищо не заседява, не засъхва, няма излишно търкане след това, и мразя да хвърлям в мивка, или трупам съдомиялня.

# 52
Каквото и да си говорим обаче, домакинстването си е работа. Учудващо за някои дори е удовлетворяваща и не е спираща развитието на човек в онзи по-широк смисъл, защото има и достатъчно работни позиции (за заплата), които са буквално затъпяващи, но и на тях работят хора.
Така или иначе, най-общо казано, е кой както се чувства на мястото си, дори за някакъв период от време. Аз самата бих домакинствала с чиста съвест, ако можех да си го позволя. Обичам да ми е спретнато, проветливо, свежо-т.е. почистено. Обичам да го давам на семейството си също така това усещане. Смея да твърдя също така, че е както в работата (онази, за заплатата) , ако го правиш добре и качествено това домакинстване е времеемко и трудоемко (не е само до натискане на копчето на пералнята или миялната).
За хармония на усещанията е хубаво в двойка да се събират хора с еднакви разбирания, за да си делят някак това в ежедневието, но свят шарен и както се паднем и с който се сработим е живота.
Та след всичко това-не е проблем, ако мъжа домакинства.

# 53
  • София
И аз мисля като фаастък . Ако хармонията се запазва и двамата са съгласни за определен сценарий за домакинстване макар и извън общоприетия жената домакиня - защо не? Толкова е динамичен света, че много чисто женски професии станаха мъжки и обратното. Ако жената се е еманципирала и това не нарушава мира и любовта в семейството защо трябва да се придържат към общоприетото. Дори и да не е чиста форма на еманципация, а общо решение на двойката нещата да се случват така по определени причини - не виждам нищо ненормално. Не е моето, но не го отричам.

# 54
Ако някой е сдухан, той просто си е сдухан, без значение кагво прави или не прави 😃
Ако за някои двойки това е най-добрия вариант, го удобрявам. Те хорските приказки са безкрайни така, че .... каквото и да правят все няма угодия. Това трябва най-малко да ги вълнува
Аз лично не бих живяла по този начин, аз да работя, мъжът ми да е вкъщи или обратното. Предпочитам всичко да ни е по равно. Както финансите, така и домакинските задължения

# 55
  • София
... аз да работя, мъжът ми да е вкъщи или обратното. Предпочитам всичко да ни е по равно. Както финансите, така и домакинските задължения

Ако са равни и без да се налага да работи (поне) единият, пак ли ще държиш непременно да работите и двамата?

# 56
... аз да работя, мъжът ми да е вкъщи или обратното. Предпочитам всичко да ни е по равно. Както финансите, така и домакинските задължения

Ако са равни и без да се налага да работи (поне) единият, пак ли ще държиш непременно да работите и двамата?

Да, защото и на двамата ни се е налагало в определен период от време да сме си оставали вкъщи и не ни се е отразявало добре психически, а финансово сме си били добре

Ето аз сега например съм в края на 8-ми месец и съм споделяла тук във форума мислите си, че занапред изпитвам страх, тревожност и т.н., защото не знам какво ни предстои. Когато забременях първата ми мисъл беше: "Какво ще правя вкъщи цели 2 години?"

# 57
На мен две години няма да ми стигнат, искам по принцип вкъщи. Дет се вика-мечтая си.
Затова както писах, е добре изначално хората да познават потребностите си и тези на другарчето, за да няма изненади после.

# 58
Съгласна съм. Затова в началото написах, че щом нещо работи в положителна посока за дадено семейство, значи така трябва да бъде

# 59
  • София
Ами не се седи много вкъщи в майчинство. Поне не аз - спомням си, че като си помислех за градинка ми се повдигаше. Това кибичене в парка ме умопобъркваше. Предпочитах вкъщи, но то това дете има нужда от въздух и навън спеше като къпан. Радвах се като завали Laughing

Общи условия

Активация на акаунт