Фиброаденом - да се оперираме ли? 6-та тема

• 10 616
  • 160
  •   1
Отговори
# 30
Не, не е сигурно киста ли е, ФА ли е, какво е....
в никакъв случай не давайте (особено на Гаврилов) да ви пунктира киста и да го изследва! Получих абсцес.
8 месеца след пункцията и изследването на кистата (която май не е била киста, а ФА), обикалям по доктори с инфекция, сега дори съм в размисъл - да се маха ли цялата гърда или да стои с абсцесите в нея.
Нищо и никаква невинна киста - след "пункцията" - 2 операции, 3 биопсии и много нерви. Направих си огромен проблем.
Има си и други начини да се изследва дали е киста, един образен диагностик лесно ще я познае. Ако е киста не я пипайте!

# 31
  • Варна
Става въпрос за Варна и точно образна диагностика е специалността на д-р Йорданова, която е много препоръчвана. Какво да правя, да изследвам по някакъв друг начин ли?

# 32
Става въпрос за Варна и точно образна диагностика е специалността на д-р Йорданова, която е много препоръчвана. Какво да правя, да изследвам по някакъв друг начин ли?
ами питайте хирург дали да я пипате изобщо или само да я следите. Киста се пипа само ако образният диагностик реши, че е проблемна, възпалена.... и киста се маха изцяло (а не само биопсия и да се разнесе и да се спук аиз вътре....)

# 33
  • Anywhere
Как точно се маха киста изцяло, оперативно ли? Именно при операция може да се спука и излее.
Ако се пълнят кистите се пунктират внимателно, със стерилни инатрументи. Имам си една голяма и болезнена киста, пунктирана е преди 2г. , но отново е за пункция, даже е по-голяма от преди. В предната тема една дама беше споделила техниката на лекар от старата школа, който след пункция инжектира кистата със спирт. Така се свивала сама според него, но според съвременната медицина това не се прави!
Опитвали са да ми пунктират ФА, които беше със съмнение, че е киста...е само ми направиха хематом и голяма синина!

# 34
Моята киста изчезна, пия вечерна иглика вече 5-ти месец, по препоръка на лекаря ми (Виктор Йорданов).

# 35
  • София
Iddi, ужасно е това, което ти се е случило, нямам думи. Моята киста беше голяма и с дебели стени и дори на ехограф не можеше да се види какво има зад нея. Затова ме посъветваха да се пунктира.
Този вариант беше в пъти по-приемлив за мен, отколкото да ме оперират и да се окаже, че предполагаемият ФА е всъщност киста. Виждала съм на прегледи как и Евгени Василев прави пункции. Това не е чудо невиждано. Пред мен Гаврилов направи поне две пункции в рамките на 2-та часа чакане от моя страна.
Аз се радвам, че толкова леко ми се размина.
От тогава (3 години) не съм ходила при него и дано да не ми се налага. Не ми допадна поведението му.

# 36
Как точно се маха киста изцяло, оперативно ли? Именно при операция може да се спука и излее.
Ако се пълнят кистите се пунктират внимателно, със стерилни инатрументи. Имам си една голяма и болезнена киста, пунктирана е преди 2г. , но отново е за пункция, даже е по-голяма от преди. В предната тема една дама беше споделила техниката на лекар от старата школа, който след пункция инжектира кистата със спирт. Така се свивала сама според него, но според съвременната медицина това не се прави!
Как се маха киста - тя се резорбира сама (ако е проста киста) и нищо не се прави. Даже не се следи.
Ако е сложна - операция, пункция, образно изследване... не знам. Но повечето кисти са прости. Нямат нужда. Ако наистина са кисти.
На мен са ми пунктирали киста, пак се пълни, накрая я цепнаха с местна упойка и се махна. Сега пак имам кисти, но те изчезват сами.
Гаврилов пък не знам какво пунктира, мисля, че и той не знае, но намери гной. Даде ми антиб.и ме прати да си ходя с гнойника и да го следя след 6  месеца.

# 37
  • Варна
Опитвали са да ми пунктират ФА, които беше със съмнение, че е киста...е само ми направиха хематом и голяма синина!
Точно това ми каза лекарката, че ще инжектират спирт после. Кистата е с възпалена стена, затова иска да я точи.

# 38
Ами успех пожелавам! Пунктирането се прави даже без упойка, така че няма да имате никакъв проблем. Ще ми бъде интересно какво са казали после и дали след като е възпалена се пълни пак. И от какво се възпалява? Някой знае ли? Това ми е най важния въпрос, на който никой не можа да ми отговори.
Има ли начин да се самоизлекува и да се махне възпалението?

# 39
Здравейте, преди три години ми откриха аденом в лявата гърда.  Когато го пипам той ме боли, при вас как е боли ли ви?

# 40
  • Anywhere
Мен също ме болят и аденомите, и кистите и фиброзата. Абе изобщо в 3 седмици от месеца гърдите много ме болят и са целите на бучки .

# 41
Позволявам си да се включа като препратила. През 2018 г. при ехографски преглед ми откриха образувание 11/7мм. Правих след това и мамография. След нея препоръката беше за ехографско наблюдение на 6 месеца. На ехография през 2019 ми казаха, че е фиброаденом - да не се притеснявам. Да болеше ме, пробождаше. През 2023 г. пак при проведена ехография го определиха като уплътнение. На мамография през февруари 2024 ми казаха, че има повлекла (т.е не е фиброаденом) и е с размери 20/15.
Правилното поведение е: да се направи кор биопсия под ехографски контрол ( за да се уцели) и след като излязат резултатите да се отстрани. Може и да не се наложи операция, а само да се приложи терапия, която ще го стопи.  Колкото по-малко - толкова по-добре. Сега съм оперирана частично (късмет, че гърдите ми са големи), но и с отстранени 2 ЛВ, защото "фиброаденома" се разви до хормонално зависим тумор. Не срещнах лекар, който да ме насочи правилно, а само ме препращаха от ехография на мамография.

# 42
  • Anywhere
Съжалявам за Вас! Кор биопсия наистина е най-сигурният метод за оценка на всички образувания!

# 43

Кистата се вижда плътно черна на ехография и ми се струва, че не грешат. Имах такава преди 15 години. Доц. Кузманов ми я пунктира, пуснахме изследване на течността и се приключи. Той не практикуваше пълнене със спирт. Каза ми, че като се изсмуче течността стените се слепват. Нямах проблеми след това.

# 44
Съжалявам за Вас! Кор биопсия наистина е най-сигурният метод за оценка на всички образувания!
Основното е, че с резултатите от биопсията се отива при онколог, а не при хирург.

Общи условия

Активация на акаунт