Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 983
  • 755
  •   1
Отговори
# 615
Явно се е проявил, защото един аборт да е - ОК, но след вторият вече ми светва лампата, че има нещо. Аз пуснах изследванията самосиндикално в началото на последната бременност, но уви -тя приключи бързо, бързо..
Тепърва ще пускам имунологични изследвания, само намеря някой адекватен специалист, който да не ми обяснява и, че нямам тромбофилия щом имам една успешна бременност..

Brin, Омега 3 заради дефицит ли само или защото приемът е свързан с някоя от мутациите - не съм сигурна дали си формулирах добре въпросът. И ако помниш, разбира се / на коя марка, защото аз изначално си търся адекватна добавка…

Аз имам хомозиготни TAFI, ACE и хетерозигот PAI и фибриноген и NTHFR 1298. Само и единствено фраксипарин ми е дадено като насока за в бъдеще.. Аз си пия метилфолат така или иначе..

# 616
  • Sofia
Ранните аборти могат да имат много причини. В повечето случаи се дължат на хромозомни грешки. Даже до два аборта се считало, че било в рамките на нормалното и чак след третия аборт се назначавали по-задълбочени изследвания. Е, аз си ги самоназначих още след първия, но това беше лично решение, а не предписание от АГ. Нямах време за губене с проба и грешка, защото бях на 39г.

Като цяло в повечето случаи се очаква, че тромбофилията може да създава проблеми най-вече в третото тримесечие и след раждането - кръвосъсирването се повишава физиологично с напредването на бременността и още повече след раждане. Което разбира се не означава, че не може да създаде проблеми в ранна бременност, просто е по-малко вероятно, защото тогава организмът все още не е тръгнал да се подготвя за евентуалната кръвозагуба при раждане.

Аз си имам едно наум за причината на моя аборт - подозирам, че Дуфастонът може да е посгъстил кръвта, което комбинирано с тромбофилията и възрастта (с напредването на възрастта кръвосъсирването също тръгва да се повишава) може да е довело до това развитие на нещата. Не е изключено, хематолог ми го потвърди. Но ако се опитам да гледам по-реалистично на нещата - чисто статистически по-вероятно е да съм изгубила бебето заради хромозомна грешка.

Омега 3 ми го изписа, защото също разрежда кръвта.
Аз пих и все още пия от тази :
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 00:04 от Brin de muguet

# 617
  • София
В никакъв случай не се поставя от вътрешната страна на бедрата! Там има големи кръвоносни съдове!
Поставя се от външната страна на бедрата!

Да, може да си ги биеш и от вътрешната страна на бедрата. Важното е да е в мазничко.

Дописвам:
Luellis,
инжекциите не са нищо страшно. Те са най-адекватната профилактика по време на бременност, защото НМХ не преминава през плацентарната бариера. Аспирин протект е по-достъпен (евтин и без рецепта), но може да се отрази негативно в ранна бременност, пие се макс до 33-34гс, и преминава през плацентарната бариера.

От твоите мутации - TAFI засяга нормалната работа на плацентата, а ти си с хомозигот. Комбинацията PAI + ACE влияе върху фибринолизата - процеса на разбиване на микротромбчета. MTHFR има отношение към усвояването на синтетични витамини от група Б - Б9 и Б12, при хомозигот - и върху нивата на хомоцистеин. При хомозиготна мутация и двете половини на гена не работят адекватно, докато при хетерозиготна - само едната. По време на бременността и постпарталния период физиологично се повишава кръвосъсирването. И като се комбинират всички тези фактори, + ако има и у бебето някоя допълнителна мутация от таткото, и могат да се получат всякакви изненади и в плацентата и в кръвотока на майката, особено с напредването на възрастта. Затова се следи коагулация, кръвоток и се прави профилактика, съобразена с мутациите и резултатите. Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 12:50 от delisardeli

# 618
Днес поради главоболие пих парацетамол и след три часа си бих фраксипирина. Сега ме тресе страх дали по някакъв начин да не навредих на плода?

# 619
Аз също пиех парацетамол за главоболие, смята се за безопасен

# 620
Аз също пиех парацетамол за главоболие, смята се за безопасен
Ох, благодаря. Направо изпаднах в паника, че нещо съм сгрешила.

# 621
Здравейте момичета!
Ако сред вас има такива, които да пият Допегит може ли да ми кажете след какво време видяхте дали има ефект от дозата, която приемате?
Със завишен риск за прееклампсия съм, в 26г.с. и от 3 дена пия Допегит по препоръка на лекаря. На ЖК в рамките на 10мин с 2 мерения първия път го засякоха 150/100, а втория 120/70 и по мнение на АГ тези скокове не били хубави, та затова и имам изписано лекарството.
Дозата ми в момента е началната -  2х1 като лекаря ми каза ако видя стойност над 140 дирекно да увелича с още едно. Моето кръвно е в норма 90% от времето и от преди да ми го изпишат поддържам стойности между 120-130/70-80, та засега все още върви така, но преди малко хванах стойност над 140 и се чудя дали да остана още 1-2 дена на същата доза или още от сега да го увелича? Просто не знам дали не работи с по-забавено действие или ефекта трябва да е моментален, както при други лекарства, които са за кръвно за небременни.

# 622
Допегита се натрупва, да.

# 623
Здравейте,
може ли мнение относно стойностите на anti-Xa и aPTT.
Скрит текст:
Притеснява ме, че са гранични, въпреки че са в референтни граници. Необходимо ли е според вас да записвам час за хематолог, тъй като към момента нямам планиран такъв.
На терапия с Клексан 0,4 и АП 100 мг съм, 27 г.с.
Мутациите ми са в PAI, ACE и Factor 13.
Благодаря на всички, които списват в темата, от вас научих много!

# 624
  • Замък сред облаците
Силна ви е дозата според изследванията, предполагам заради комбинацията от инжекции и аспирин. Според мен е редно да се коригира, особено като така или иначе след около месец и нещо ще ви спрат аспирина.

# 625
  • София
АнтиХа даже влиза във високата терапевтична област, което значи, че терапията ви е повече от необходимото. Възможно е с напредването на бременността и спирането на аспирина към 33-34гс нещата да се нормализират.

Какво е състоянието на кръвотока към маточните артерии и в норма ли върви бебето?

# 626
Благодаря ви.
Препоръката при назначаване на терапията от едната хематоложка беше АП да се приема до 30 г.с., а от другата - 36 г.с. (консултирах се с 2 различни), но в момента се чудя дали да не го спра по-рано.
При предходните изследвания (3 седмици по-рано) стойностите бяха по-ниски, а anti-Xa пускам за първи път, по информация от темата.
Скрит текст:
С кръвотока и растежа на бебето досега не са ми съобщили да има проблем, като на ФМ през 22 г.с. огледаха доста подробно.

# 627
  • Замък сред облаците
Виждам, че са правени в различни лаборатории изследванията, а разминаванията доста големи за 3 седмици без промени в терапията. Моят съвет е да пуснете контролно още едно изследване в болнична лаборатория, за да прецените реалната картинка.

# 628
  • София
АП се приема макс до 33-34гс, иначе може да влияе негативно на развитието на бебето. Действието му е 72ч, минава през плацентарната бариера и действа с натрупване. Ако го приемате ежедневно, може да се разреди приема.
От 22 до 27гс е повече от месец, кога ви е следващото проследяване? Ако следящият ви АГ не може да оцени кръвотока и развитието на бебето, потърсете друг, който да ви проследява адекватно и по-често. АГ също е редно да вземе отношение по терапията и коагулацията в контекста на ехографските данни, особено като наближи раждането.

# 629
Да, правени са в различни лаборатории, в обичайно използваната от мен не правят anti-Xa.

Последен АГ преглед беше преди 3 седмици, но там честно казано не смятам че обръщат достатъчно внимание.
Опциите ми обаче не са много, тъй като съм в неособено голям град.

Ще пусна още веднъж контролни, може би ще се свържа и с някои от хематолозите в healee, за да ми дадат и те насоки.

Общи условия

Активация на акаунт