Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 754
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
  • Замък сред облаците
Маточните артерии принципно се “отварят” напълно чак след 18гс.  В първи триместър на всички кръвотокът е “лош”. Обаче приемът на аспирин пък е високо рисков, тъй като прави маточната лигавица рехава и склонна към кървене и отлепване. И когато няма фактори, обуславящи необходимостта от аспирин (хетерозигот ПАИ не е за аспирин) си е направо излишен….

# 661
Маточните артерии принципно се “отварят” напълно чак след 18гс.  В първи триместър на всички кръвотокът е “лош”. Обаче приемът на аспирин пък е високо рисков, тъй като прави маточната лигавица рехава и склонна към кървене и отлепване. И когато няма фактори, обуславящи необходимостта от аспирин (хетерозигот ПАИ не е за аспирин) си е направо излишен….

Горе долу това беше и мнението на последното АГ.
Тоест смятате, че не би трябвало да има риск просто да го спра изведнъж?

# 662
Момичета, аз се зачетох много сериозно в тези вродени тромбофилии и бях шокирана, че се отричат като причина за аборт, особено първи триместър - и научният консенсус е в рязък контраст с мнението във форума и много български лекари и в унисон на политиката на Надежда да не го зачитат...
Особено категорични са от ESHRE, която се води за най-важната асоциация за репродуктивно здраве в Европейския съюз. Те дори не препоръчват ИЗСЛЕДВАНЕТО на тези придобити тромбофилии и то основните, да не говорим за по-специфични. В гайдлайна им за повтарящи се аборти, което мен специално ме интересува, чета:

Адски съм объркана.

# 663
  • София
Оу, обновили са си критериите. Преди препоръчваха да се изследва след трети последователен спонтанен аборт.

# 664
Доста тъпо ми стана от тази информация, защото тъкмо се надявах, че съм открила някакъв отговор 😭

# 665
  • Замък сред облаците
Адски тъжно, Ани… и проучванията са ограничени до 100-200 жени обикновено. Накрая информацията така се оказва недостатъчна за медицински заключения и хоп, един куп жени с RPL остават без терапии…

Виолетка, не би следвало да има риск. Все пак бих пуснала коагулация на твое място, за да си сигурна. Аптт, фибриноген, д димер и протроминово време. Ако аппт е надгранично (над 34секунди) и останашите показатели са в норма, ще си за спиране щом нямаш други фактори налагащи аспирин.

# 666
Адски тъжно, Ани… и проучванията са ограничени до 100-200 жени обикновено. Накрая информацията така се оказва недостатъчна за медицински заключения и хоп, един куп жени с RPL остават без терапии…

Виолетка, не би следвало да има риск. Все пак бих пуснала коагулация на твое място, за да си сигурна. Аптт, фибриноген, д димер и протроминово време. Ако аппт е надгранично (над 34секунди) и останашите показатели са в норма, ще си за спиране щом нямаш други фактори налагащи аспирин.

И аз мисля, че е така. Данните са противоречиви. Просто твърде малко жени имат RPL, а причините са много - обикновено леченията са евтини. Тоест zero интерес на фармацевтичната индустрия да се изследва сериозно. Но прочетох АДСКИ много истории на жени тук, който са имали аборти, но са родили с правилна терапия. И нещо повече - прочетох три конкретни истории през годините, докато търсих, на жени с абсолютно същите като моите тромбофилии, които са имали по 2-3-4 аборта и с терапия - имат здрави деца.
На тези истории истински ли тук да вярвам или на ESHRE? В това съм объркана.

# 667
  • Замък сред облаците
Медицината не е точна баука, защото все пак много неща още не са проучени. Аз вярвам на историите (но все пак тези които имат сходна медицинска история с мен).

# 668
Здравейте,
Бременна съм в края на четвърти месец. Когато се срещнах с темата за прееклампсия, доста си изкарах акъла, тъй като съм чувала от майка ми, че е вдигала кръвно, когато е била бременна с мен. Тъй като е обвързано с генетична предразположеност, положих доста усилия да се информирам относно диагностиката и сега пиша тук, защото може това да помогне на някого.
По време на първата фетална морфология, направиха и БХС (аз имах вече генетично изследване, но точно заради прееклампсията, пуснаха целия пакет). Когато получих резултатите, то се оказа просто един вероятностен резултат, който се позовава основно на биометрията ми. Зачитайки научни статии по темата, установих, че всъщност риска може по-точно да се изчисли на базата на няколко показателя, които аз вече имах от самия БХС. Това са МАР, UTPI, PLGF, РAРP–A и sFLT-1. Използва се теорема на Бейс и в крайна сметка се изчислява реалния индивидуален риск на жената, а не някаква статистическа информация. Тук можете да прочетете повече: https://oscarclinic.com/preeclampsia-screening/.
Но така и не намерих информация как точно да го изчисля, докато не попаднах на този калкулатор: https://courses.fetalmedicine.com/calculator/pe?locale=en
В него просто въведох показателите на въпросните показатели от БХС. Затрудни ме изчисляването на МАР и UTPI - това е осреднена стойност в МоМ на доплеровото изследване на кръвотока към плода и на моето кръвно налягане. Тук успях да изчисля стойностите им в МоМ, защото ти позволява директно да си въведеш суровите данни и то ти ги смята - https://www.medfetal.org/en/pregnancy-risk-assessment-calculator/

Отделно от това направих две изследвания "скрининг за прееклампсия" (в повечето големи лаборатории го правят), които дават информация за краткосрочното й развиване - то включва sFlt-1/PlGF. Отношението между двете показва дали в следващите 1 до 4 седмици ще се развие прееклампсия. Ако отношението между тях е под 85, следващата седмица няма такава опасност. Тук има обаче едно допълнение, което не го пише в изследването - ако числото е под 38, всичко е наред, няма опасност в следващите 4 седмици. Ако обаче е между 38-85, е хубаво изследването да се повтори след седмица, защото се води вече рискова група.

При мен за сега всичко е нискорисково, но до колкото разбрах, единствената възможност за овладяване, е ранното реагиране. Не да се чака вече присъствието на протеин в урината или високо кръвно. Дано е полезно и за останалите!

# 669
  • Замък сред облаците
Някои генетични мутации също са предпоставка за прееклампсия като АСЕ, например. Те не се включват в БХС маркерите, които изследват основно хормони и показатели секретирани от плацентата (от мъжкия ген). 
Ако не са изследвани и тези фактори, си струва и те да се проверят. Лек остатък от бременността!

# 670
Дами, Томчев най-сетне ми отговори, писа - "Нямате високорискови мутации за тромбофилия, но комбинацията от ACE, VEGFA   и  TAFI  ген , прекарани три поредни аборта задължават да  се прави Клексан или Фраксипарин по 0.4 мл веднъж на ден още от деня на трансфера или при положителен тест за бременност , ако забременяването е по естествен път"

Някой може ли да ми обясни повече за тези инжекции - до кой месец се бият при бременност и къде/как се следи дали действат?
Ще се радвам и на позитивни истории при прием на фракси, АА вече ми разказа своята : )
Благодаря!

# 671
Ани, аз при втората ми неуспешна бременност слагах Фракси след консултация с Тончев, основно защото приемах доста прогестерон, който сгъстява кръвта. При мен трябваше да е докато не спра прогестерона, защото имам само ТАФИ като мутация.
Самите инжекции се слагат доста лесно - те са напълнени и само си ги боцкаш, аз се научих от видеа и от описанията в тая тема.
Надявам се при теб това да е разковничето, особено с този хематом си мисля, че това ще да е. При мен беше по-скоро за презастраховане и не помогна, защото явно проблемът ни е другаде, но то това се подразбира от липсата на мутации, може би.
Мисля, че 95% от жените ги слагат цяла бременност.

# 672
ani92_3, бият се до края, въпреки че тук в темата чета, че някой АГ-та се презастраховат и ги спират няколко седмици преди раждане. Подновява се и 24 часа след раждането и се бие 1 месец (тук също е хубаво да проследяваш как ти се отразява терапията, някои момичета споделят, че се е наложило повече време).
За следенето Тончев ми каза на веднага след + тест или трансфер да го започвам. Веднъж месечно следиш ПКК, апТТ, д-димер, фибриноген (други лекари са ми казвали на 3 седмици). Изследваш антиХа 8-10 седмица от началото на терапията, правиш го 4 часа след приложение на НМХ. Ако го биеш вечер, каза, че няма нужда да се минава на сутрин за няколко дни, а може еднократно да смениш часа, като вместо вечерта биеш на следващата сутрин и после подновяваш следващата вечер. Момичетата тук го правят постепенно (1 седмица бият сутрин). За място за биене каза, че след като нарасне корема може да се бие и от вътрешната (консултирайте се с лекар къде в краката да се бие) страна на бедрата. Не знам как е там, не съм стигала до толкова напреднал етап.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 10:45 от Blqblq_

# 673
  • Замък сред облаците
Не вътрешната, в горната част на бедрата! От вътрешната страна минава най-голямата артерия и не дай боже по някаква причина да я нацелите(особено слабичките жени), ще сте дотам.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 10:51 от АА

# 674
  • София
За пореден път го пиша - поставя се във външната страна на бедрата!

В никакъв случай не се поставя от вътрешната страна на бедрата! Там има големи кръвоносни съдове!

Да, може да си ги биеш и от вътрешната страна на бедрата. Важното е да е в мазничко.

Общи условия

Активация на акаунт