Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 79

• 24 078
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
На мен ми откриха заболяването с 10 години закъснение.

И при мен беше така. Simple Smile Ама едно време, като по-млада, не се сещах за профилактични прегледи. Въобще не бях чувала за Хашимото даже.

# 76
Аз съм с ИР от 20 години, от тийнейджърка със СПКЯ, реално заподозрях проблем с щитовидната преди 15 г., преди 3 години нещата съвсем започнаха да се влошават и "официално" (тоест - потвърдено и от вас) съм с хипофункция от миналия ноември, но още през пролетта бях правила изследвания и нещата не бяха ок. Кога точно жлезата е започнала да работи зле - не мога да кажа. Много ме е яд, че не разбрах по-рано, че наистина имам проблем.

# 77
Здравейте, мисля и аз да започна с хормон, защото ЩХ не са ми оптимални. Разбирам, че се започва с малки дози и постепенно се вдига, но не ми става ясно дали е добре да се приема комбиниран Т4/Т3 или само Т4.

# 78
Здравейте, мисля и аз да започна с хормон, защото ЩХ не са ми оптимални. Разбирам, че се започва с малки дози и постепенно се вдига, но не ми става ясно дали е добре да се приема комбиниран Т4/Т3 или само Т4.
Първо само Т4, за да видиш как ще е конверсията. Ако е лоша - тогава може да добавиш и Т3.

# 79
Преди 8 години получих диагнозата ПКЯ, тогава посетих добър ендокринолог и след направени изследвания бях успокоена, че нямам ИР (а съм имала още тогава) и че щитовидната ми е супер(само тсх и фт4 са изследвани) , но ехографски преглед не ми направи на ЩЖ, нито ме посъветва за Тат и Мат да изследвам.
В изследванията ми преди 4 години тсх ми е 2, 466 uiu/ml и FT4 0,96 ng/dL = 12,35 pmol/L, пак нямам Тат и Мат... Точно преди да забременее е било това и точно с цел да съм спокойна.
Чак преди година сама се информирах и си пуснах пълен пакет за ЩЖ и Хашимото се откри. Също и ИР.
И мен много ме е яд, за закъснялата диагноза и за двете заболявания.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 18:26 от steli4ka s

# 80
Здравейте. Може ли да хвърлите едно око на новите ми изследвания? С Хашимото съм и пия Л тироксин 50 мкг от март месец.

Самоцитирам се, за да се видят пак изследванията. Една дама писа,че дозата ми е ниска. С колко ще препоръчате да увелича? 25мкг може би ?

# 81
Zlplst, на тези резултати 25 мкгр вероятно ще са ти много. Вдигни с 1/4 от 25, т.е 6 мкг и след 1 седмица с още 6 мкг. Т.е с 12,5 мкг, но постепенно и след 2 месеца виж какви са ти резултатите от изследванията. Конверсията ти е добра и е напълно възможно само 6 мкг да са ти достатъчно. Но след 2 месеца ще се види най-коректно.

# 82
Момичета, някоя от вас има ли книгите на Изабела Уенц в електронен формат и склонна ли е да ги сподели?

# 83
Здравейте, ще попитам и тук, въпрос към момичетата с дечица:
Скоро ми предстои да вляза във втория триместър, и лекарят ми каза тогава да заменя фолиевата киселина с мултивитамини за бременни, по мой избор. С хашимото с хипофункция съм, и сега се замислих че наличието/липсата на йод в тези витамини не е за пренебрегване. Ще го коментирам и с ендокринолога ми, но чак на 16ти декември, когато имам час... така че някой с опит би ли могъл да сподели? Благодаря

# 84
Аз мисля, че мултивитамините за бременни са просто мултивитамини с фолиева киселина в състава, тоест - не е нещо уау! Но аз по принцип не обичам мултивитамини, предпочитам сама да си дозирам добавките и затова пия доста хапчета. Отделно, че различните бременни имат различни потребности и добавки, напр. за превенция на Спина Бифида се препоръчва прием от 400 мкгр на ден, НО ако жената вече е родила дете със Спина Бифида или тя самата е родена със Спина Бифида, тогава дозата се качва на 4мг, тоест - количеството е 10 пъти по-голямо. Да не говорим, че в мултивитамините Б12 е под формата на цианкобаламин, който е най-трудно усвоимата форма на витамина. За мен "мултивитамини" е просто търговски трик и излишно харчене на пари.

Колкото до йода - знам, че не се препоръчва при проблеми с жлезата, така че бих внимавала.

# 85
Аз лично намерих два вида с метилирана форма на фолиева киселина и Б12. Едните са на Алайф, а другите на Тера нова. При интерес ще пратя линк. Пия вторите, но допълнително приемам витамини, та нямаше смисъл мултивитамини. При мен е доста трудно да ги съчетавам заради необходимото време между добавките, защото приемам много, но при тежък дефицит не мисля, че ще свършат работа комбинираните витамини.

# 86
Момичета, някоя от вас има ли книгите на Изабела Уенц в електронен формат и склонна ли е да ги сподели?

Преди време имах първата в ПДФ, но ми беше трудно така да чета и на промоция после си я купих, а файла скоро го търсих за позната и не си го намирам, ако го намеря ще ти пиша.

# 87
Виж в тази тема дали някой ще я сподели. Преди време са споделяни, но сега не излизат.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1690571.msg48805901#msg48805901

# 88
Здравейте,от известно време имам проблем с правилното дозиране на Еутирокса.
Края на септември при Еутирокс 87.5мг,това са ми резултатите.

Качих Еутирокса на 100мг и днес вече ме е страх,че съм минала в хипер.

Не зная вече как да дозирам?!.Пак ли да сваля на 87.5мг или да редувам-1 ден 100,на следващия 87.5...Вие какво мислите?Другите резултати от днес-инсулин,захар,гликиран хемоглобин и хома индекса дали са наред?

# 89
  • На брега на реката
А къде са ФТ3 и ФТ4?

Общи условия

Активация на акаунт