Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

• 25 786
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
В Надежда не са фенове на тромбофилията, да. Аз като техен пациент препоръчвам консултация с друг хематолог. С две ръце за доктор Тончев, аз имам изключително добри впечатления от него.

# 586
И аз потвърждавам горните мнения - правила съм консултации в Надежда с генетичката им и с двама АГ, и ми се казваше, че тромбофилиите нямали връзка с абортите и като цяло не били рисков фактор при бременност. Май си е някаква обща позиция на лекарите в Надежда. Там ми казаха, че при моите мутации трябва само да пия аспирин още от 7ма седмица (впоследствие разбрах, че това е доста рисково и не ги послушах).  Имам хетерозигот PAI, ACE, Factor XIII, MTHFR, MTRR, b-Fibrinogen, VEGFA, и хомозигот TAFI, и по препоръка на хематолога, който ме следи (д-р Тончев), съм на профилактична доза НМХ 0.4 още от положителния тест. Препоръчвам го с две ръце, много човечен и отдаден лекар.

Трябва да се има предвид, обаче че и сред хематолозите по принцип мненията са доста разнопосочни - аз например съм правила консултация и с проф. Паскалева и тя също беше на мнение, че не съм за НМХ.

Така че, когато има такива разногласия между лекарите, човек трябва сам да си претегли плюсове и минуси и в крайна сметка окончателното решение как да постъпи си тежи върху него самия.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 18:15 от Lorrain

# 587
  • Замък сред облаците
Стаменов и всичките му репродуктивни специалисти по принцип поддържат тезата, че тромбофилията не оказвала влияние върху загуби в 1 триместър. Не се учудвам, че и хематолозите им действат в тази посока. Включително Русев не им е част от екипа вече, а там беше единственият който преди години изписваше компромисната терапия през ден фракси и аспирин.  Това го дъвкахме преди 2-3г в Искам бебе, въпреки че има достатъчно проучвания по темата, които дават съвсем други данни.

# 588
Аз бях на такава терапия от Русев, аспирин в началото и фракси през ден, плюс 6 натаспина на ден заради повишен Д димер до края на бременността. Той през цялото време твърдеше, че някъде има тромб заради този Д димер. Защо ме остави само на натаспин след раждането не знам. Добре че АГ не го послуша и ми даваше фракси в болницата, който трябваше да продължа и вкъщи, ама аз реших през ден и колко пъти съм го поставила покрай грижите за бебето само аз си знам.
Сега тъй като нямам кърма, ще ми сменят Синтром с Еликвис. Дали имате мнение по въпроса? Няма да ходя да изследвам с него INR, ще дадат една доза и това ще е.

# 589
  • Sofia
Сега тъй като нямам кърма, ще ми сменят Синтром с Еликвис. Дали имате мнение по въпроса? Няма да ходя да изследвам с него INR, ще дадат една доза и това ще е.
Аз знам, че Еликвис е по-добрият вариант.

Ама как така баш след раждане ще те остави само на Натаспин! Думи нямам.

# 590
Момичета, моля за малко помощ, че нещо психирах. Щяхме да правим инвитро и Станулов пусна следните изследвания, каза че на база тях, няма нужда от терапия при бременност.

Забременях естествено след няколко месеца. В 5г.с  бях на лекар, установи ми повишен кръвоток, било нормално в начална бременност, но предвид мутациите, изписа аспирин протект. Пия го всяка вечер.
В 6г.с. получих зацапване кафяво, което продължава до сега в минимално количество 9г.с. и се установи отлепване на сака. Попитах може ли причина да е Аспирина и да пия ли, отговори ми да го продължа. Консултирах се с друго АГ, също каза да го пия.
Записала съм час за Веселина Иванова идната седмица - да се консултирам с нея . Има ли други изследвания които да направя и да й предоставя?
Четох за този аспирин че може да предизвика именно отлепване на сака и сега много се притеснявам, защото още го пия и да не направя някоя беля.

# 591
  • Замък сред облаците
При хетерозигот по ПАИ без кумулативни комбинации с друга мутация няма логика да се назначава аспирин.

# 592
Благодаря. Тоест добре си записах час за хематолог, евентуално ще ми каже да го спра. Може ли да е причина за това течение толкова време?
АГ го изписа заради висок кръвоток.

# 593
  • София
Имаш хомозигот по MTHFR. Премери нивата на Б9 и Б12 и хомоцистеин. Ако хомоцистеинът е висок, може да имаш нужда от терапия - следи коагулация, Д-димер и фибриноген. Витамините ако са ниски, трябва да приемаш само метилирани форми - през цялата бременност, докато кърмиш, и по принцип ги следи.

Можеш да разредиш аспирина през ден, действието му е 72ч. След БХС и прегледа при фетален в 12гс ще се прецени как е кръвотока.

Аз бях с аспирин протект и нмх в началото на бременността. Спрях аспирина, защото прицапвах от него. С хомозигот по PAI съм.

# 594
Много благодаря за мнението. За витамините знам, още Станулов ме посъветва и ги следя и пия.
Притеснението ми е за този аспирин.
Ще го разредя до часа с хематолога.

# 595
  • София
Момичета, моля за малко помощ, че нещо психирах. Щяхме да правим инвитро и Станулов пусна следните изследвания, каза че на база тях, няма нужда от терапия при бременност.

Забременях естествено след няколко месеца. В 5г.с  бях на лекар, установи ми повишен кръвоток, било нормално в начална бременност, но предвид мутациите, изписа аспирин протект. Пия го всяка вечер.
В 6г.с. получих зацапване кафяво, което продължава до сега в минимално количество 9г.с. и се установи отлепване на сака. Попитах може ли причина да е Аспирина и да пия ли, отговори ми да го продължа. Консултирах се с друго АГ, също каза да го пия.
Записала съм час за Веселина Иванова идната седмица - да се консултирам с нея . Има ли други изследвания които да направя и да й предоставя?
Четох за този аспирин че може да предизвика именно отлепване на сака и сега много се притеснявам, защото още го пия и да не направя някоя беля.
Трябва да пиете метилирана фолиева киселина. Такава ви е едната мутация. Отивате на хематолог, може да ви даде друг антиагрегант. Възможно е от Аспирина да зацапване. Вижте си прогестерона, когато е нисък пак има зацапване. Успех и пухкав край!

# 596
Здравейте, някой пил ли е витамини за бременни Pregna formula, препоръча ми ги АГ като каза че са Метилирана формула.

# 597
  • София
Да, съдържат 600мкг L-метилфолат и символично количество метилкобаламин. Премерете нивата на Б12 преди да ги започнете, защото ако Б12 е ниско, може да е необходим допълнителен прием.

# 598
Да, съдържат 600мкг L-метилфолат и символично количество метилкобаламин. Премерете нивата на Б12 преди да ги започнете, защото ако Б12 е ниско, може да е необходим допълнителен прием.
Специално за тези витамини, могат да се вземат с мутация за витамини от Б групата, без проблем?

# 599
  • София
Да, могат, но трябва да премерите нивата на Б12 преди това, за да се прецени каква доза да вземете от него допълнително. Б12 в тези витамини е само около 5мкг, което е крайно недостатъчно дори за поддържаща доза.

Ако взимате само тези витамини без допълнителен Б12 може да е недостатъчно, особено за 1 триместър, когато е органогенезата. Затова трябва да се премери предварително, и в зависимост от нивото да се приема допълнително. При дефицит може да трябва да се приема 1000-2000мкг в зависимост от резултата.

Общи условия

Активация на акаунт