Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 27 526
  • 755
  •   1
Отговори
# 375
Д-димер и фибриноген са в норма за 1 триместър, ето референтни стойности:
https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm
https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Fibrinogen.htm
АнтиХа също е в норма. Кръвотокът как е?
В изследванията не виждам причина за спиране на аспирина. Той може да се пие до 33-34гс. Слушайте си хематолога.
Генетикът ми каза,че аптт не е бил добре за 2 ри триместър, затова се консултирах и с хематолог,но ще си продължа с приема на аспирин. Благодаря ви☺️

# 376
  • София
Генетикът не е хематолог. При мен например Аптт винаги е под норма, дори без да съм бременна, при нормални други показатели, особено след прием на Кортикостероиди. Аптт е сборен показател и се влияе от много неща.

# 377
Генетикът не е хематолог. При мен например Аптт винаги е под норма, дори без да съм бременна, при нормални други показатели, особено след прием на Кортикостероиди. Аптт е сборен показател и се влияе от много неща.
Благодаря ви за отговора🙂 Първа бременност ми е и имам един спонтанен аборт и затова бях се разколебала, но ще слушам хематолога🙂

# 378
Здравейте, надявам се, че няма да прозвуча много нелепо, но имам притеснения. Бременна съм в 15 г.с., до момента всичко върви добре според прегледите. Но имам познати, с които съм говорила и са ми споделяли за трагични късни загуби на бебе във 2-ри и 3-ти триместър и в последствие установена тромбофилия, което разбира се много ме изплаши и съм на тръни в момента нещо да не се случи. Питането ми е, при наличие на какво отклонение по-скоро АГ-то би ме насочило към изследвания за тромбофилия, някоя от вас правила ли е такива без да има фамилна обремененост (или поне без да се знае за такава) или някакви други рискови фактори? Обмислях консултация с д-р Галя Кондева.
Много благодаря предварително.

# 379
АГ -то би насочил, след неуспешна бременност или влошен кръвоток.

Ако толкова се притеснявате, пуснете си сама изследването и го обсъдете с хематолог, ако има отклонения.

# 380
  • Sofia
Питането ми е, при наличие на какво отклонение по-скоро АГ-то би ме насочило към изследвания за тромбофилия...
Можеш цял живот да не знаеш, че имаш тромбофилия.
Изявите са - тромбози и сърдечно-съдови инциденти. Докато не се появят, реално няма индикации, че си носител.

Майка ми е изгубила доносено бебе заради тромбофилията. Аз имах две успешно износени бременности, без дори да знам, че имам високорискова мутация.

Тромбофилията може да се изяви, може и да не се - Божа работа.
Кръвните изследвания на кръвосъсирването не са много показателни, защото може да са извън норма и без наличие на тромбофилия.
Както и обратното - кръвните показатели да са в норма, но да имате тромбофилия.

Тромбофилията не е болест - няма симптоми и отклонения, по които да я разпознаем. Това е генетична предразположеност.

И на въпроса ти - АГ би те насочил да се изследваш, ако имаш два-три аборта. Евентуално също ако има влошен кръвоток към бебето и не расте, както се очаква (но това е мноооого евентуално).

# 381
Аз се изследвах сама по ред причини.
Първо много трудно забременяване, след 6 год опити. След това в ранна седмица имах отлепен плоден сак, което малко ме усъмни че не се развиват нещата както трябва.
След това на първата фетална ми излезе много нисък резултат за papp-a,  висок риск от прееклампсия. Освен това преди години една кардиоложка ми беше препоръчала да се изследвам. Тя ми го беше.препоръчала защото и бях споделила, че не ни се получава бебето.
И макар изредените неща да нямат общо с тромбофилията, аз от всичко изчетено тогава реших че трябва да си пусна един пакет, най - разширения който намерих във Варна.
Изобщо не очаквах, че ще имам мутации,  но се оказах с 4.
Съответно както и много други момичета тук се лутах от лекар на лекар, всеки с различни препоръки. Аз имам едно дете (заченато след 5 год опити) и съответно не ме взимаха изобщо на сериозно.
Накрая послушах лекар, чиято терапия ме караше да се чувствам спокойна. Много от историите тук във форума съм ги проследила във времето назад, много от тези мутации наистина са довели по един или друг начин до компрометиране на бременността.
Може и да не се прояви наистина, но човек никога не знае.

# 382
Момичета, кога се пуска анти-ха. Миналата седмица д-р Стайкова каза да пусна(аптт беше високо). Сега я питах да пускам ли, защото пак пусках коагулация и вече всичко е нагоре-надолу и само ми отговаря, че анти-ха е различно от коагулация и, че е показател за терапиите с антикоагуланти. И сега се чудя да давам ли 60 лв или не. Щото АГ не ми го иска. Ако няма да го коментира и няма смисъл от анти-ха защо да го пускам.

# 383
Здравейте, назначени са ми от репродуктивен АГ следните изследвания (при вече отхвърлена вродена тромбофилия). Нямам аборти, проблемът при мен е липса на имплантация, тоест почти две години опити за забременяване без успех. Бихте ли споделили мнения и съвети на база тези показатели? 🍀

# 384
Всъщност намерихте ли причината за трудната имплантация? На какво се дължеше? Бяхте ли на терапия преди забременяване относно имплантацията?
Аз се изследвах сама по ред причини.
Първо много трудно забременяване, след 6 год опити. След това в ранна седмица имах отлепен плоден сак, което малко ме усъмни че не се развиват нещата както трябва.
След това на първата фетална ми излезе много нисък резултат за papp-a,  висок риск от прееклампсия. Освен това преди години една кардиоложка ми беше препоръчала да се изследвам. Тя ми го беше.препоръчала защото и бях споделила, че не ни се получава бебето.
И макар изредените неща да нямат общо с тромбофилията, аз от всичко изчетено тогава реших че трябва да си пусна един пакет, най - разширения който намерих във Варна.
Изобщо не очаквах, че ще имам мутации,  но се оказах с 4.
Съответно както и много други момичета тук се лутах от лекар на лекар, всеки с различни препоръки. Аз имам едно дете (заченато след 5 год опити) и съответно не ме взимаха изобщо на сериозно.
Накрая послушах лекар, чиято терапия ме караше да се чувствам спокойна. Много от историите тук във форума съм ги проследила във времето назад, много от тези мутации наистина са довели по един или друг начин до компрометиране на бременността.
Може и да не се прояви наистина, но човек никога не знае.

# 385
Преди това нямах терапия, защото аз разбрах за мутациите в 12г.с.
След това когато коментирах с различни лекари тези мутации, всички бяха единодушни че нямат отношение към незабременяването/самото зачеване, но може да дават отражение върху захващането и образуването на някакъв трофобласт.
Не съм съвсем наясно и аз, но според мен отлепения сак беше някаква индикация че пак имаше шанс да не са добре нещата и с тази бременност,  но някак се задържа.
Вече след 12 седмица започнах фраксипарин 0.3 + аспирин 75/100мг всяка вечер.
Така избутах досега и съм в 36 седмица. Спрях аспирина 31 седмица още и от една седмица ми отичат крайниците. Сега съм на тръни че ще започна да вдигам кръвно, но ще видим.

# 386
  • Sofia
Момичета, кога се пуска анти-ха. Миналата седмица д-р Стайкова каза да пусна(аптт беше високо). Сега я питах да пускам ли, защото пак пусках коагулация и вече всичко е нагоре-надолу и само ми отговаря, че анти-ха е различно от коагулация и, че е показател за терапиите с антикоагуланти. И сега се чудя да давам ли 60 лв или не. Щото АГ не ми го иска. Ако няма да го коментира и няма смисъл от анти-ха защо да го пускам.
Анти Ха показва дали профилактиката с НМХ има нужда да се коригира. Веднъж започната профилактиката с НМХ трябва да се следи дали има нужда от увеличаване/намаляване на дозата - това го показва само анти Ха. Това не е част от коагулацията.
Естествено, че АГ не Ви го иска - той не е хематолог.

# 387
  • София
Розичке, краката отичат при нисък белтък. Премери общ белтък и албумин, намали въглехидратите и увеличи протеина.

Блубъри, колко фактора изследва, че да отхвърли генетична тромбофилия.
От изследваните показатели няма нищо притеснително.

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 01:02 от delisardeli

# 388

Блубъри, колко фактора изследва, че да отхвърли генетична тромбофилия.
От изследваните показатели няма нищо притеснително.

Основния панел на геника само (Фактор V Leiden (R506Q), Протромбин (20210G>А), PAI (4G/5G), MTHFR (677C>T)

# 389
  • София
Е, ми в Геника изследват още 10-на фактора поне. Като изследваш основните 4, това не изключва да имаш отклонение в останалите. Много смело се е изказал репродуктивния ти лекар.

Но да, тромбофилията няма отношение към липсата на имплантация.

Общи условия

Активация на акаунт