Фиброаденом - да се оперираме ли? 6-та тема

• 10 618
  • 160
  •   1
Отговори
# 105
Аelita_62, какво се промени при него за тези шест години, за да започне съмнение за нещо недобро?

А според вас възможно ли е преди 8 месеца, когато правих последнта ехография, да го е нямало. Правя си на малко повече от 6 месеца и никой не беше забелязал нищо до сега.
На моята последна мамография се виждаха повлекла, каквито преди това нямаше.
А за това дали го е имало или не преди 6 месеца мисля, че по-скоро не са го видели. Правилното поведение е биопсия, хистология и оперативно отстраняване (дори и да е фиброаденом)

# 106
  • София
Аelita_62, какво се промени при него за тези шест години, за да започне съмнение за нещо недобро?

А според вас възможно ли е преди 8 месеца, когато правих последнта ехография, да го е нямало. Правя си на малко повече от 6 месеца и никой не беше забелязал нищо до сега.
А за това дали го е имало или не преди 6 месеца мисля, че по-скоро не са го видели. Правилното поведение е биопсия, хистология и оперативно отстраняване (дори и да е фиброаденом)

А защо не направо да бъде премахнат? Тепърва проучвам нещата и съжалявам ако звуча неинформирано…

# 107

А защо не направо да бъде премахнат? Тепърва проучвам нещата и съжалявам ако звуча неинформирано…
След биопсията като се установи какво е се решава. В някой случаи може с лекарства да се третира и да изчезне.

# 108
Няколко дни поред чета старите теми и темите за РМЖ и се стресирам колко % е възможността това,което определиха като ФА да се окаже злокачествено.
Да, заключението на ехографията ми е BI Rads 4a, което е с риск до 10% и не мога да си намеря място.
Извинявайте, че пълня темата с излияния, но само тук ще ме разберете истински.

# 109
Няколко дни поред чета старите теми и темите за РМЖ и се стресирам колко % е възможността това,което определиха като ФА да се окаже злокачествено.
Да, заключението на ехографията ми е BI Rads 4a, което е с риск до 10% и не мога да си намеря място.
Извинявайте, че пълня темата с излияния, но само тук ще ме разберете истински.
Не се притеснявайте, аз имах фиброаденом от преди 12 години, следят го всяка година и 2024 изчезна изведнъж даже първата мамография която правих преди месец го доказа. Следете  го и ако лекарите преценят махайте. Bi radio 4 и нищо просто.

# 110
Благодаря ви за отговора.
Имам насрочена операция за другата седмица, но това не ми пречи в главата ми да върви всеки ден филм на ужасите.

# 111
  • София
Имам насрочена операция за другата седмица, но това не ми пречи в главата ми да върви всеки ден филм на ужасите.
Напълно Ви разбирам!
При кого ще се оперирате?

# 112
В Софиямед, при д-р Сечанова.
Нямах време да чакам за час при светилата. Минах две образни диагностики преди да стигна до нея.

# 113
  • София
В Софиямед, при д-р Сечанова.
Нямах време да чакам за час при светилата. Минах две образни диагностики преди да стигна до нея.

Нямахте време чисто емоционално и психически? Аз съм също супер уплашена, нямам съвет за премахване все още, но това съмнение направо ме изяжда.
Надявам се всичко при вас да е наред! 🤗

# 114
Да, реално миналия вторник при профилактичен преглед ми казаха- имате фиброаденом 23 мм. В сряда бях на втора образна, веднага след нея случайно свободен час при д-р Сечанова и насрочена операция за следващата седмица. Не бях подготвена въобще нито с въпроси, нито какво ще се случва, всичко стана в рамките на три часа.
Самата операция, като операция не ме притеснява въобще. Притеснява ме,че никой нищо не ми обясни, какъв е риска, какво да очаквам. Сега стоя и гадая и чертая всякакви черни образи.

Благодаря ви и желая и при вас всичко да е добре!

# 115
Още по добре че ще го махнете. Така няма да го мислите

# 116
След като са ви насрочили веднага операция, едва ли се съмняват в нещо, други са методите вече, ако смятат, че има вероятност да не е ФА.

# 117
  • София
След като са ви насрочили веднага операция, едва ли се съмняват в нещо, други са методите вече, ако смятат, че има вероятност да не е ФА.

Аз много се обърках… Не е ли това най-сигурния начин да се разбере какво е, при съмнение за нещо злокачествено?

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 11:35 от moodie

# 118
Кор-биопсията е най-добре, тъй като така установяват какъв точно е вида на образуванието. При някои видове карциноми, например, първо се прилага предоперативна химиотерапия, има възможност да се обсъдят различни варианти - органосъхраняваща операция, квадрантомия и т.н. в зависимост от вида на тумора. Вече все по-малко хирурзи режат направо. Иначе от хистологичен материал се доказва най-точно, да.

# 119
Здравейте, винаги съм се чудила как може фибоаденом да се обърка с рак. Еми може. За съжаление се местя в другата тема.

Общи условия

Активация на акаунт