Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 712
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
Аз ги биех в корема и паласките цялата бременност и след това (от положителния тест). Последната ми инжекция преди раждането беше 24 часа преди плановото секцио, след това си биех Клексан 3 седмици след раждането. В ръцете ме болеше доста, докато ми ги биеха в болницата, а в бедрата не съм се и пробвала. За другото вече са отговорили.

П.с. Не знам как е било при другите, моята кръвозагуба по време на секциото е била само 500 мл.

# 676
Написах какво ми каза и показа лекаря, нямам медицинско образование. Възможно е и аз да съм му най-дебелата пациентка. Ще си редактирам мнението.

# 677
  • Sofia
ani92_3, бият се до края, въпреки че тук в темата чета, че някой АГ-та се презастраховат и ги спират няколко седмици преди раждане.
Това не знам колко е правилно, при положение че точно в края на бременността чисто физиологично кръвосъсирването започва да се повишава. Може би зависи от мутациите.

# 678
  • Замък сред облаците
Зависи от кадърността на лекаря и доколко се презастрахова за себе си за сметка на родилката в риск…

П.п. LeStrange, 400-500мл е стандартната кръвозагуба при секцио.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 13:14 от АА

# 679
На мен Тончев ми каза, да си бия до края, но тук в темата чета, че масово искат да ги спират преди това и това беше причината да го спомена. Вече, ако трябва да решавам за себе си, ще си намеря АГ, което не е против да се бие до края. Но както написах, не съм медицинско лице и не мога категорично да отхвърля мнението на АГ. По темата съм разговаряла само с др. Тончев.

# 680
Ani, аз и друг път съм казвала, че ти трябва да си решиш за терапията и да се насочиш към лекар с който да работите.
На някои места отричат тромбофилията като фактор.
На други хематологът и АГ имат различно виждане за дозировката на медикаментите.
Хематолозите масово изписват НМХ всеки ден, което се води и стандартът за лечение с този препарат. Но пък знам, че и много хематолози не признават нискорисковите фактори.
От друга страна, почити всички АГ с които съм се консултитала, искат да се презастраховат от прокървяване и предпочитат НМХ и Аспири протект през ден. За тази терапия мнението е, че е да си все едно без терапия, но всъщност е доста често срещана.
Аз бях на нея с първата си бременност.
Сега с втората пак карам през ден до 35гс и вече от 36гс спираме аспиринът и минавам на Клексан всеки ден.

Та малко става така, че ти трябва да си решиш и след това да се насочиш към хематолог, АГ или екип, който да ти води бременността.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 13:17 от Rocket

# 681
здравейте, за първи път пиша в тази тема. На мен след трансфер ми изпизаха да бия фраксипарин 0.4 - веднъж на ден и акрд по едно хапче на ден. Била съм го около 19-20 дни. Тъй като не съм правила изследвания за тромбофилия, може ли да ги направя докато си бия фраксипарин?
Засега ми е положителен резултата от трансфера и затова ми е важно да си направя изследвания. Имам час за лекар чак след 10 дни

# 682
  • София
Да, генетичните изследвания могат да се пуснат по всяко време. Пуснете поне основните 4 фактора, след това може да пуснете допълнителни в Геника, ако е необходимо. Като ви изслезнат резултатите, се консултирайте с хематолог, може и онлайн.

Аспирин протект ежедневно в ранна бременност може да е много и да се наложи да го разредите, консултирайте се с АГ и с хематолога.

По време на бременността е добре да следите коагулация - АПТТ, д-димер и фибриноген - на около 4 седмици.
Стискам палци!

# 683
Дами, пак съм аз. Намирам се в интересна ситуация Grinning Д-р Тончев ми каза, че моите тромбофилии са нискорискови, но с оглед на 3 аборт - трябва следващата бременност да съм на НМХ. Проф. Михайлова обаче, която работи пряко с д-р Тончев, както знаете - при Калчев - каза, че този път не е съгласна с него и че според нея моя проблем е имунологичен. От Надежда всички знаете мнението им - те са против НМХ. В същото време научните проучвания казват, че за мен няма нужда от НМХ, обаче пък много жени с подобни на моите тромбофилии казват, че са родили успешно с тази терапия. Адски е объркващо и сега просто не знам какво да правя и кой да слушам Thinking

Поне едно е сигурно - заради MTFHR трябва да пия B. Аз съм на тези - https://subra.bg/bg/hranitelni-dobavki/vitamini-i-minerali/natur … x-60-caps/4/19711
Освен това пия допълнително от същата марка B12 500 (да стане общо 1000 mcg) и допълнително 400 фолиева метилирана. Според вас тези добавки достатъчни ли са или дори са повече?
Благодаря предварително.

Прикачвам пак моите тромбофилии:

# 684
  • Замък сред облаците
Ани, всеки доктор ще си дърпа в неговата специалност и ще вижда проблем там.
Ти си пусни имунологията, част от изследванията, които пуска доц. Михайлова могат да наложат също аспирин или НМХ (придобитите тромбофилии, антифосфолипиден синдром). Но при Вегфа доказано НМХ имат благотворно влияние върху ендотелните клетки и образуването на здрави съдове (а това освен ключово за плацентата, е ключово и за сърдечносъдовата система на бебето). Изследвай си имунологията, виж там дали ще изскочи нещо и тогава претегляй нещата. Сега търсиш бързи отговори при неясна картинка.

# 685
Ани, относно терапията с НМХ, слушай си доктор Тончев. Иначе аз също съм на мнение да си пуснеш и имунологичните изследвания, но преди това препоръчвам задължително маточни биопсии- имунологична, вирусологична и микробиологична. Те са ти задължителни след три аборта. Моите последно ги правих при доктор Калчев по време на хистероскопия/заради имунологичната биопсия няма как да се използва упойка по време на хистероскопията, а при мен беше оперативна/. Иначе може да ти направи биопсиите и без хистероскопия или тя да е само диагностична. Няма смисъл от широк пакет имунологични изследвания/може само за придобита тромбофилия/, преди да са ти направили имунологична биопсия. Това ми го обясниха в МЦ Калчев и за щастие не се наложи консултация с доц. Михайлова.

# 686
Чакам часа за Калчев за края на август. Но казано честно се надявам до тогава да съм бременна :Д
Както каза АА - ще видим когато излезе пълната картина какво ще е. Иначе съм си правила хистероскопия преди опитите за забременяване - за махане на полип - и не откриха някакви деформации. Имунологична, вирусологична и микробиологична правих в Надежда - там лъснаха проблеми - имах уреоплазма и даде отклонение ИМПО-то им. Но... всичко това бе адресирано - уреоплазмата излекувана, а имунулогия с PBMC и Програф - именно заради всичко това получихме зелена светлина и с Чапанова вярвахме, че сме открили проблемите - но пак се повтори Sad

# 687
Ани, аз също имам няколко биопсии в Надежда, също и хистероскопия/при доктор Чапанова/, а след нея съм получила сраствания. Тя също ми е махала полип. След това направих нова при Калчев и той махна срастванията, а биопсията при Калчев е по-разширена. Пожелавам ти да си бременна преди август, но ако не си, по-добре си направи нова хистероскопия при Калчев. Пожелавам успех от сърце! ❤️

# 688
Ани, имам час за Калчев за юни месец. Ще звъня да го канселирам, не знам има ли вариант да ти го дам. Пиши ми ако искаш, да не спамим тук.

# 689
Ани, имам час за Калчев за юни месец. Ще звъня да го канселирам, не знам има ли вариант да ти го дам. Пиши ми ако искаш, да не спамим тук.

О, това би било адски мило - благодаря!!! Ще пиша на ЛС

Общи условия

Активация на акаунт