Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 27 364
  • 755
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте момичета,
бихте ли ми разшифровали какво значи това:
Хетерозиготен носител 4G/5G?
Нормален генотип С/С?
Направих изследвания за тромбофолия и излезе това.
В забележка пише, че трябва да се допълни изследването с АСЕ?

# 271
  • Sofia
Означава, че имате хетерозиготна мутация в гена на PAI. Хетерозиготна - единият алел на гена е с мутация (не функционира както се очаква), а другият му алел е нормален. Мутацията в PAI засяга функционирането на фибринолизата - естествения процес, който позволява на кръвта да остане течна, като разгражда микротромбчетата.

За да може да се уточни дали имате нужда от профилактика по време на бременност, трябва да се изследват още АСЕ и фактор 13, защото те имат кумулативен ефект с PAI.

# 272
Означава, че имате хетерозиготна мутация в гена на PAI. Хетерозиготна - единият алел на гена е с мутация (не функционира както се очаква), а другият му алел е нормален. Мутацията в PAI засяга функционирането на фибринолизата - естествения процес, който позволява на кръвта да остане течна, като разгражда микротромбчетата.

За да може да се уточни дали имате нужда от профилактика по време на бременност, трябва да се изследват още АСЕ и фактор 13, защото те имат кумулативен ефект с PAI.
Много благодаря за бързият отговор ☺
А да имате представа какво е в крайна сметка С/С? Четох, но още не мога да го разбера.
Благодаря още веднъж 🥰

# 273
  • Sofia
А да имате представа какво е в крайна сметка С/С? Четох, но още не мога да го разбера.
Благодаря още веднъж 🥰
Не сте написали за кой ген става въпрос.
Написали сте само неговите алели С/С и че е нормален генотип.
Щом е нормален генотип, няма какво да го мислите.

Както и за "4G/5G" сте написали само алелите, без да споменете кой е генът. Но тук е ясно, че става въпрос за PAI.

За С/С мога само да предполагам, че става въпрос за MTHFR гена - той има отношение към усвояването на витамините (синтетичните) от група Б.

# 274
Благодаря още веднъж 🥰
Не сте написали за кой ген става въпрос.
Написали сте само неговите алели С/С и че е нормален генотип.
Щом е нормален генотип, няма какво да го мислите.

Както и за "4G/5G" сте написали само алелите, без да споменете кой е генът. Но тук е ясно, че става въпрос за PAI.

За С/С мога само да предполагам, че става въпрос за MTHFR гена - той има отношение към усвояването на витамините (синтетичните) от група Б.

# 275
  • Sofia
Еми, това е, което Ви написах.
Изследвайте се за АСЕ и фактор 13 (FXIII), както е написано в бележката.

# 276
Здравейте момичета, с хетерозиготна мутация съм по PAI и фактор 13. В 8мата седмица съм и на Аспирин Протект вечер. Как Ви се струват изследванията ми за коагулация

# 277
  • Благоевград
Здравейте! Възможно ли е при нормални стойности в коагулацията да настъпи кървене от Клексан? На Пролутекс съм 2х1, Дуфастон 3х2, но шпа 3х2, папаверин, и днес имам розово зацапване. Слагам Клексан 0.4 и съм от събота в болница за задържане. Няма отлепяне на сака, гледат ме всеки ден на ехограф. Не знам какво се случва.

# 278
Здравейте, дами! Моля ви за коментар и съвет докато изчаквам прегледа при хематолог и при АГ. В 13+5 г.с. съм с нисък прогестерон преди да забременея и стимулация с 5х1 фемара и хориомон. Пия 3х1 Дуфастон. Д-димер винаги ми е бил около 70. В 4 г.с. беше 95, в 7г.с дори 71 ng/ml . Сега е 271 при референции до 200ng/ml. Баща ми е с разширени вени и 2 тромба на крака. Притесняват ме мутациите. Изписвали ли са Ви терапия при такива, макар да се водят ниско рискови ?

# 279
Аз съм със същите мутации + още две.
Изписано ми е фраксипарин 0.3 + аспирин. Това се случи след 12г.с.
Сега съм в 32 и вече спрях аспирина. Оставам на фраксипарина само.

# 280
  • София
Хомозиготна мутация в PAI 4g/4g означава, че имате предразположеност към проблеми с фибринолизата - разграждането на тромбчета. Обърнете се към специалист (най-добре хематолог) за назначаване на терапия. Координати на първа страница на темата.

Мутацията в MTHFR означава, че не трябва да приемате синтетични витамини Б9 и Б12, а само метилирани форми. Включително и мултивитамините за бременни трябва да са с метилирани форми.

Аз съм със същите мутации и бях на терапия с НМХ от началото на бременността до 2 седмици след раждане.

При бременност има различни референтни стойности за д-димер и фибриноген, следят се на 3-4 седмици, ето:
https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm

# 281
  • Благоевград
Здравейте отново!
Това са моите мутации

При всяка инвитро процедура и бременност съм била на Клексан 0.4., като с първата бях и на Натаспин.
Сега съм с трета бременност, спонтанна, в 5 г.с. В петък сложих първа инжекция Клексан 0.4. В събота следобяд прокървих.
Спряхме го за 2 дни. Сложихме го пак и пак прокървих. Според доктора е от него, защото нямам отлепяне на сакчето и всичко изглежда наред. Сложиха ме на терапия. Миналият петък пусках коагулация и всичко беше в норма. В момента съм на Дуфастон 3х2, на шпа 4х2, Пролутекс 25  2х1. Имам час за доктор Тончев на 20.02. До тогава мисля всяка седмица да следя д-димер, протромбиново време, INR, АРТТ И Анти Ха. Друго нещо мога ли да пусна, което е важно?
Много се притеснявам, че имам кървене от Клексана, а няма как да остана без терапия.
От много време приемам Vitafolate b complex, витамините Б12 е 300, Б9 беше 24.

# 282
Здравейте, има ли някоя мама като мен, която да има сърдечни проблеми? С доказана аритмия съм от много години. На 38 години съм и това ми е 4-та бременност, но първата беше неуспешна. В 5 г.с и 3 дни съм.
Пия сутрин Беталок 1/4 в комбинация с Ритмонорм - 3х150. Пия и магнезий.
 От три, четири дни взех да получавам много силни бодежи в сърцето, които определям като много сериозни и според мен опасни. Понякога правя и паузи. Снощи, докато съм спала, без да усетя съм направила пауза, а след това се събудих с много силно чувство за задух, топлина в гръдната област, бърз пулс около 95 и ми беше толкова лошо, че никога през живота не ми е било така. И то няколко часа след като бях посетила кардиолог заради бодежите и паузите. И тогава кардиограмата и пулсът бяха нормални. Мъжът ми не искаше пак да ме води на лекар, защото тъкмо се бяхме прибрали, а аз имах чувството, че умирам. Беше ужасно!
От тогава съм си с по-висок пулс.
Бия и Фраксипарин заради Утрогестана и Синдрома на Лешникотрошачката, който имам.
Ако има някоя като мен, нека сподели опита си и как е разрешела или разрешава проблема, защото аз сериозно се страхувам вече и за бебето и за мен!
Приемам Утрогестан вагинално 2×300 и сериозно се притеснявам, че реакцията ми е от него.

# 283
  • София
Лейди, при бременност е нормално да има сърцебиене и аритмия, особено в по-напреднала бременност, заради повишения обем кръв, която трябва да се върти. В толкова ранна брееменност пристяганията в сърдечната област могат да са симптом и на паник атаки. Обърни се към добър кардиолог.

Тина, до срещата с Тончев имаш седмица, няма какво да се притесняваш.

# 284
Здравейте, да попитам дали знаете фолат и метилфолат метилирани форми на фолиева киселина ли са? Питам, защото заради мутация трябва да се ориентирам към метилирани Б витамини, но ми се иска да бъдат комплексни за бременни и да включват и други неща, не само Б витамините, а не знам кои да избера, в повечето пише фолат и метилфолат, за това се интересувам?

https://www.solherba.com/pokupka/%D0%BC%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8% … 0%B8-biocare-2999 Също ако може мнение за тези витамини, дали са подходящи при такава мутация, като моята?

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 17:24 от K.k2

Общи условия

Активация на акаунт