Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 793
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
Присъединявам се към препоръката на alina за д-р Тончев. Винаги пуска изследванията по каса и следобед ги праща по вайбър с коментар. Единствения негатив е, че доста се чака пред кабинета.

# 571
  • Замък сред облаците
Аз се следях при др Галя Кондева и след първата консултация после ходех директно с резултатите на всички показатели плюс витамините, които следях (спрямо АГ някои дози даже ми увеличаваше малко). Сега като не е служебен министър доколкото знам продължава да преглежда в болница Вита (до Парадайс). Отделно и през Хийли прави консултации.
Бонусът е че има часове за другата седмица даже.
Аз 2022 бях очарована от нея, понеже спомена че за ваксинации на бременни поддържали консулт с проф. Лисичков, а на него аз съм му голям фен, той ми прави първичната консултация като ми отдели много време да разпитва и да разяснява.

# 572
Аз от тук разбрах за healee и д-р Кондева и съм много доволна! Да, плащаш си като поп всичко, но за мен е удобно, защото не се ангажирам да излизам от работа, да синхронизирам взимане на дете от ясла и всичко останало. Пуснах й един ферман, предварително подготвени изследвания, след няколко часа имах отговор, а по-късно си поисках и рецепта и тя ми прати.

# 573
  • Sofia
Да, и аз съм се консултирала с нея през Healee и съм много доволна. Не претупва и не подценява нещата.

# 574
Здрасти! Този ли е?
https://www.genica.bg/test/nos3
Вчера бях при д-р Тончев и той не го спомена, даде ми beta fibrinogen, TAFI, VEFGA и Factor VII да изследвам, когато се запозна с досието ми.  Но ще те послушам, благодаря!

Привет, мацки! Някои от вас ме знаят от другата тема за медикаментите, които се обсъждат тук.

Пиша специално заради случая на Ани с хематома - има един ген, NOS3, който води до такива хематоми. В Геника се изследва, 70лв струва. Ако искаш да го провериш…

# 575
  • Замък сред облаците
Да, този е. Честно казано нямам идея има ли някаква специфична терапия за него, но някога като получих хематом го мярнах и се канех да го изследван ако се повтори.

Другите фактори особено ВЕГФА имат отношение към изграждането на кртвоносните съдове между матката и плацентата и дефекти там може да са причини за кървене също.

# 576
При мен имаше кървене леко и кафяво зацапване и в трите неуспешни бременности от 4 седмица до края. И трите са съвсем различни, но симптома беше един и същ. Според д-р. Тончев със сигурност ще лъсне нещо от нещо, което ми е дал, което комбинирано с леката ми тромбофилия, на която никой не обръща внимание - става опасно.
Казано честно се надявам да е прав, защото това би означава най-сетне да открием причината и да я адресираме.

# 577
Здравейте, момичета, нова съм тук, не съм сигурна дали е правилното място за тема, но търся помощ: на 34г съм и с два спонтанни аборта вече - един през декември 2024 в 7 г.с. и един от преди 2 дни, но този път в 4 г.с. Историята ми е следната: миналата година решихме да правим опити за бебе след посещение при ендокринолог и установен намален яйчников резърв; получи на вторият месец, реших да се следя при д-р Кобаков в Св.София, всичко беше нормално уж, но на 8ми декември получих кръвотечение и се установи, че ембрионът не отговаря на седмицата, за която е трябвало да бъде. Кобаков ми каза, че го е видял още първият път, но е искал да му даде шанс да се развие и да не притеснява мен. Както и да е, пих хапчета, не се наложи кюртаж, изчистих се. Дадохме в Геника ембрионът за изследване, излязоха нормални резултатите. Аз се изследвах за тромбофилия и излезе единствено Мутация-MTHFR C677T - хетерозигот, което ми беше обяснено, че не усвоявам фолиевата к-на и тряба да бъде мета, но аз и тогава, и сега пиех само мета. След това ме изпрати на хематолог, там пуснахме още изследвания, от които само Фолатът ми беше завишен, останалото повече е от чудесно и по негови думи. Така че отговор не получих защо е станало така. Пропуснах да отбележа, че съм с инсулинова резистентност, за която от февруари, тази година, започнах да приемам Глюкофаж от 500мг по препоръка на ендокринолог. Сега започнахме опити от април и се е получило веднага (което е някакво успокоение за мен), на 2ри май си направих 2 теста - положителни и на 6ти май получих отново кървене, този път ме видяха в Щерев и ми обясниха, че е биохимична бременност, но си се води аборт. Очевидно има проблем при мен - забременявам, но не мога да задържа плода. Не знам на къде да тръгна, към кого да се обърна за да се търси проблемът. Посъветваха ме да се свържа с имунолог, конкретно доц Русев при Сигридов, запазих час за 13.05, имате ли мнение за него и изобщо виждате ли го като правилна стъпка в момента. Ще се радвам на всякаква помощ и съвет, и съжалявам, че е толкова дълго Sad

# 578
Момичета ето моите резултати Може ли някой, който е наясно с нещата да ми помогне.🙂

# 579
  • София
Мутациите в PAI и ACE засягат процеса на фибринолиза, тоест разграждането на тромбчета. Добре е да се консултираш с хематолог, за да ти назначи терапия при бременност, започва се най-често от деня на + тест.

Мутациите в MTHFR и MTRR засягат усвояването на витамини от група Б. Премери нивата на Б9 и Б12 и при ниски стойности приемай само метилирани форми - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9, и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Нивата на тези два витамина трябва да са в равновесие и да са близо до горна граница преди забременяване, защото са от важно значение за органогенезата в 1 триместър. Не трябва да приемаш синтетични витамини Б под никаква форма, защото освен, че не се усвояват, запушват рецепторите на клетките и пречат на усвояването на бионаличните форми.
Заедно с изследването на Б9 и Б12 пусни и хомоцистеин, защото при ниски нива на витамините той може да се повиши, а като се повиши е рисков фактор за сърдечно-съдови инциденти. Трябва да вдигнеш нивата още преди забременяване, а после поддържаш нивата високи по време на цялата бременност и кърменето. И за теб, и за бебето, живот и здраве, ще е важно да нямаш дефицит на витамини.

# 580
Дами случвало ли ви се е след поставяне на фраксипирин 0.4 да ви почне тежест и дисконфорт все едно ще ви идва цикъла. Притеснявам се

# 581
Здравейте, след резултати с хомозиготни мутации за PAI1 и MTHFR направих консултация с д-р Камелия Милчева в Надежда. Според нея обаче не е нужна терапия с НМХ при следваща бременност, което на мен ми се струва опасно. Аборта ми е в следствие на хромозмна аномалия и според нея няма общо с резултатите за тромбофилията.
Някой с тези мутации, който да не е бил на терапия и всичко да е било наред?
Даде ми да изследвам и Антифосфолипиден синдром и хомоцестеин.

# 582
  • Замък сред облаците
Аз съм с тези мутации (+MTRR), успешната ми бременност е с терапия. Кръвта ми се сгъстява доста още първата седмица от закъснението.
Много е важно да знаеш, че с тези мутации не се приема синтетичен прогестерон (дуфастон), а трябва да е микронизиран (утрогестан, циклогест), това го споменавам в случай че ти изпишат някога.
Някои АГ също така решават да дават за тази мутация аспирин вместо инжекции, но аспиринът увеличава риска от отлепване на сака и не е правилният избор за мутацията в ПАИ. Инжекциите компенсират дефицита на фибринолиза.
За MTHFR предполагам знаеш че трябва само метилирани витамини да приемаш.

По-нагоре споменах, горещо препоръчвам проф. Лисичков за адекватна консултация.

# 583
  • Sofia
Някой с тези мутации, който да не е бил на терапия и всичко да е било наред?
Даде ми да изследвам и Антифосфолипиден синдром и хомоцестеин.
Дори и с високорискова мутация можете да си изкарате безпроблемна бременност без терапия. Въпрос на късмет... или по-скоро на руска рулетка.
Тромбофилията може да не създаде проблеми по време на бременност, но може и да създаде, именно затова в повечето случаи се прилага профилактика или поне се следят показателите на кръвосъсирването.

Аз самата съм хетерозигот на Фактор 2 Протромбин + още 4 мутации и изкарах две бременности без терапия (защото не знаех, че съм с тромбофилия).

Но това няма никакво отношение към Вашия случай. Това че при някоя всичко е минало без проблеми без терапия, не значи, че и при нас ще е така. Както и обратното. Всеки случай е индивидуален.
Но нещата трябва да се следят - кръвоток, кръвосъсирване, свободен Протеин S и т.н.

Ако нямате доверие на хематоложката, консултирайте се и с друг. Има добри отзиви и за Галя Кондева и Георги Тончев.

ПП : и аз съм се консултирала с хематолог от Надежда. Според мен неглижираше ситуацията, защото твърдеше, че изобщо нямам нужда от профилактика с НМХ по време на бременността, а само след раждането (на фона на 5 мутации, една от които високорискова и тежка фамилна обремененост). Реших да не рискувам и се обърнах към друг хематолог.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 16:52 от Brin de muguet

# 584
  • Замък сред облаците
Брин, по принцип си права, само че с хомозигот е почти изключено да е ок коагулацията без терапия. При хетерозиготните мутации има много по-голям шанс да минават безпроблемно нещата и затова и много жени не знаят, че носят мутации. Но затова и консултациите с добрите лекари са важно нещо. Аз за Надежда като цяло имам лоши впечатления втора ръка от споделено от съфорумките, че редовно неглижират също.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 17:00 от АА

Общи условия

Активация на акаунт