Фиброаденом - да се оперираме ли? 6-та тема

• 10 642
  • 160
  •   1
Отговори
# 90
Привет, момичета!
Мина време от последният ми пост в темата.
Правих ЯМР на гърдата и се потвърди диагнозата на д-р В.Иванов - множество кисти и една по-голяма (10/6мм). Нямам фиброаденоми.
Заключението след ЯМР-то е кистозна мастопатия.
Препоръчаха ми да правя ехографии през шест месеца и да се следя.
Нямало нищо притеснително, ама преди цикъл си ме наболяват гърдите..Като чета разбирам, че е нормално.
Взех си да пия масло от вечерна иглика и билков чай смес за кисти в яйчниците и гърдите. Незнам дали ще ми помогне, но поне няма да ми навреди.

# 91
Здравей Simple Smile
Може ли да споделиш за тази смес за кисти аз също съм с множество кисти.
Благодаря предварително!
Привет, момичета!
Правих ЯМР на гърдата и се потвърди диагнозата на д-р В.Иванов - множество кисти и една по-голяма (10/6мм). Нямам фиброаденоми.
Нямало нищо притеснително, ама преди цикъл си ме наболяват гърдите..Като чета разбирам, че е нормално.
Взех си да пия масло от вечерна иглика и билков чай смес за кисти в яйчниците и гърдите. Незнам дали ще ми помогне, но поне няма да ми навреди.
[/quote]

# 92
Здравей Simple Smile
Може ли да споделиш за тази смес за кисти аз също съм с множество кисти.
Благодаря предварително!
Поръчах я онлайн от epharma.bg.
Чаят се казва Билкова смес при кисти на гърдите и яйчниците 180гр. Билтера.

# 93
Момичета има ли разлика между фиброаденом и фиброкистозна мастопатия?

# 94
Здравейте, имате ли болка в гърдите заради фиброзна мастопатия?

# 95
  • Anywhere
Да има разлика, фиброаденома има характеристики на твърдо и капсулирано тяло, а Фиброзно-кистозната мастопатия е по-скоро промяна на цялата тъкан на гърдите или поне на големи участъци. Счита се, че мастопатията е състояние, а не заболяване.
Аз лично имам от всичко изброено и след овулация, до цикъл ме болят и фиброаденомите и участъците с кисти и фиброза. Много е неприятно.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 15:39 от Drama dama

# 96
Здравейте,

Вчера при профилактичен преглед с ехограф ми откриха нещо, което нарекоха ФА с размер около 2,3см.
Днес вече минах преглед при хирург, мамолог. Хирурга ме прегледа с ехограф и ме прати при свой колега от Образна диагностика да ме погледне и той и получих това заключение по- долу.

Хирурга директно ме насочи за операция и някак си аз съм Ок с това решение- по- добре това нещо да го няма и да му се направи биопсия.
Само да спомена, че всяка година си правя преглед с ехограф и миналата година това нещо не се видя. За протокола - на 42год съм, раждала и кърмила доста отдавна Simple Smile

Греша ли като не отивам на второ мнение, а директно се съгласявам да се режа ?
Благодаря!

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 20:46 от simpatiuh4e

# 97
На кой ден от МЦ е правен ехографа? Ако миналата го е нямало, а сега е с този размер и аз бих го махнала. Аз имам 17 мм и много му се чудя, защото при мен причинява болка ,

# 98
Реално днес ми е втори ден от МЦ. Но абсолютно никой не ме попита за това, просто всички се стряскаха от размера и директно си ми казваха, че съм за операция.

# 99
Здравейте,

Вчера при профилактичен преглед с ехограф ми откриха образование, което нарекоха ФА с размер около 2,3см.
Днес вече минах преглед при хирург, мамолог. Хирурга ме прегледа с ехограф и ме прати при свой колега от Образна диагностика да ме погледне и той и получих това заключение по- долу.

Хирурга директно ме насочи за операция и някак си аз съм Ок с това решение- по- добре това нещо да го няма и да му се направи биопсия.
Само да спомена, че всяка година си правя преглед с ехограф и миналата година това нещо не се видя. За протокола - на 42год съм, раждала и кърмила доста отдавна Simple Smile

Греша ли като не отивам на второ мнение, а директно се съгласявам да се режа ?
Благодаря!

Спрямо възрастта ви и размера, операцията е разумен избор.

# 100
Привет, момичета!
Не забравяйте проследяването на най-голямата. При мен беше се препълнила с течност и доц.Кузманов ми я пунктира, направих хистология на течността и така приключи, но бях забравила препоръката за следенето на кистите и си помислих, че е ново образувание.

# 101
  • София
Здравейте, откриха ми фиброаденом около 7 на 9мм. Лекарката каза, че е нужно да го следв, не препоръча специално премахване. Поисках друго мнение от д-р Младенов като му показах само снимка от ехографията, той също каза, че прилича на фа, но каза, че след 30 години е препоръчително да се премахне.
Изключително се паникьосвам от всички разкази за фа, които са се оказали след това злокачествени. Искам да го премахна и да съм спокойна, но искам и да бъде при добър специалист. Прочетох за д-р Гемеджиев, Гавраилов и Василев всичките ви добри коментари, но много се притеснявам, че часовете за тях ще са за след много време. Скоро някой запазвал ли е час при тях и колко време беше нужно да чака? Можете ли да ми препоръчате и друг лекар/място, от който сте доволни в София. Благодаря

# 102
  • София
А какво общо има възрастта?

# 103
moodie,
Моят фиброаденом беше с подобни размери, когато ми го откриха. Според мен имаш време да планираш отстраняването му при лекаря, който избереш. При мен "наблюдението" продължи 6 години и му беше даден шанс да се изроди в карцином.
Така, че - действай, без да мислиш за лошото.

# 104
  • София
Аelita_62, какво се промени при него за тези шест години, за да започне съмнение за нещо недобро?

А според вас възможно ли е преди 8 месеца, когато правих последнта ехография, да го е нямало. Правя си на малко повече от 6 месеца и никой не беше забелязал нищо до сега.

Общи условия

Активация на акаунт