Генетични и имунологични проблеми - тема 20

• 26 200
  • 713
  •   2
Отговори
# 165
За мъжа само ДНК фрагментация на сперматозоидите ли? Или и за него да пуснем хромозомен анализ?

# 166
  • На изток от Ада
То трябва и за двамата хромозомен анализ

# 167
По принцип вие трябва да решите. Simple Smile Има много неща за изследване, вие решавате дали всичко от рано или правите повече опити и при неуспех повече изследвания. Аз съм на принципа да се провери всичко възможно и да не се пести от изследвания, а от опити, защото те струват и пари и мъки.

# 168
Някой правил ли е в Бодимед? Не мога да се ориентирам по сайта им... При условие че съм с почти изчерпан яйчников резерв, а парите не са проблем, предпочитам всичко сега след първия неуспешен опит, докато не е късно.

# 169
За генетични изследвания май най-добре в Геника.

А за спермограма с ДНК фрагментация в репродуктивна клиника.

# 170
Здравейте,

След 2 години неуспешни опити за зачеване и лутане по клиники - при отлични хормонални изследвания и на двамата, ме пратиха на имунологични. Сега видях резултатите и съм меко казано наплашена -
Скрит текст:

Под неуспешни опити визирам, че никога не сме засякли бременност, с опити естествено + инсеминации. Не сме правили ин витро опити, но се бяхме запътили натам.. Някой в подобна ситуация може ли да разкаже какво следва оттук нататък?
Ще потърся консултация с някой от имунолозите, които препоръчвате в тази тема, но ще се радвам на допълнителни мнения по резултатите и насоки..

Има ли още нещо, което мога да изследвам допълнително? Много съм боса на тема имунологични проблеми.

# 171
Chunky, моите НК клетки са едно към едно с твойте. Даже за момент си помислих да не е мойто изследване. За съжаление ще се наложи да ти приложат терапия на трансфер ( при естествено не знам кога и как се прилага, ние сме инвитро). Кой имунолог ти ги изписа изследванията?

П.С на мен д-р Михайлова ми пусна и КИР , но аз вече имам един мисед в 18 г,с и 3 биохимични, ти щом не си имала досега никаква бременност, едва ли ще ти го пусне. При мен първата се получи, но се наложи аборт в 18 г.с. по мед. причини. Вероятно тогава съм изградила антитела към кръвта на мъжа ми.

# 172
Здравейте, излязоха резултатите от абортативният материал.

Ако се ориентирам правилно е било здраво. Така ли е? От една страна ми олекна, че е било здраво, а от друга се натъжих за случилото се.
Къде да търся проблем?  Може би имунологични изследвания?
Прикачвам и резултатите ми от изследване за тромбофилия, да не би там да е изпуснато нещо? (хематолог бе назначил само Натаспин Н)
Какви други изследвания бихте препоръчали?

# 173
  • София
Еми, съжалявам за случилото се.

Няма гаранция, че бебето е било здраво. Изследвани са най-честите хромозомни проблеми. Но може да е имало проблем във всяка от неизследваните хромозоми. Те са ти го написали, даже с дебел шрифт.

Относно генетичните изследвания за тромбофилия - имаш мутации, които може да предизвикат, а може и да не предизвикат проблем. Добре е при бременност да се проследи коагулация, защото тя може да се променя не само при генетични предразположения, а и няма гаранция че няма проблем в някой от неизследваните фактори. Само с проследяване на коагулацията и кръвотока към бебето може да се прецени, дали назначеният Натаспин ти е бил достатъчен, или е необходимо нещо по-сериозно като терапия.

Две от мутациите ти засягат усвояването на синтетични витамини от група Б. Премери нивата на Б9, Б12 и хомоцистеин и при ниски стойности приемай само метилирани форми. Витамините трябва да са около горна граница преди забременяване и да се поддържат нивата им високи, за да има и за теб и за бебето. Ако хомоцистеинът е повишен, това е още една предпоставка за сърдечно-съдови инциденти.

В коя седмица е бил абортът и с какви симптоми? Това е единственото, което може да те насочи към разрешаване на проблема. Всичко останало са предположения.

# 174
Chunky, моите НК клетки са едно към едно с твойте.
Скрит текст:
Даже за момент си помислих да не е мойто изследване. За съжаление ще се наложи да ти приложат терапия на трансфер ( при естествено не знам кога и как се прилага, ние сме инвитро). Кой имунолог ти ги изписа изследванията?

П.С на мен д-р Михайлова ми пусна и КИР , но аз вече имам един мисед в 18 г,с и 3 биохимични, ти щом не си имала досега никаква бременност, едва ли ще ти го пусне. При мен първата се получи, но се наложи аборт в 18 г.с. по мед. причини. Вероятно тогава съм изградила антитела към кръвта на мъжа ми.
[/spoiler]

Здравей, благодаря за отговора!
При мен репродуктивен специалист назначи изследването, изобщо не съм говорила с имунолог досега.
Доколкото разбирам NK клетките могат да бъдат завишени и при боледуване - не съм имала такова наскоро, но се чудя - има ли как да се повлияе от хистероскопия? Преди 2 месеца ми махнаха полип и не са ми назначавали терапия след това. Макар че в моя случай ми се струват доста завишени стойностите.

Извинявам се за невежеството ми, но какво е КИР?
Ще споделя като успея да се консултирам с имунолог.

Salsera, Еми и на всички останали - стискам палци следващите опити да завършат с пухкав успех. ♡

# 175
delisardeli, спряло е да се развива около 7г.с след като чухме пулса, аз разбрах в 9 г.с и то на АГ преглед. Нямах индикации за случилото се, нямаше и зацапване/кървене. Диагнозата е missed miscarriage.

П.С нивата на Б12 и Б9 бяха в горна граница и си ги приемах в метилирани форми. Хомоцистеин не съм изследвала.
Благодаря!

Редактирам се: Имах болки в кръста, които може би са подсказвали, че е спряло развитие. Това беше също в 9г.с

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 18:04 от Еми :)

# 176
  • София
В тази седмица причината може да е всякаква.

Аз съм правила предимплатационна диагностика на ембриони при инвитро. На вид чудесно развиващи се, но всъщност се оказаха с тризомии или монозомии. Някой подобен ембрион може да се имплантира, но организма рано или късно ще го отхвърли.

Подобни хромозомни грешки се считат за случайни. При млада здрава жена вероятността за успешна бременност е 30%, с напредването на възрастта прогресивно пада.

# 177
Чънки, много е сложно, но с две думи : Изследването включва генотипиране на KIR гени при жената и KIR лиганди при мъжа. Тъй като фетусът експресира унаследени от бащата антигени, които са чужди за майката, е възможно да настъпят репродуктивни проблеми. Правилната имплантация на ембриона зависи от толеранса на майчината имунна система към него. Но това е, ако вече си забременявала поне веднъж от твоя партньор. Не мисля, че хистероскопията има отношение към НК клетки, освен ако не си имала някаква инфекция от нея. Аз също бях здрава като ги изследвах Имам само хроничен синузит, но док каза, че хроничните не оказват влияние, по-скоро инфекции, вируси, бактерии.

Еми, провери имунологията. Тя прави аборти до 12 гс, докато не се изгради плацентата. Другия вариант е както Дели каза да има други хромозомни аномалии, които не се изследват масово. Моята логика е щом е било здраво (според този доклад) и ЧХГ и прогестерон са нараствали прогресивно, а изведнъж спира развитие по-скоро клони към имунологичен проблем.

# 178
Здравейте, излезе ми резултатът от репродуктивен имунофенотип. За пръв път пускам имунологични и доколкото разбирам от резултата всичко е в норма. Ще се радвам, ако някой се включи с коментар. Чакам резултат и от антифосфолипидни антитела.

# 179
Здравейте,
Не съм приемала до сега имуносупресори, да очаквам ли някакви притеснителни странични ефекти?
Изписан ми е Сандимум неорал 50мг в комбинация с преднизолон.

Общи условия

Активация на акаунт