Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 897
  • 755
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, имам нужда от помощта ви Sad
Бременна съм в 15-та седмица. На първата фетална ми излезе налягане в маточните артерии, което усъмни докторката, пуснахме БХС и изчислиха риска от прееклампсия като по-висок (преди 34 г.с 1 към 67, преди 37ма - 1:22 и риск за фетална растежна ретардация 1:27). АГ от феталната ми препоръча да започна преди 16та седмица аспирин 150 мг, но съм алергична към него.
Направих си генетични излседвания за риск от прееклампсия:

След тях АГ-то, което ме следи, ми изписа Магнерот 2х 500 и Натаспин 1бр на ден.
Бях и на кардиолог в Надежда - там ми казаха, че няма смисъл сега да започвам Натаспин и да пия просто по 3 Магнерота на ден и така до следващия кардиологичен преглед в 20-21 седмица.
Това с тромбофилията и генетичната предразположеност към прееклампсия е абсолютно ново за мен и ще бъда благодарна ако някой може да ме посъветва какво да правя?
Мисля си да се придържам по-скоро към съвета на АГ-то и да пия Натаспин и 2х Магнерот.

С ниско кръвно съм, нормално тегло, на 35 и това ми е първа бременност - естествено зачатие.

# 496
  • София
Имате няколко мутации, които в комбинация могат да предизвикат сериозни проблеми в износване на бременността. Нямат общо с кръвното, а с кръвосъсирването. VEGFA предразполага към проблем с плацентата, има жени със загуба на бременността в последните седмици дори. Съветвам ви да започнете някаква терапия, не знам дали натаспин е достатъчен, но поне е нещо. Ако сте алергична към аспирин, може да ви изпишат нмх. Следете коагулацията - Д-димер и фибриноген. Консултирайте се с хематолог / фетален АГ / АГ рискова бременност. Надежда не е място, на което ще ви обърнат внимание и ще ви назначат адекватна терапия. Магнеротът няма общо - той е стандартна терапия от 2 триместър нататък. Прочетете първия пост на темата и потърсете консултация със специалист с опит при проследяване на бременност с тромбофилия. Следете и за симптомите на прееклампсия, изследвайте общ белтък и албумин. Ако отсега има резистентност на артериите, без терапия с напредването на бременността този проблем ще се усилва.

# 497
Здравейте, моля за вашето мнение.
9 ден след ЗЕТ съм с + резултат
Според хематолога от изследването в Геника трябваше да започна Кленсан след + тест

Днес ми искаха коагулация, която била добре, но хематолога не препоръчва започване на терапия сега / заради горнограничен АРТТ/ а да изчакам две седмици и да обсъдя с АГ- то терапията- защото ме бил познавал по- добре🙄🤔???
Това са резултатите от коагулацията днес

С АГ ще се видя сигурно след 10на дни
Моля, кажете има ли нещо спешно относно терапията

# 498
  • София
На 9 ден след ЗЕТ организма ви даже още не се е усетил, че има бременност.
Изчакайте си прегледа при АГ.
Успех 🍀

# 499
Здравейте, колко часа след поставяне на нмх пускате коагулация (д-димер, фибриноген, аптт). Бия фракси в 16 ч и нз колко е добре сутринта да пусна коагулация. АГ беше казала, че е най-добре да се бие сутрин към 5-6 ч и към 10 да се пусне коалиция ама аз не се усетих да изместя часа на поставяне...

Сега прочетох,че има жена със загуба заради хематом. Аз все още имам, така и не се изчисти. В 13 гс съм. Дано няма проблеми. Имах си кафеникави зацапвания. Нямам отлепвания и тн слава богу. Последна седмица съм на прогестерон вагинално заради хематом . Иначе доста дълго бях със зацапване, видях, че някой беше питал и за това. Сменяха ми терапията, защото съм с кофти мутации и с това зацапване беше малко деликатен момент.

# 500
Здравейте!
Надявам се, че пиша в правилната тема. Имам тромбофилия, със следните мутации:
PAI 4G/5G   Хетерозигот
Factor II       Хетерозигот
Factor XIII (F13A1, G103T, Val34Leu) G/G    Хомозигот по нормален алел
ACE ( Alu Ins/Del) I/D            Хетерозигот
beta-Fibrinogen (FGB, G455A) G/A       Хетерозигот
MTHFR (A1298C, Glu429Ala) A/C         Хетерозигот
Според становището на доц. Русев при терапия с прогестерон  той не трябва да надвишава 300 мг на ден. Моята терапия преди трансфер беше  на ден по 100 мг Прогестан, интрамускулни инжекции, а след трансфера добавях сутрин и вечер по 200 мг Прогестан вагинално. Общо по 500 мг. прогестеронови препарати на ден. Аз мислех, че това количество 300 мг. се отнася за прогестерон, приеман под формата на инжекции или хапчета, но не и вагинално. Отчитам го като огромен пропуск, че не съм питала изрично за това дали важи и за вагиналните глобули. Не съм и предполагала, че Прогестан, поставян вагинално, влияе по някакъв начин на сгъстяването на кръвта. Доц. Русев твърди, че и усвоеният вагинално Прогестан влияе както инжекционния Прогестан и в моя случай е довел до много сгъстена кръв. С моите мутации, подчерта той, не трябва в никакъв случай да надвишава 300 мг на ден. Възможно ли е завишеното количество на прогестерон заради вагиналните глобули Прогестан наистина да е попречило на имплантацията?  От деня на трансфера поставях и Клексан 0.4, както и приемах АП всяка вечер.
Много моля за коментар. Надявам се , все някой има моите мутации или подобни  и се е сблъсквал с такъв проблем като моя.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 11:41 от Malaga212

# 501
Здравейте, след биохимична бременност реших да си пусна изследвания за тромбоза и резултатите са тези. Малко се изплаших и докато дойде време за час при гинеколожката ми реших да питам тук дали някой има мнение дали ще можем да продължим с опитите и евентуално, ако са сполучливи как преминава една бременност с такива показатели? Благодаря

# 502
  • София
Малага,
понякога трансферите са неуспешни, съжалявам. Дори ембрионът да е бил хромозомно здрав, след ПИД, има 1000 неща, които могат да се объркат. Няма връзка между липсата на имплантация и тромбофилията. Чудесно е, че имаш назначена терапия с НМХ и АП, тя неутрализира прогестероновите, естрогеновите препарати и кортикостероидите, както и коагулационните нарушения поради генетичните мутации. Ако искаш да знаеш, дали терапията ти е достатъчна, можеш да пускаш периодично изследвания за коагулация (аптт, д-димер и фибриноген), както и АнтиХа за дозата на НМХ. Всичко останало са само предположения и препоръки. Потърси консултация с хематолог с опит с бременни с тромбофилия, той ще може да ти даде най-адекватен съвет. И задължително АГ рискова бременност при проследяване, живот и здраве. Стискам палци следващият опит да е успешен!

Моят прогестерон след трансфер беше 600мкг глобули + инжекции ежедневни и депо. Това е стандартна терапия при инвитро, АГ се презастраховат с няколко вида прогестерон, защото може да не усвояваш добре някои форми. Много важно е при започната прогестеронова терапия при бременност да не се намалява рязко прогестерона в ранните седмици, преди да се е формирала плацентата, защото рязкото падане на прогестероновите нива може да предизвика спонтанен аборт.

Бианка,
имаш няколко нискорискови мутации, които в комбинация могат да повлияят на кръвосъсирването по време на бременност и други рискови ситуации, така че е добре да ти назначат терапия при бременност.

Две от мутациите ти засягат усвояването на витамини от група Б. Пусни изследвания на витамините Б9 и Б12 и при ниски стойности приемай само метилирани форми - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9, и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Синтетичните витамини при тези мутации не се усвояват, в допълнение запушват рецепторите на клетките и пречат на нормалния клетъчен метаболизъм.

Консултирай се с хематолог, координати на първа страница на темата или прочети темата назад за препоръки.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 18:21 от delisardeli

# 503
Здравейте дами. Аз съм с хетеро Лайден и хомо Паи .. на терапия съм с нмх . В момента съм в 17 гс и обмислям към 21 гс едно пътуване със самолет . Полета е около 2 ч 30 мин . Все още не съм се консултирала с лекар, но какви са вашите мнения. Дали ще е опасно за бебето това пътувне. Благодаря предварително!

# 504
  • София
Арзу, би трябвало да не е проблем, полетът е кратък. Добре е да се разтъпкваш при възможност. Някои дами пътуват с компресиращи чорапи. Пусни коагулация преди да се консултираш с лекар.

Long-distance travel (longer than 4 hours) carries a small risk of blood clots (deep vein thrombosis (DVT)). If you fly, drink plenty of water and move about regularly – every 30 minutes or so. You can buy a pair of graduated compression or support stockings from the pharmacy, which will help reduce leg swelling.
https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/travelling/

# 505
Здравейте,

Бременна съм в 6-та г.с. Имам вече една успешна бременност и един аборт в 10 г.с ( неразвиващ се ембирон). Нито първата, нито втората бременност някой ме е насочил да правя изследване за тромбофилия, та сега на своя глава. Нямам още избран следящ АГ и дори идея си нямам КОЛКО спешно трябва да коментирам тези резултати с някой…

Имам час след няколко дни чак за преглед, но до тогава абсолютно не знам дали тези резултати са сериозни или търпят отлагане..

# 506
  • София
Здравейте,

Бременна съм в 6-та г.с. Имам вече една успешна бременност и един аборт в 10 г.с ( неразвиващ се ембирон). Нито първата, нито втората бременност някой ме е насочил да правя изследване за тромбофилия, та сега на своя глава. Нямам още избран следящ АГ и дори идея си нямам КОЛКО спешно трябва да коментирам тези резултати с някой…

Имам час след няколко дни чак за преглед, но до тогава абсолютно не знам дали тези резултати са сериозни или търпят отлагане..
Намерете по най-бързия начин хематолог. Той ще ви предпише коагуланти. Намерете си и читав АГ. Имате неусвояване на витамините от група Б и други мутации. Имате риск за развитие венозна тромбоза и емболизъм. Това не са заболявания, а генетични предразположености. Доколкото виждам, сте с вродена тромбофилия. Говорете с хематолог и слушайте неговите указания и медикаменти. Пускат се изследвания и на тяхна основа се предписва терапия, ако е належаща. Златният стандарт за вземане на коагуланти е от 12 седмица нататък при оформена вече плацента, освен ако не се налага по-ранно започване на медикаменти според хематолога. Не вземайте никакви медикаменти за тромбофилия предписвани от АГ. Те не са специалисти по кръвни проблеми. Успех и пухкав финал ти желая!

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 14:14 от eliapt

# 507
Здравейте, бременна съм в 18 гс, на фраксипарин 0,4 от 14.02.2025 всеки ден.
Днес пуснах АнтиХа- 0,12

По принцип до сега никога не съм пропускала, но бейби брейн ли вече не знам, мисля че в петък (25.04) съм пропуснала сутринта да я бия.

Дали е нисък резултата и ще ми вдигнат дозата?

# 508
Luellis, от това изследване излиза само хетерозигот ПАЙ. Много лекари, включително хематолози, не го отчитат това като сериозен проблем. Половината от генът не работи. Прочетете от първа страница какво значи хомозигот и хетеро и какви са рисковете. При хетерозигот при се пускат още ace и фактор 13.
Другата мутация е за неосвояване на Б синтетични витамини.
От тези изследвания не се вижда нищо критично.
Ако искате, пуснете си допълнителните фактори и с тази информация се консултирайте с хематолог.
Прочетете и назад в темата, има много полезни коментари за случаи като вашия.

# 509
Благодаря много! Вече писах на хематолог в Хийли:))) Ще пусна и другите изследвания, де. Интересно обаче първата бременност пиех нормална фолиева киселина. Тази умишлено е л-метилфолат, но наистина съм учудена..

Общи условия

Активация на акаунт