Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 26 604
  • 755
  •   2
Отговори
# 30
  • София
Както ще ви е най-спокойно.

В 6-7гс би трябвало да има пулс, коагулацията започва да се променя по-осезаемо във 2 триместър. Та ако нямате оплаквания, не виждам нищо спешно.
🍀

# 31
Момичета, може ли малко повече информация за изследването на анти-Ха? Консултирала съм се с двама хематолози, единият се води по изследванията на хемостаза (ПКК, фобриноген, аптт, д димер) и казва щом са ок да си продължа със същата доза на НМХ, а анти-Ха да изследвам след поне два месеца на една и съща доза, и то ако има някакви отклонения в другите изследвания. Другият хематлог ме накара веднага да пусна анти-Ха, видя, че стойността е ниска и иска да ми вдигне дозата и след седмица пак да пусна анти-Ха да видим дали няма да се наложи да я вдигне още. И сега съм пред дилема кого да послушам. Колко често е ок да се прави това изследване, доколко е показателно ако се прави по-често или пък по-рядко от необходимото? Възможно ли е другите кръвни изследвания да са ок, а анти-Ха да не е? Много ми е притеснено с този НМХ, особено като кажат, че искат да вдигат дозата. А аз съм с много много ниско рискови мутации, но пък с предходни два аборта и две биохимични бременности, заради които хематолозите си държат да правя профилактика с НМХ.
Извинявайте за дългия пост и за глупавите вероятно въпроси, но за първи път се сблъсквам с това, а пък хич не бива шега с тая работа Confused

# 32
  • София
Коагулацията се влияе от много фактори, в никакъв случай не зависи само от мутациите.

АнтиХа показва конкретно дали е достатъчна дозата НМХ. НМХ реално е Фактор Десет А от коагулацията.

При мен чак в края на втория триместър стана гранично, бях 78кг. Тогава хематологът беше предложил да вдигнем дозата и да изследваме пак, но и двамата ми АГ бяха категорични, че кръвотокът е перфектен и не се налага да се вдига.

Ако още от ранна седмица излезнеш от референтните стойности, най-добре да коригираш дозата НМХ. Така или иначе дози до 0.8 се водят профилактични, няма причина за притеснение.

И да, в Англия протоколът е, че при крайна необходимост се изписва в зависимост от килограмите. Ама там бременността ти я следи акушерка, и тя повече от това да те премери няма право да направи.

Аз бих се доверила на този хематолог, който прави изследване за коригиране на дозата. Другият играе тото на база опита си, но винаги има изключения. Много е важно, разбира се, как е кръвотока и как върви развитието на бебето.

# 33
Много много благодаря за отговорите!
На мен кръвоток все още не са ми гледали.
Аз съм в средата на 11 г.с., след инвитро. Още от деня на трансфера започнах на Фраксипарин 0,3, слагах го 16 дни, после прокървих и ми го спряха. АГ (при която ходя вече 5 години и ми знае историята, вкл. абортите и инвитрото) твърдо и категорично заяви, че нямам никаква нужда от НМХ и изобщо да не го почвам повече, но все пак ми назначи изследване на хемостаза на 3 седмици, за следим показателите. Хематологът, от своя страна си държи на профилактиката с НМХ заради абортите преди това.
Затова потърсих второ мнение и от АГ, впоследствие и от хематолог, като и двете "втори" мнения бяха, че е добре профилактиката с НМХ да продължи, и вторият хематолог вече назначи и анти-Ха.От лекар на лекар много се объках, но реших да върна НМХ в крайна сметка.
Реално след 20-дневно прекъсване (и изследвания, които си бяха ок и без медикамент) си почнах пак Фраксипарин най-ниската доза 0,3 и продължавам да следя. Анти-Ха след 24 дни Фракси ми беше 0,16 и вчера за първи път сложих по-високата доза 0,4, като в понеделник пак трябва да изследвам, за да видим дали се повлиява.

# 34
Много много благодаря за отговорите!
На мен кръвоток все още не са ми гледали.
Аз съм в средата на 11 г.с., след инвитро. Още от деня на трансфера започнах на Фраксипарин 0,3, слагах го 16 дни, после прокървих и ми го спряха. АГ (при която ходя вече 5 години и ми знае историята, вкл. абортите и инвитрото) твърдо и категорично заяви, че нямам никаква нужда от НМХ и изобщо да не го почвам повече, но все пак ми назначи изследване на хемостаза на 3 седмици, за следим показателите. Хематологът, от своя страна си държи на профилактиката с НМХ заради абортите преди това.
Затова потърсих второ мнение и от АГ, впоследствие и от хематолог, като и двете "втори" мнения бяха, че е добре профилактиката с НМХ да продължи, и вторият хематолог вече назначи и анти-Ха.От лекар на лекар много се объках, но реших да върна НМХ в крайна сметка.
Реално след 20-дневно прекъсване (и изследвания, които си бяха ок и без медикамент) си почнах пак Фраксипарин най-ниската доза 0,3 и продължавам да следя. Анти-Ха след 24 дни Фракси ми беше 0,16 и вчера за първи път сложих по-високата доза 0,4, като в понеделник пак трябва да изследвам, за да видим дали се повлиява.

---
Според мен не се притеснявай въобще. Аз също след инвитро почнах 0.4 , прокървих, репродуктивния ми спря клексана и буквално каза да не се занимавам да го слагам повече.  Аз не бях убедена, пак отидох на хематолога и си го почнах. След това и увеличих дозата. 0.3 и 0.4 буквално са нищожни. Следи си нещата , показателите - кръвоток, кръвни изследвания и не се притеснявай. Аз бих се доверила повече на хематолога.

# 35
В 37-ма седмица съм, как ви се струват? След няма и 10 дни ми е секциото. Притеснява ме, че вчера АГ-то ми каза, че плацентата вече е 3+ степен, иначе доплерът беше добре.
Скрит текст:

# 36
Аз и тук да питам, защото се виждам в чудо.
Възможно ли е при по-разредена кръв, да се получават синини от Клексан?
Първата си бременност я изкарах на инжекции от 7ма до 39та седмица и такова чудо не е било.
Последните дни където и да се бодна (паласки, корем) до няколко часа имам синьо петно.
Да не кажа, че в паласката не знам какво направих, но стана сигурно 5см хематом и в момента е лилаво-черен.
Днес сложих в корема, по всички изисквания. Самото боцване изобщо не ме боля. Вкарах течността бавно и на моменти ме пощипваше.
Повече ме заболя след като изкарах иглата, но притиснах с памуче.
И ей го на, до вечерта вече е лилаво петънце около 0.5-1см на мястото. Confused
Ако продължава така скоро няма да има къде да бия инжекциите, сериозно.

# 37
А защо притискате…

# 38
Здравейте!
Извинявам се, ако въпросът не ми е уместен.
Може ли терапия да се постави, коригира от ангиолог? Питам, защото до момента съм на АП, с добри показатели на коагулация и добър кръвоток, но съм с нов АГ (тъй като моят следи само до 7-ми месец) и новият АГ иска консултация с д-р Боряна Минкова от Токуда, ангиолог.

# 39
Здравейте!
Може ли терапия да се постави, коригира от ангиолог? Питам, защото до момента съм на АП, с добри показатели на коагулация и добър кръвоток, но съм с нов АГ (тъй като моят следи само до 7-ми месец) и новият АГ иска консултация с д-р Боряна Минкова от Токуда, ангиолог.
---
Предполагам ,че може , но не знам дали е редно и адекватно. Аз съм се консултирала с една много готина мацка лекар ангиолог , пита за терапията каза, че е добра , но ми даде да разбера ,че това си е в сферата на хематолозите.

# 40
И аз съм на това мнение. Исках да чуя и вашето. Видях се със съдов хирург по друг въпрос, но попитах и за мутациите и той също ми каза, че това е за хематолог.
1 ден по-късно АГ ме изпраща на ангиолог, защото смята, че е по-добре да включим Фракси. Нямам против. Дори ще съм по-спокойна. Просто не съм сигурна, че това е специалистът, който ще определи дозите и лечението по най-правилния начин. Много съм объркана и не знам какво да правя…
Здравейте!
---
Предполагам ,че може , но не знам дали е редно и адекватно. Аз съм се консултирала с една много готина мацка лекар ангиолог , пита за терапията каза, че е добра , но ми даде да разбера ,че това си е в сферата на хематолозите.

# 41
Ако това ще ви успокои, посещавах въпросната докторка по време на бременността си и мога да кажа, че е страшно компетентна и много готин човек. Това е първият лекар, който сигурно над половин час ми обяснява състоянието ми, показва ми картинки, как точно влияят въпросните фактори и тн.

# 42
Ами, всъщност ме успокоява до някъде Simple Smile. Аз така или иначе ще се консултирам с нея, след като докторката го изисква от мен.
Благодаря много за обратната връзка!
Ако това ще ви успокои, посещавах въпросната докторка по време на бременността си и мога да кажа, че е страшно компетентна и много готин човек. Това е първият лекар, който сигурно над половин час ми обяснява състоянието ми, показва ми картинки, как точно влияят въпросните фактори и тн.

# 43
  • София
Rocket, аспирин пиеш ли? При мен ставаха огромни петна, когато бях и на аспирин протект. Без него - по-малки. Направи консултация с хематолог онлайн за всеки случай.

Силванка, добри отзиви има за нея, отивай 🍀

# 44
Дели, пия аспирин. Терапията ми е през ден, но и аз си мислех, че може да ми идва в повече разреждането на кръвта.

Имате ли препоръча за някой хематолог, за онлайн консултация?

Общи условия

Активация на акаунт