Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 977
  • 755
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Хомозигот по PAI е достатъчна причина за назначаване на терапия. При хетерозигот се препоръчва да се изследват още фактори.

Аз бях на терапия с нмх и АП от деня на трансфера. Към 5гс започнах да прицапвам и спрях аспирина. Преди точно това забременяване не съм била на терапия. В предишни месеци бях пробвал аспирин протект през ден и нямах проблеми, даже по-малко болки по време на цикъла имах.

# 421
При мен при PAI хомозиготен 4G/4G
И хетерозиготен С/Т MTHFR Кондева каза, че единствено профилактично би добавила Натаспин и да следя протромбин и д-димер всеки месец както и доплерово наблюдение на плацентата. Ставрев каза, че дори Натаспин не съветва, за да не предизвиква кървене и че нямам нужда от фраксипарин освен след евентуално секцио, но именно след. Също противно на нейното мнение твърви, че няма нужда и д-димер да се изследва тъй като нормално ще ми се повишава.
Кои други фактори да изследвам в такъв случай?

# 422
В публикацията ми има фактор 13  Ace.Нормален генотип са.Приложила съм снимка на изследването. Фолиевата киселина и витамините си ги приемам и следя.
При Хетерозиготна мутация в PAI е добре да се изследват още Фактор 13 и ACE, за да се прецени необходимостта от терапия.

При хомозиготна мутация в MTHFR се препоръчва да се изследват нивата на витамин б9, б12 и хомоцистеин. При ниски нива на витамините може да се повиши хомоцистеина, което е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти. Нивата на витамините трябва да е около горните референтни стойности преди забременяване, и да се приемат само метилирани форми - Фолат /метилфолат вместо синтетична фолиева киселина за б9, и Метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за б12.

Ако нито една от двете не ви е обяснила тези неща, потърсете консултация с друг, по-адекватен специалист. Хематолозите консултират и онлайн, координати на първа страница на темата.

Здравейте! Пиша по повод че имам два аборта! Единия бе заради малоформация на горни крайници(при които си имах и зацапване от време на време) а вторият аборт получих кръвотечение и в последствие се установи липса на пулс. От Варна съм и посетих хематолог др.Стайкова по повод тези изследвания тя каза че нямам данни за тромбофилия но като профилактика ми назначи по време на опитите натаспин и после @sпирин протект и следене на показатели.Посетих и генетик Константинова, която според нея имам данни за тромбофилия и ми назначи терапия с аспirин + фр@ksсипарин 0.3 и проследяване на показатели. Въобще не се препокриха мненията. Единствено за фолиевата киселина че трябва да е мета форма и много се обърках при следващата бременност как да действам.Притеснява ме и факта да не би и @sпирина да  ми предизвика кървене.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 20:46 от felissity

# 423
  • София
Да, моя грешка, пропуснала съм допълнителните фактори. В тази ситуация аспирин протект + следене на коагулацията ми се струва по-адекватна терапия, другото е презастраховане.

# 424
Аз се доверих на Константинова.
Според прехвалената Стайкова нямах нужда от терапия, при 4 мутации, два от които PAI 4G/5G + фактор 13. Тогава си писах с няколко момичета от Варна с подобни мутации и на всяка беше препоръчала различни неща. Въртеше си комбълите и ме подпитваше какво ми казали АГ и четеше отзад на резултата за мутациите, нещо което аз можех и сама да направя. Аз съм от недоволните и посетители (не казвам пациент, защото не и станах такъв).
На фракси + аспирин съм, но започнати след 12г.с. Не знам в по - ранна седмица дали аспирина води до прокървяване, може би зависи от ситуацията. Аз имах прокървяване в ранна седмица, но беше заради отлепен плоден сак.

Rozi4ka ти при кого се следеше? Моя приятелка ходи скоро при Стайкова (аз също я посетих преди 2-3г) и на нея й е казала, че е само за аспирин и й е предписала омега 3 (било важно да се приема при бременни с тромбофилия, особенно, че при нея май ще се окажат и две). Това вярно ли е? На мен тогава не ми спомена нищо за омега 3. Моята приятелка е притеснена, защото с първата си бременност е била на фракси 0,4. Ако мога ще кача какви са й мутациите.
Проблемът е, че й Желязкова твърди, че няма нужда от Фракси, а не я е страх. На мен също ми каза с други мутации, че съм за натаспин, но след консултация с още един хематолог, който потвърди терапията от Стайкова, резултатите бяха видимо по-добри.
едит: намерих снимка
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 11:34 от flow_rs

# 425
  • Варна
Ако питаш за АГ, бременността си следя при д-р Анжел, но реално последните два месеца не съм я и виждала.
Тя не ми е давала препоръки за терапията, аз просто и представих предписанията от д-р Константинова.
Аз не съм имала някакви фрапантни отклонения в кръвните показатели, нито проблеми с изоставане или лош кръвоток. Дали това се дължи на терапията или и без нея щеше да ми протече така бременността няма как да зная. Аз започнах терапията 12 седмица с фракси 0.3 + аспирин. Аспирина при мен ми го изписа Константинова поради високия риск от прееклампсия, която излезе на БХС.
Сега вече в късните седмици имам намалели околоплодни води, което някъде го свързват с тромбофилията.
Та.....не знам какво да ти кажа. Истината е, че АГ при което ходя на частно (д-р Александров) беше на мнение, че нямам нужда от терапия. Колкото повече мнения се търсят, толкова повече противоречия. Затова аз избрах това, което ми носеше някакво спокойствие.
За мен лично тази Стайкова не ми вдъхна доверие по маниера и на работа. В амбулаторния лист от прегледа ми беше написала желязонедоимък......аз за какво отивам тя какво ми пише. Като цяло ако изчетеш всички теми назад, както направих аз, ще си на същото ниво като нея..... лично мнение.....тя четеше в мое присъствие описанието на мутациите. Представям си как лекува онлайн пациентите си (с google).
След това имаше един период в който ми беше спаднало АРТТ и ходих при друга хематоложка - д-р Кудева, тя ми потвърди терапията на Константинова.

# 426
  • София
flow_rs,
Приятелката ти е с високорискова мутация в гена на Фактор 2 Протромбин (проблем с кръвосъсирването).
В допълнение има 2 нискорискови мутации в PAI и Фактор 13, свързани с процеса на фибринолиза (разграждането на тромбчета).
Комбинацията от двете лично за мен е притеснителна и е добре да е на терапия с НМХ и стриктно проследяване.
Двете други мутации - MTHFR и MTRR са свързани с усвояването на витамини от група Б - трябва да приема метилирани форми на Б9 - фолат вместо синтетична фолиева киселина, и Б12 метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин. Витамините трябва да са близо до горна граница преди забременяване, за да не изпадне в дефицит по време на бременността и особено в първия триместър, когато тези витамини са изключително важни за органогенезата.

Добре е да се консултира и да й назначат терапия още преди забременяване, както и да проследява коагулация по време на бременността и да се следи при АГ с опит при проследяване на бременни с тромбофилия. В други рискови ситуации - залежаване, травма на крайник, отворена операция и др. - също е добре да предупреждава лекарите за мутациите, за да вземат необходимите мерки.

Rozi4ka ти при кого се следеше? Моя приятелка ходи скоро при Стайкова (аз също я посетих преди 2-3г) и на нея й е казала, че е само за аспирин и й е предписала омега 3 (било важно да се приема при бременни с тромбофилия, особенно, че при нея май ще се окажат и две). Това вярно ли е? На мен тогава не ми спомена нищо за омега 3. Моята приятелка е притеснена, защото с първата си бременност е била на фракси 0,4. Ако мога ще кача какви са й мутациите.
Проблемът е, че й Желязкова твърди, че няма нужда от Фракси, а не я е страх. На мен също ми каза с други мутации, че съм за натаспин, но след консултация с още един хематолог, който потвърди терапията от Стайкова, резултатите бяха видимо по-добри.
едит: намерих снимка
Скрит текст:

# 427
И аз това й казах, но както си реши за терапията. Мен ме интересуваше каква е връзката с омега 3. 🤔 Има ли наистина влияние

# 428
  • София
Омега 3 е полезна и без бременност, защото не приемаме достатъчно с храната. За бременни трябва да е с повишена пропорция на DHA. Полезна е и при тромбофилия, но не е антикоагулант.

# 429
Здравейте, възнамерявам да си “самоназнача” изследване за тромбофилия, за да знам как стоят нещата при мен. Първа бременност ми е, почти в 12 седмица. Можете ли да ме посъветвате, пакет за вродена тромбофилия ли да пусна или пък за придобита… или и двете? И за придобита къде правят изследвания, единствено за вродената ми излиза информация 🙄
Благодаря!

# 430
  • София
Придобитата доста трудно се диагностицира, особено по време на бременност. В момента най-адекватно е да пуснете пакет генетични изследвания поне за основните 4 фактора, плюс да следите коагулация - Аптт, Д-димер и фибриноген. Също следете кръвотока на маточните артерии и бебето да няма изоставане. На прегледа при фетален специалист заедно с БХС можете да попитате за последните неща, плюс да ви пуснат изследване за повишен риск от прееклампсия - той се прави между 11+6 и 13+6 по спомен.

# 431
  • Благоевград
Здравейте!
Вчера бях на БХС. Доктор Чучумишев каза, че дясната артерия е по-добре, от което можем да направим извод, че бебето е позиционирано повече в дясно. Лявата артерия е била леко "стегната", но пак е добре, с времето се отпускали. Вчера ми беше последното хапче Преднизолон кортико. На Клексан съм от 0.4. Докторът обмисля дали да не ми включи Аспирин, но мен ацетизаловата киселина ми дразни бъбреците и съм много притеснена. Преди 3 седмици се видях с доктор Калчев и като заговорихме за аспирин, той каза, че в този случай ще ми увеличат дозата на Клексана и ще следим коагулация на 2 седмици и ще коригираме дозата в движение.
Някой бил ли е в тази ситуация? Много се притеснявам, че и допълнителното лежане ще окаже влияние на кравотока, на след серклаж просто няма как.

# 432
Аз лежах след серклаж направен в 14 седмица, но докрая имах чудесен кръвоток, надявам се и на теб лежането да не ти повлияе негативно и всичко с кръвотока и изобщо като цяло да са наред нещата.

# 433
Момичета,какво индикира аптт 70 в първи триместър,другите изследвания от коагулация са ок, кръвоток добър и не се прилага терапия за момента.

# 434
Здравейте, в момента съм в 33+2 г.с. и днес си правих отново изследване на коагулационния статус. Излязоха някои отклонения, които според моето бързо проучване в интернет са нормални предвид етапа на бременността, но ще се радвам, ако някой може да сподели мнение.

Скрит текст:

В момента не съм на терапия, в началото на бременността, поради мутации PAI-14G/5G Хетерозиготенносителпомутантеналел 4G/5G, MTHFR (c.677C>T) Хетерозиготен носител по мутантен алел и ACE(I/D) Хетерозиготен носител по мутантен алел D/I бях на Клексан 4000 anti-Xa IU за 10 дни и заради риск от прееклампсия приемах 1х Аспирин Протект до преди 2 дни.

Разбира се ще се съветвам и с проследяващия ми лекар, както и с доц. Конова, при която ходих преди забременяването. Ако се наложи консултация с хематолог, имате ли препоръки за такъв в гр. Бургас?

Благодаря ви предварително!

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 18:35 от bsid

Общи условия

Активация на акаунт