Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 26 618
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
  • Sofia
Здравейте, отдавна не съм писала в темата.
Не съм бременна, но не знам къде да си задам въпроса. Може тук да има момичета, които да са наясно.

Утре ми предстои вадене на мъдрец по спешност. Аз съм хетеро Фактор 2 Протромбин (и още хетеро АСЕ, хомо ТАФИ и др.).
Въпросът ми е ваденето на зъб за операция ли се брои и трябва ли да си бия НМХ след манипулацията? А ако пък си бия НМХ, да не вземе да се влоши кървенето от раната....🤔

Нямам време да си запиша час сега за хематолог, ще се опитам да пиша на някой онлайн, но не е ясно дали ще ми отговори още тази вечер.
Ще питам утре и хирурга, разбира се, но не знам доколко ще е наясно с Тромбофилиите.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 18:37 от Brin de muguet

# 91
Здравейте, момичета. С мутация PAI-1 4G/4G съм и на Клексан 0.4 от началото на бременността.

Това са ми последните изследвания на коагулация, правени в 28 ГС, и за първи път имам отклонения от референтните. Има ли място за притеснение и да търся ли хематолог? АГ каза, че било нормарно фибриногенът да е завишен в трети триместър, но мен ме притеснява това, че реално е над реферетнтите и за трети триместър. (Живея в чужбина и тук кръвоток към бебето не гледат, въпреки че съм искала няколко пъти. Следял се само и единствено ако има изоставане в растежа под 5 персентил).

Тромбоцити 211 x10^9/L (реф 150 - 450)
Среден обем на тромбоцитите 11,8 fL (реф 8 - 13)
Протромбинова активност 127,0* % (реф 70 - 120)
Протромбиново време 10 секунди (реф 10 - 15)
INR 0,87 (реф 0,70 - 1,2)
Частично тромбопластиново време
активиран (aPTT) 28 секунди (реф 26 - 42)
aPTT съотношение 0,88 (реф 0,75 - 1,2)
Производен фибриноген 650* mg/dL (реф 150 - 600).

На предходното изследване в 22 гс е бил 382 mg/dl (реф 200-400).

Благодаря предварително!

# 92
Brin de muguet, не ми звучи добра идея да биеш НМХ след манипулация, която предполага, че следващите 24 часа ще тече кръв и трябва да се кръвосъсири. За моите тромбофилии, които са хетеро Prothrombin, PAI, ACE и последният да затвори вратата, ми казаха, че трябва да бия при залежаване (ако счупя крак и не мога да се движа и т.н.) или при дълги полети. Ще се радвам да споделиш инфо, ако посетиш хематолог, защото за пръв път чувам, че трябва да се бие НМХ след манипулация или операция. Ще си го запиша и аз в листа с въпросите. Simple Smile

# 93
За ваденето на зъб не съм на ясно, но след операции се бият инжекции.
И аз не знаех до скоро, но след като установих при себе си тези мутации и изобщо навлязох в тази тема разбрах че се поставят след оперативни интервенции. На скоро на приятел правиха операция за минискус и знам че една седмица поставяше.
Бях си отваряла и епикризата от секциото преди 6 години и видях, че през болничния престой са ми поставяли фраксипарин.

# 94
  • Sofia
О, да, след операция задължително се поставят инжекции поне няколко дни.
Ама при вадене на зъб...???
Ако получа някаква адекватна информация, ще споделя.

# 95
Да , масово след секцио след определени часове след операцията се възобновява поставянето на Клексан/ Фракси. Според мен за вадене на зъб не би следвало. Аз съм вадила 2 зъба много преди изобщо да имам и на идея , че имам някакви мутации. И мисля, че масово хората са така. Мъжът ми също. Даже имам и познати с доста сериозни зъбни операции и никой никога не е повдигал темата, нито са си правили изследвания. Аз знам , че при залежаване задължително.

# 96
Tedi, и аз съм от Варна. Може ли инфо, в Синево ли пусна анти Ха и същия ден ли ти излезе резултата?
Аз го пуснах в Лина в Събота на обяд и резултат имаше чак в Понеделник след обяд.

В Лина работят Анти-Ха само в делнични дни, изрично съм ги питала. И точно това коментирах със Стайкова (щом си от Варна, предполагам, че тя те следи), дали е ок да ми вземат кръв в събота, при положение, че ще я изследват чак в понеделник, тя каза по-добре направо в понеделник да отида. Та, не знам дали може да има някакво отклонение в резултата заради това, че кръвта е престояла два дни.

# 97
Здравейте, момичета. Искам да попитам има ли случай, в който по време на бременност да са Ви открили тромбофилия и с правилната терапия да сте изкарали нормална бременност?
 Аз загубих бебето си в 30г.с. Седмица преди това бях на преглед на частно, където се следях и бебенцето изоставаше с 4 дни, кръвотокът беше добре и ми изписаха протеин. След 1 седмица се събудих с остра болка в стомаха около 15-20 сек, помислих, че е контракция. Следобяд бях отново на преглед при лекарката по здравна каса и не знам какво е гледала, но каза,че бебенцето изостава с 8 дни, но всичко е наред. Уверяваха ме, че било нормално да има разминаване в растежа с до 2 седмици. Аз веднага си запазих час и за трето мнение, но не успях да стигна до него....На другия ден установих, че не го усещам....и нататък е ясно.......
Сега ми предстои да се изследвам за тромбофилия, за да разбера какво се случи. Въпросът ми е ако това е била причината можело ли е да се реагира по-адекватно? Можели ли са да ми назначат някакви изследвания, след като се е виждало, че бебето изостава? На първия преглед като се установи, че изостава с 4 дни, а кръвотокът беше добре това какво може да означава?
Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 15:13 от Madness88

# 98
Много съжалявам за загубата ти.
За жалост аз не съм чула до момента някой да пуска изследвания за тромбофилия превантивно по време на бременност. Повечето, ако не почти всички, сме стигнали до тези изследвания след загуба на бременността.

Кураж и стискам палци да се открие каква е била причината.

# 99
Здравейте, момичета. Искам да попитам има ли случай, в който по време на бременност да са Ви открили тромбофилия и с правилната терапия да сте изкарали нормална бременност?
 Аз загубих бебето си в 30г.с. Седмица преди това бях на преглед на частно, където се следях и бебенцето изоставаше с 4 дни, кръвотокът беше добре и ми изписаха протеин. След 1 седмица се събудих с остра болка в стомаха около 15-20 сек, помислих, че е контракция. Следобяд бях отново на преглед при лекарката по здравна каса и не знам какво е гледала, но каза,че бебенцето изостава с 8 дни, но всичко е наред. Уверяваха ме, че било нормално да има разминаване в растежа с до 2 седмици. Аз веднага си запазих час и за трето мнение, но не успях да стигна до него....На другия ден установих, че не го усещам....и нататък е ясно.......
Сега ми предстои да се изследвам за тромбофилия, за да разбера какво се случи. Въпросът ми е ако това е била причината можело ли е да се реагира по-адекватно? Можели ли са да ми назначат някакви изследвания, след като се е виждало, че бебето изостава? На първия преглед като се установи, че изостава с 4 дни, а кръвотокът беше добре това какво може да означава?
Благодаря предварително!

Здравей!

Много съжалявам за загубата на детенцето ти!

За съжаление моята история е почти идентична с твоята, само че моята загуба беше в 27 г.с. и не ми е известно АГ изобщо да е следила кръвоток. На мен ми откриха тромбофилия след това и въпреки че никой не изследва плацента и не ми казаха нищо повече от "асфиксия" , имам усещане, че някъде се беше образувал тромб, който в последствие уби моето бебче. Оказа се, че имам мутации, които пречат на разграждането на тромбчета. Моят съвет е да изследваш пакет тромбофилии преди нова бременност и да се посъветваш с хематолог за евентуална терапия когато забременееш. Също така си намери читав лекар за следене на рискова бременност. Успех и стискам палци другия път всичко да е наред и да гушкаш живо и здраво бебче ❤️

# 100
  • София
Madness, съжалявам за загубата.

За съжаление стигне ли се до сериозен проблем, дори да се реагира светкавично и да се назначи терапия веднага, вече може да е късно. След като толкова рязко е изостанало, явно притокът на необходимите вещества е бил минимален.

Пусни резултатите, като излезнат. Стискам палци за бързо възстановяване и следващият път всичко да е наред 🍀

# 101
Здравейте, имам открита тромбофилия - хомозиготен носител PAI . Бременна съм след инвитро ( 6г.с. и няколко дни)  и ми включиха терапия с Клексан 0.4. Преди няколко дни прокървих и ми го спряха. Дали има опасност , че не приемам от няколко дни кръворазреждащи? 🥺

# 102
  • София
Аз имам същата мутация, прокървявах на няколко пъти през бременността - първо ми намалиха и спряха аспирин протект, след това прицапвах при всяко намаляване на прогестерона, последно към 13-14гс. Не съм спирала нмх.

Трябва да се види при вас каква е причината за прокървяване. Пуснете коагулация - аптт, д-димер и фибриноген.

# 103
Здравейте с първата бременност развих прееклампсия в края на термина. Сега отново съм бременна и реших да си пусна генетични изследвания за тромбофилия. Прикачвам снимка. Може ли някой да ми каже имам ли нужда от лечение? И опасни ли са тези хетерозиготни мутации. Какви допълнитни изследвания да си пусна?

# 104
  • София
Пуснете още генетично изследване на ACE и Фактор 13, както и витамини - Б9 и Б12. При ниски нива на витамините приемайте само метилирани форми - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Витамините трябва да са в равновесие и близо до Горна граница.

Добре е да следите коагулация по време на бременността - аптт, д-димер и фибриноген.

Следете също за признаци на прееклампсия към края на бременността - вижте в първия пост на темата . Общ белтък и албумин след 20 гс.

Стискам палци всичко да е наред.

Общи условия

Активация на акаунт