Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 27 538
  • 755
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, възможно ли е да съм засегнала сериозно или възпалила някоя веничка или кръвоносен съд при убождане, тъй като от 3 дни съм с зверски болки на едно конкретно място на корема, то и по принцип цялото е в бучки, но си стояха без да създават проблем, сега посиня и болката е непоносима, особено когато лежа, все едно се опъва и боли на силни спазми. Слагам лед, мажа се с хепарин маз, но няма ефект, а предполагам става въпрос за старо убождане, тъй като сега не съм поставяла там. Моля за съвет какво да правя, как да успокоя тази болка, защото наистина боли силно?

# 391
Добро утро:) излезе ми свободният протеин. Нали правилно се ориентирам, че стойността е ок за първи триместър?

https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Protein%20S,%20free.htm

# 392
Случи ми се и на мен, но се усетих по кръвта- много и тъмна, не просто няколко капки.
Мина за около 6/7 дни, слагах компрес с риванол първите дни. Посиня, поду се и боли при пипане. Но реално няма какво толкова да засегнем сериозно с толкова малка игла
Ще мине

Здравейте, възможно ли е да съм засегнала сериозно или възпалила някоя веничка или кръвоносен съд при убождане, тъй като от 3 дни съм с зверски болки на едно конкретно място на корема, то и по принцип цялото е в бучки, но си стояха без да създават проблем, сега посиня и болката е непоносима, особено когато лежа, все едно се опъва и боли на силни спазми. Слагам лед, мажа се с хепарин маз, но няма ефект, а предполагам става въпрос за старо убождане, тъй като сега не съм поставяла там. Моля за съвет какво да правя, как да успокоя тази болка, защото наистина боли силно?

# 393
  • София
Доколкото разбирам от коментара в perinatology, резултатът на Свободен протеин S трябва да се тълкува заедно с резултат от Total protein S. Обсъди резултата с хематолог.

При мен този протеин беше в нормални стойности дори за небременни и не сме го коментирали с хематолог.

Добро утро:) излезе ми свободният протеин. Нали правилно се ориентирам, че стойността е ок за първи триместър?

https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Protein%20S,%20free.htm

# 394
Е, ми в Геника изследват още 10-на фактора поне. Като изследваш основните 4, това не изключва да имаш отклонение в останалите. Много смело се е изказал репродуктивния ти лекар.

Но да, тромбофилията няма отношение към липсата на имплантация.

Благодаря ти за отговора, значи при евентуална бременност ще взема да изследвам за всеки случай и останалите фактори. 🍀

# 395
Здравейте, кога за първи път след положителен тест сте си пуснали коагулация?

# 396
Аз пуснах коагулация 2-3 дни след положителния тест, когато имах среща с хематолога за консултация и за рецепта за Клексан.

# 397
Аз пуснах коагулация 2-3 дни след положителния тест, когато имах среща с хематолога за консултация и за рецепта за Клексан.
Аз имам час за 24 дали е хубаво сега да ги пусна, и направо да ми изпише фраксито, или се пуска на по късен етап. Това не съм го коментиррала с хематоложката, мой пропуск и сега се чудя дали да пускам или не.

# 398
  • София
Терапията при тромбофилия най-често се започва от датата на + тест.

# 399
Здравейте, преди няколко дни писах с моите притеснения и реших да послушам един съвет тук и отидох и си пуснах изследване за тромбофилия. Излезе ми следното :

Записала съм си консултация с хематолог утре, но съм доста некомпетентна какво означават резултатите. Тъй като вие разбирате доста и искам да съм донякъде подготвена, може ли да ми кажете дали това е притеснително? Следва ли да очаквам някаква терапия да ми бъде назначена в този етап на бременността?
Благодаря за отговорите Simple Smile

# 400
  • София
Двете мутации в MTHFR са свързани с неусвояване на синтетични витамини от група Б. Премерете нивата на Б9 и Б12 и приемайте само метилирани форми за компенсиране на дефицитите. Двата витамина трябва да са в равновесие и близо до горната референтна стойност преди забременяване.

Хетерозиготната мутация в PAI е добре да се коментира след изследване на още 2 фактора - ACE и Factor 13, защото в комбинация с тях може да има кумулативен ефект върху фибринолизата - процеса на разграждане на тромбчета - и да се наложи назначаване на терапия.

Допълвам - за 15гс е добре да пуснете изследвания на АПТТ, Д-димер и фибриноген, за да се види какви е текущото състояние на коагулацията. При прегледите при АГ следете кръвотока на маточните артерии и дали има изоставане в развитието на бебето. Коагулацията е добре да се следи на около 4 седмици, за да се реагира ако има изменения, тъй като с напредването на бременността физиологично се повишава кръвосъсирването.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 20:36 от delisardeli

# 401
  • София
Здравейте,

имате няколко мутации, които не са високорискови, но трябва да им се обърне внимание преди и по време на бременност.

Мутацията в MTHFR засяга усвояването на синтетични витамини от група Б. Мутацията в MTRR засяга усвояването на витамин Б12. Изследвайте нивата на витамини Б9 и Б12 и при ниски стойности компенсирайте дефицитите с прием на метилирани форми - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9, и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Двата витамина трябва да са в равновесие и близо до горната референтна стойност още преди забременяване, за да има достатъчно запаси и за вас, и за бебето по време на бременността.

Мутацията в PAI е свързана с проблем с фибринолизата, когато има и други фактори с мутации.

Добре е да се консултирате с хематолог с опит с проследяване на бременни с тромбофилия за назначаване на терапия по време на бременност. Терапията се започва от деня на +тест, така че е добре да се назначи предварително. След това се проследява на всеки 3-4 седмици и ако е необходимо се регулира. Хематологът може да консултира и онлайн, прочетете назад в темата и ще видите препоръки за специалисти.

Също така е добре да се следите при АГ с опит при проследяване на бременни с тромбофилия, да се следи стриктно кръвотока на маточните артерии и да няма изоставане при бебето, за да може да реагира своевременно ако се появи проблем.

Вижте първа страница на темата за по-подробна информация.

# 402
Здравейте, момичета!
За съжаление претърпях аборт миналия месец, тъй като спря развитие ембриона.
Сега съм притеснена защото ми излезнаха изследванията, а има време до докторката.
Може ли някой да сподели мнения

# 403
Здравейте,

Доста съм притеснена тъй като APTT ми е паднало доста под нормата чакам да излязат и останалите резултати за да стигнем до заключение, хематолог спомена че може да трябва да се вдигне дозата на фракси.
Бременна съм в 24та седмица има ли някоя от вас на която APTT да е под норма и да не е представлявало проблем?

# 404
  • София
mmaria__,
да, при мен АПТТ винаги е било на долна граница или под нея, но останалите показатели - в норма, и не са ми променяли терапията. АПТТ е сборен показател и се влияе от много неща. Изчакай да излезат останалите резултати и коментирай с хематолога. При АГ всичко наред ли е - кръвоток, растеж на бебето?

denicabg1,
не зная защо си изтрила първоначалния пост, горния ми коментар е точно за твоите резултати.
С още едно допълнение - освен изследване на витамини Б9 и Б12, пусни и хомоцистеин, при хомозиготен MTHFR е добре да се следи и той, защото при ниски нива на витамините може да се повиши хомоцистеина, което е още един рисков фактор за сърдечно-съдови инциденти.

Общи условия

Активация на акаунт