Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 79

• 24 064
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
Моята доза Еутирокс е 187,50 мкгр, сигурно още ще трябва да вдигам. Дозата я вдигам според това как се чувствам. В началото вдигах с 6,25 на две седмици, после започнах да вдигам всяка седмица дозата, накрая започнах да вдигам с по12,5 на две седмици.

Змейковица, днес бях при хематоложката ми. Препоръча Сидерал Форте. Пих го и предишния път, понесе ми много добре, а е много подходящ при лек дефицит, който още не е стигнал до анемия. На теб колко ти бяха желязото и хемоглобинът?

# 61
Дозата си е според нуждите, ако на някой жлезата му произвежда повече хормон, ще добавя по-малко и обратно.

Аз години наред бях на 75мкг, последните 2-3г имах доста стрес в семейството и се влоших. Първо минах на 100мкг, но последната година редувам 100 и 125мкг.

змейковица ако сега си започнала и плавно ще качваш доза, може на 7-10дни, но после оставаш на някаква доза и стоиш с нея 40-45дни, правиш контролно изследване и после решаваш с колко да качиш или не.
За желязото на сина ми съм давала малтофер, майка ми си взе Билкова кръв на таблетки, ужасно я болеше корем и го спря. Взех й спрея на БетерЮ.

# 62
  • София
Mibobo, не трябва ли да се повишава хормона, ако продължават някакви оплаквания или дискомфорт, а не според това дали ФТ4 е 14,6  или 17 или ТСХ 2,2 или 3,1? Има ли вариант с повишаването на хормона човек да не се почувства добре и да го върне на предишната доза въпреки неоптималните показатели?
И да попитам - какви са ви най-честите оплаквания? Умората ли?

# 63
  • Пловдив
Моята доза Еутирокс е 187,50 мкгр, сигурно още ще трябва да вдигам. Дозата я вдигам според това как се чувствам. В началото вдигах с 6,25 на две седмици, после започнах да вдигам всяка седмица дозата, накрая започнах да вдигам с по12,5 на две седмици.

Змейковица, днес бях при хематоложката ми. Препоръча Сидерал Форте. Пих го и предишния път, понесе ми много добре, а е много подходящ при лек дефицит, който още не е стигнал до анемия. На теб колко ти бяха желязото и хемоглобинът?
Хб ми е 120, което за мен е направо добре (допреди 5-6 г. едва стигах 100 и желязо около 4)
Сега желязото ми е 5,6 при долна граница 6,6, а феритинът е 10 при долна граница 13.

Ендокринологът ми изписа 25 мкг Еутирокс, като започна от 12,5. Значи след няколко дни ще вдигна на 25 и ще следя дали имам някакво подобрение, нали? С моите показатели си мисля, че 25 е много малко, но ще видя как ще е.
Кое може да ми подскаже, че ми е много - сърцебиене ли?

Mibobo, не трябва ли да се повишава хормона, ако продължават някакви оплаквания или дискомфорт, а не според това дали ФТ4 е 14,6  или 17 или ТСХ 2,2 или 3,1? Има ли вариант с повишаването на хормона човек да не се почувства добре и да го върне на предишната доза въпреки неоптималните показатели?

При мен освен умора има мускулна слабост, силен косопад, запек, кожата и косата ми станаха по-сухи (преди бяха мазни), имам огромни проблеми с цикъла - прекалено обилен, понякога неспиращ. Забравих - при мен има и честа силна болка в жлезата - остатък от възпалението на жлезата, заради което се докарах дотук.
Давам си сметка, че голяма част от тези сиптоми са и от липсата на желязо, но пък неговият спад е от кръвоизливите...във въртележка съм...

# 64
Най-усвоима и нежна форма на желязо е железен бисглицинат. Купувам на Тhorne от iherb.
От книгата "Протоколът" научих, че за спиране на косопад феритина трябва да е над 40ng/ml, за израстване на нова коса над 70ng/ml, а за оптимално функциониране на житовидната между 90 и 110 ng/ml.

# 65
  • Пловдив
Най-усвоима и нежна форма на желязо е железен бисглицинат. Купувам на Тhorne от iherb.
От книгата "Протоколът" научих, че за спиране на косопад феритина трябва да е над 40ng/ml, за израстване на нова коса над 70ng/ml, а за оптимално функциониране на житовидната между 90 и 110 ng/ml.

Ужас, това никога не мога да го наваксам с моя феритин 10 в момента SleepySleepySleepy

Беше ми много полезно това за железния бисглицинат - намерих го и го поръчах.

# 66
Змейковица, за съжаление, май Сорбиферът ти е абсолютно необходим. Сидералът е ок, ако само ще се попълват депа. Не съм пила билкова кръв. Иначе железният бисглицинат може да е супер като хранителна добавка, но за лечение се използва феросулфат (каквато е активната съставка на Сорбифер). Кое е по-добре - феросулфат или железен бисглицинат, не се наемам да определям.

При мен симптомите освен умора включва ха жестоко напълняване, много обилен цикъл, суха кожа, жестоки мигренозни пристъпи, косопад, задух, сънливост през деня, но трудно заспиване вечер, жестока апатия, та чак мислех, че съм в депресия, която се редуваше с изблици на гняв и мозъчна мъгла. Изобщо - фул програм.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 22:25 от Acid_Burn

# 67
  • София
Билкова кръв е с ниско количество желязо, за попълване на такъв дефицит не мисля, че е подходящ. За себе си след толквоа години анемия съ се спряла на Тотема за бързо запълване и Тардиферон, кйто си вземам от чужбина за поддържане. Тотемата просто ми е ужасно сладка за продължителен прием.

За обилния МЦ пак да кажа - прогестерон, родих се. Даже и желязото и феритина закрепих над долна граница.

# 68
  • Пловдив
Кати, а ти взимаш биоидентичен прог, нали, защото на мен ми бяха изписали Примолут н0р, който е синтетичен и от него сякаш още повече се подувах и никак не намаляше количеството

Acid_Burn, да, това го забравих - напълняването сякаш от въздуха, забравянето, а настроенията... хич да не споменавам...

От Сорбифера и Малтофера ми е много зле на стомаха, страшно гадене получавам. Все пак пия първото, но ще взема Тотема и ще редувам с Бисглицината. Само да поспре обилният цикъл, мисля, че трябва да се получи.

# 69
  • София
Да, биоидентичен (Прогестогел или Утрогестан).

# 70
Mibobo, не трябва ли да се повишава хормона, ако продължават някакви оплаквания или дискомфорт, а не според това дали ФТ4 е 14,6  или 17 или ТСХ 2,2 или 3,1? Има ли вариант с повишаването на хормона човек да не се почувства добре и да го върне на предишната доза въпреки неоптималните показатели?

Принципно по разсъждения е така, трябва да си слушаме тялото, но нещата не са черно-бели защото често симптомите може да са от дефицити на витамини, ИР или нещо друго. Затова аз лично си гледам все пак и "числата"  на щитовидните, не на ТСХ.
А като говорим за симптомите , те са основно от нисък Т3, така че да може и при Т4 20, пак да имаш симптоми, ако не се конвертира добре в Т3 и той ти е на долна граница...но в този случай колкото и Т4 да го вдигаш смисъл няма, тогава трябва да се включи Т3 .

# 71
Здравейте. Може ли да хвърлите едно око на новите ми изследвания? С Хашимото съм и пия Л тироксин 50 мкг от март месец.

# 72
Ниска ти е дозата. Иначе е хубаво изследвания да се правят по-често 7-8 месеца са много време.

# 73
Здрасти,  от около година съм на хормон, в момента на 75 мкр, в дългогодишна, недиагностицирана хипофункция преди това. След започване на терапия от запек, пееминах в ежедневна диария. По веднъж на ден, но всеки ден, изпражненията са редки, кашави, понякога воднисти. Вдигах, намалях дози, сменяла съм няколко пъти акутирокс, еутирокс, тирозинт, но промяна няма. На ехограф и изследвания, според гастрото, всичко е наред. Има ли някой такива неразположения при прием на тироксин? Как се овладява това?

# 74
Аз преди хормона имах умора, тревожност, паник атаки, жестоко безсъние, стомашни проблеми, атопичен дерматит, алергии, депресия, болки в ставите и костите, сърцебиене след хранене, нощно изпотяване, постоянно ми беше студено. Само откъм килограми бях пощадена.
Сега приемам 134 мкгр. Т4 и 12,5 мкгр. Т3. Нямам ги вече тези оплаквания. Като започнах хормон за една година качих до 125 мкгр. и тогава въведох и Т3. Последните години ми се е налагало да правя малки корекции. Но аз си бях много зле и затова ми се наложи да кача до 125 мкгр. На хора, на които жлезите им не са унищожени чак толкова, няма да имат такава нужда от хормон. На мен ми откриха заболяването с 10 години закъснение.

Общи условия

Активация на акаунт