Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 993
  • 755
  •   1
Отговори
# 405
Да бебето си отговаря на седмицата и кръвотока беше добре преди 2 седмици.
Току що ми излезе и анти ха и честно казано не разбирам дали е в норма

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 17:28 от mmaria__

# 406
  • София
Да, АнтиХа е в норма, гледат се профилактичните граници.
Когато аз бях бременна проф. Паскалева в НКБ гледаше стойността да е между 0.2 и 0.4.
Д-димер също е в норма, ето референтните: https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm

# 407
Много ви благодаря, попринцип съм малко скиптично настроена към вдигане на дозата тъй като доста често имам кръв в носа не знам дали това е нормално и се притеснявам да не стане по зле. Вмомента съм на фракси 0,4 и натаспин всеки ден.

# 408
  • Благоевград
Здравейте! От 1 месец съм на Клексан 0.4 по препоръка на доктор Тончев заради мутации. Бременна съм в 12 г.с  Днес пусках контролни изследвания. Как ви се струват? Притеснява ме, че желязото е високо, а феритинът е нисък. Налага се да лежа заради проблеми с шийката и се притеснявам, че кръвта ще се сгъсти. Ще изпратя на доктор Тончев да ги види и да прецени дали трябва да вдигаме дозата на Клексана. Извинявам се, че е такава снимката, но не успях да вляза през телефона и снимах екрана на лаптопа.

# 409
Signora_tina, аз на всички изследвания досега съм с високо желязо, и Тончев всеки път казва “няма проблем”.  Последния път ми беше 45.33, което е доста над нормата (феритинът беше 33.96 при долна граница 13). След всяко изследване, докторът
 ми пише “всичко е наред, желязото е високо, заради добавките”, ама аз добавки с желязо не взимам… Та и аз съм сега в някаква чуденка, мисля на другия преглед да му обърна внимание на това, че по вайбър едва ли ще реагира. Междувременно, ще се радвам да споделиш после какво ти е отговорил доктора по въпроса.

# 410
Signora_tine, ти взимаш ли добавки с желязо? Според мен не е толкова високо и то тепърва ще пада като расте бебето.
Щом си на клексан не мисля че ще се сгъсти опасно кръвта.
Пии много вода - 2,5-3 л. Омега 3 също разрежда кръвта и е полезно за растежа на бебето.
От изследванията ти  - тсх е добре да е под 2. Имаш ли терапия за него? Ако не, виж с ендокринолог
Захарта ти е височка, но може да си яла предната вечер късно или много въглехидрати.
Нищо страшно няма, само ти обръщам внимание.
Успех!

# 411
  • Благоевград
Пия Vitafolate 2x1, Б12 метилкобаламин 1х1, Омега 3+Вит Е на Mollers, Вит Д3 на Better you. Добавки с желязо не взимам, но още от самото начало на бременността мога да се храня нормално, не съм спирала месото, хапвам пилешко и свинско основно, риба, млечни, яйца, зеленчуци. Ядки и варива не ям заради проблем с червата, но хапвам по една лъжица лешников тахан заради мозъка на бебето, той не ми дразни. Хапвам е по едно парче плод на ден, например 1/4 ябълка, или круша, манго. Хапвам зехтин в салатата, основно съм на готвена храна. Един път в седмицата закуска или баничка от закусвалня, която разделям на 3 и я ям цял ден с трите основни хранения. При мен плодовете много вдигат захарта и затова ги избягвам или ям много малко количество на ден - две-три хапки. Засега и това помага захарта да не е в небето. Предишният път да края на 4 месец бях само на пресечени филии и сухари, сега поне мога да ям всичко.
Снощи в 01.00 ч. се наложи да хапна няколко солети, че ме болеше гастрита и ми се гадеше, сутринта към 10 ми взеха кръв.
Тсх преди месец беше около 1, но тези дни усещам стягане в жлезата и затова реших да пусна да видя как е.
 Ще му пратя изследванията на мейла в центъра на Калчев и се надявам да ми върне отговор. За съжаление не успях да отида в Св. София за изследвания, ще го помоля да ми каже какво друго да изследвам и ще ги пусна платени.

# 412
  • София
Signora Tina, Не виждам Да си пускала антиХа, а това е единственият показател, който да покаже дали дозата нмх ти е достатъчна. Д-димер и фибриноген са ти в референтните стойности за небременни, така че нямаш причина за притеснения относно коагулацията.

Желязото не е кой знае колко високо. В лешниковия тахан също има желязо.

За тсх вземи мерки, при мен по време на бременността беше по-високо от нормалното, после се върна обратно.

За шийката ако имаш притеснения, действайте със серклаж. Преди това ти трябва чиста мб.

Стискам палци. 🍀

# 413
  • Благоевград
Signora Tina, Не виждам Да си пускала антиХа, а това е единственият показател, който да покаже дали дозата нмх ти е достатъчна. Д-димер и фибриноген са ти в референтните стойности за небременни, така че нямаш причина за притеснения относно коагулацията.

Желязото не е кой знае колко високо. В лешниковия тахан също има желязо.

За тсх вземи мерки, при мен по време на бременността беше по-високо от нормалното, после се върна обратно.

За шийката ако имаш притеснения, действайте със серклаж. Преди това ти трябва чиста мб.

Стискам палци. 🍀

Deli, благодаря за информацията! ❤️Мисля, че не разбрах правилно - в норма ли са за бременни д-димер и фибриноген?
Анти Ха в моя град го пращат в Бодимед и резултатът се бави седмица. Четох някъде назад, че в Токуда става за няколко часа. Иначе Тончев каза 2 месеца след започване на Клексан да изследвам Анти Ха и затова още не съм го пускала. Ще питам в Надежда дали го изследват и ще го пусна там, имам и без това ходене по друг повод. Имаме проведен разговор за серклаж с доктор Христов, следим ситуацията и ако се наложи, ще го направим.

# 414
  • София
В норма са ти и Д-димер и фибриноген, даже са още доста ниски, като при небременни 🍀
Щом е казал след 2м, значи тогава ще го изследваш, нямаш причина да бързаш, още повече при тези ниски стойности на Д-димер и фибриноген.
Супер, че имате уговорка с Христов.
Стискам палци всичко да е наред до финал 🍀

# 415
Здравейте! Пиша по повод че имам два аборта! Единия бе заради малоформация на горни крайници(при които си имах и зацапване от време на време) а вторият аборт получих кръвотечение и в последствие се установи липса на пулс. От Варна съм и посетих хематолог др.Стайкова по повод тези изследвания тя каза че нямам данни за тромбофилия но като профилактика ми назначи по време на опитите натаспин и после @sпирин протект и следене на показатели.Посетих и генетик Константинова, която според нея имам данни за тромбофилия и ми назначи терапия с аспirин + фр@ksсипарин 0.3 и проследяване на показатели. Въобще не се препокриха мненията. Единствено за фолиевата киселина че трябва да е мета форма и много се обърках при следващата бременност как да действам.Притеснява ме и факта да не би и @sпирина да  ми предизвика кървене.

# 416
  • Варна
Аз се доверих на Константинова.
Според прехвалената Стайкова нямах нужда от терапия, при 4 мутации, два от които PAI 4G/5G + фактор 13. Тогава си писах с няколко момичета от Варна с подобни мутации и на всяка беше препоръчала различни неща. Въртеше си комбълите и ме подпитваше какво ми казали АГ и четеше отзад на резултата за мутациите, нещо което аз можех и сама да направя. Аз съм от недоволните и посетители (не казвам пациент, защото не и станах такъв).
На фракси + аспирин съм, но започнати след 12г.с. Не знам в по - ранна седмица дали аспирина води до прокървяване, може би зависи от ситуацията. Аз имах прокървяване в ранна седмица, но беше заради отлепен плоден сак.

# 417
  • София
При Хетерозиготна мутация в PAI е добре да се изследват още Фактор 13 и ACE, за да се прецени необходимостта от терапия.

При хомозиготна мутация в MTHFR се препоръчва да се изследват нивата на витамин б9, б12 и хомоцистеин. При ниски нива на витамините може да се повиши хомоцистеина, което е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти. Нивата на витамините трябва да е около горните референтни стойности преди забременяване, и да се приемат само метилирани форми - Фолат /метилфолат вместо синтетична фолиева киселина за б9, и Метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за б12.

Ако нито една от двете не ви е обяснила тези неща, потърсете консултация с друг, по-адекватен специалист. Хематолозите консултират и онлайн, координати на първа страница на темата.

Здравейте! Пиша по повод че имам два аборта! Единия бе заради малоформация на горни крайници(при които си имах и зацапване от време на време) а вторият аборт получих кръвотечение и в последствие се установи липса на пулс. От Варна съм и посетих хематолог др.Стайкова по повод тези изследвания тя каза че нямам данни за тромбофилия но като профилактика ми назначи по време на опитите натаспин и после @sпирин протект и следене на показатели.Посетих и генетик Константинова, която според нея имам данни за тромбофилия и ми назначи терапия с аспirин + фр@ksсипарин 0.3 и проследяване на показатели. Въобще не се препокриха мненията. Единствено за фолиевата киселина че трябва да е мета форма и много се обърках при следващата бременност как да действам.Притеснява ме и факта да не би и @sпирина да  ми предизвика кървене.

# 418
Здравейте от мен. Аз съм с мутация в PAI1 - хомозиготен носител на генотип 4G/4G. Въпроса ми е към дамите само с такава мутация - как се подготвихте за забременяване и как си бременеехте с тази мутация? Съвета от моят лекар е от 15ти ден прием на ацетизал, като ми обясни, че ако има 2 чертички ще спра ацетизала и няма да предприемаме никаква терапия. Вие с назначени терапии ли сте? Може би ми е глуповат въпроса, но скоро разбрах за тромбофилията ми и още опипвам почвата. Благодаря

# 419
Аз съм с такава мутация, в момента съм бременна и съм на терапия с НМХ и аспирин. Имам късна загуба без терапия като съм почти сигурна, че беше точно заради липсата й.

Светът ми е да изследвате фактор XIII и ACE, за да се види дали в тях има проблем, а при забременяване да следите кръвоток и коагулация. Също така консултация с хематолог преди забременяване. Успех!

Здравейте от мен. Аз съм с мутация в PAI1 - хомозиготен носител на генотип 4G/4G. Въпроса ми е към дамите само с такава мутация - как се подготвихте за забременяване и как си бременеехте с тази мутация? Съвета от моят лекар е от 15ти ден прием на ацетизал, като ми обясни, че ако има 2 чертички ще спра ацетизала и няма да предприемаме никаква терапия. Вие с назначени терапии ли сте? Може би ми е глуповат въпроса, но скоро разбрах за тромбофилията ми и още опипвам почвата. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт