Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 79

• 24 078
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
Изследвания се правят винаги на гладно, винаги.
Вечерята знам, че трябва да бъде до 8 най-късно.
После се приключва.
Сутрин не се пие еутирокс. Особено пък ако ще се прави изследване на щж.
Става се сутрин, мият се зъбки, лице, дупе, обличаме се и отиваме да ни набодат.
Това значи на гладно.
Никакво кафе, закуска, сокчета, нищо. Единствено малко водица. Глътчица или две да утолите жажда ако има.
Даже са ми казвали, че и цигари не трябва ако се пуши.
Това също влияе.

# 706
Тая работа с непиенето на вода не е вярна. 1,2 чаши вода 30 мин преди взимане на кръв от вената е препоръчително, за да се хване максимално лесно вена. Това особено важи за хора, на които трудно им намират вени. При детето задължително го практикувам, защото е много трудна на вени и не всеки успява да й вземе кръв. Проблем с резултатите няма. Всичко е коректно.

Посмях се на зъбките и дупето, ако не ги измием и се замислих каква им е връзката с щитовидните Wink шегувам се.

# 707
Да, да, другото е ясно. Само за таблетката се чудих, че до сега като давах кръв не съм пила лекарства.

# 708
Тая работа с непиенето на вода не е вярна. 1,2 чаши вода 30 мин преди взимане на кръв от вената е препоръчително, за да се хване максимално лесно вена. Това особено важи за хора, на които трудно им намират вени. При детето задължително го практикувам, защото е много трудна на вени и не всеки успява да й вземе кръв. Проблем с резултатите няма. Всичко е коректно.

Посмях се на зъбките и дупето, ако не ги измием и се замислих каква им е връзката с щитовидните Wink шегувам се.

Ма как дупето няма да се измие Joy

За водата от не един лаборант, а и лекар съм го чувала.
Но логично ако има един човек проблем с вените ще пие, няма как.
Аз вода сутрин пия, даже започвам с топла, но преди изследвания малко пийвам.
Но има хора все още си мислят, че на гладно значи може да пият кафенце.
Една колежка имах си пиеше кафе със захар и мляко даже. То не било храна. Нали не я насищало, щом е гладна, можело.

# 709
Включвам се само да кажа, че според моята хематоложката няма проблем да си пия хормона преди ПКК, желязо и феритин.

# 710
На мен пък и личната и ендокринолозите и другите са ми  казвали преди изследване, особено пък за тсх да не пия хапчето, а след като ме боцнат.
Много различни неща казват ей.
Но има значение може би за какво изследване.
Аз затова все си питам, но знам, че като си правя за тсх не взимам хормона.

# 711
Мога да увелича версиите - на мен лекар ми е казвал да си пия еутирокс както обичайно преди изследването, защото то с години се пие и не се коригира едва ли не, че от това хапче ли ще се обърка резултатът. А гладен/жаден е по-скоро за удобство на лабораториите, за да си съберат вкупом пробите сутрин и си минат процеса наведнъж, не всеки когато се сети да минава и оставя материал и за него да трябва да пускат машини/реактиви.

# 712
И на мен, лабораторен при това. Само за глюкозата от стандартните(кр.картина, най-общата биохимия) има значение, ако си пиеш кафето със захар Simple Smile
За специфични изследвания разбира се не важи, ако изрично примерно пише без белтъчна храна предходния ден или тн..

# 713
За жаден специално в детското гастро като ходехме със сина ми са ми казвали, че майките често дават сокове, чай и други като смятат, че това не е храна и не е проблем и затова понякога им казват  нищо да не пие детето, за да е сигурно.
Но вода и аз знам, че няма проблем да се пие и даже е препоръчително според лаборанти.
Малко са изследванията на които не влияят храна и кафе, а хапчета смятам на всичко влияят и затова винаги съм без дори и да не изследвам щитовидна, пак не го пия Еутирокса.

# 714
Е да де, обаче се чудя къде е логиката.
Това е заместителна терапия. Еутирокса имам предвид. Нали от изследванията трябва да стане ясно дали дозата на заместителя е достатъчна. Бъркам ли?

# 715
В кръвното изследване се отразява общия Т4 т.е. това което жлезата произвежда (колкото и да е то) + външния прием. Когато е взето хапчето току що, може да покаже по-висок резултат, който не е реален

# 716
В кръвното изследване се отразява общия Т4 т.е. това което жлезата произвежда (колкото и да е то) + външния прием. Когато е взето хапчето току що, може да покаже по-висок резултат, който не е реален
Благодаря! Аз принципно пия Еутирокса около 5 ч. сутрин, за да съм сигурна, че са минали около 2ч. между приема и закуската. На изследване ще ида към 8 ч.

# 717
Повторихме изследването, явно не е имало грешка в първото, утре ще взема направлението за ендокринолог, пуснахме и витамин Д, резултата се вижда:

Витамин D3 ( 25 - OH )¹      19.4   nmol/l   Референтни стойности в забележка - <50 nmol/l сериозен дефицит

Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Тироидна функция      Профил   *   *
FT3 ( free Т3)                                          3.360               pg/ml            1.580 - 4.130
FT4( free Т4)                                                  0.840                ng/dl             0.730 - 1.630
TSH                                                          2.584               uIU/ml   0.510 - 4.300
Anti TPO                                       ↑                31.15                  IU/ml   1.00 - 16.00
Anti TG                                                             7.19                  IU/ml   5.00 - 100.00
Тиреоглобулин(hTG)                                     4.460          ng/ml   1.600 - 59.900

Желязото го пуснах, защото миналата година два пъти му излиза над нормата:
Желязо( Iron, Fe)                                               29.25   µmol/l          5.50 - 30.10
Това е малко ниско, но доколкото прочетох, не е притеснително:
PDW (разпред. на PLT по големина)   ↓      8.4             fl              9.0 - 17.0
Извинявам се че Ви занимавам, уж следя всички и при най-малкия сигнал реагирам, този път обаче детето само се досети.

# 718
Това са останалите резултати:
Име на теста (изследването) Флаг Резултат Единици Референтни стойности
     FT3 ( free Т3)                                     3.180 pg/ml                     1.580 - 4.130
     FT4( free Т4)                                      0.860 ng/dl                       0.730 - 1.630
    TSH                                                       2.684 uIU/ml                    0.510 - 4.300
    Anti TPO                                    ↑         24.73 IU/ml                      1.00 - 16.00
    Anti TG                                                 13.83 IU/ml                       5.00 - 100.00
    Тиреоглобулин(hTG)ng/ml                                                         1.600 - 59.900

Извинявам се, че Ви занимавам, но не сме се сблъсквали до момента с тези неща.

Оптимални стойности за възрастни
✅ TSH: 1.0 – 2.5 mIU/L
✅ FT4: 1.0 – 1.5 ng/dL (12.8 – 19.2 pmol/L)
✅ FT3: 3.2 – 4.2 pg/mL (4.9 – 6.5 pmol/L)

# 719
Vangobi,
Ft3 и ft4 не са оптимални. В предния пост са публикувани оптималните стойности.
Възможно е симптомите да са от хипофункция.
Но в никакъв случай не може да се изключи и инсулинова резистентност. Толкова много хора има с перфектни стойности на гладно, а като хапнат нещо сладко и инсулина хвърчи в космоса. Без обременяване с глюкоза и трикратно изследване на глюкоза и инсулин, не може да се отхвърли ИР. Изследва се и гликиран хемоглобин. Глюкоза 5,5 на гладно, да в норма е, но насочва към повишено внимание.
Здравейте, мога ли да ви помоля за мнение за резултатите ми? От известно време не се чувствам добре (безпричинна нервност, студени крайници, сърцебиене и напълняване). Напълняването предполагах, че се дължи на ИР, но виждам, че инсулина ми е добре. Ще се радвам на коментарите ви, дали се дължи на жлезата или да търся проблема другаде. С нисък вит. Д съм и приемам ежедневно.

Общи условия

Активация на акаунт