Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 79

• 24 081
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
Ако жлезата не може са работи, поради увреждане от автоимунен процес (например) или е премахната (частично или изцяло), то ТSH, ако ще в небето да, не може да я накара да работи.
Той е косвен лабораторен показател и реално не показва дали имаме наличен достатъчно произведени/налични щитовидни хормони.
Да, изказа е малко краен, ама чак велика глупост не е  Hands V Все пак сме в темата за Хашимото и не разглеждаме случая с перфектно работеща жлеза.

# 691
Darvo12 хайде малко по-спокойно ...тук в темата държим на приличен и уважителен тон, размахване на пръст и набиване на канчето някъде другаде.
Да, има отношение към жлезата, но в повечето случаи стойността му въобще не е миродавна и мога да дам десетки примери - за чудесен ТСХ и щитовидни хормони даже под норма, или щитовидни с прилични нива а ТСХ 5-6 и така нататък.

# 692
Да, точно това е имала предвид и Acid_Burn - което поясниха peneva_a и mibobo - и всички, които са харесали коментара, са го разбрали.

Хей, Darvo12 - защо така с "правата лопата"? 🫣

Момичетата тук са чели много, интересували са се и знаят какво да напишат.
Знаят за какво става въпрос.
Още повече че го и изпитват на гърба си...

На мен от много дълго време насам TSH-то ми е все към нулите - а двата щитовидни хормона са в референтните стойности, но ниски. 🥺
И съвсем не оптимални.
Ниско TSH, но и ниски щитовидни - а сега де?!

Вече бяхме писали за това - особено аз (без жлеза), ако ще и да се "надрусам" с "Елтироксин" и сериозно да предозирам - тялото ми ще си остане в състояние на хипофункция.
Само ще се появят "лъжливи" симптоми на хиперфункция.
И то за известно време...

Важно е какво се случва в клетките.
Кръвните изследвания не винаги са особено добър и точен показател.

Темата е "деликатна" и чувствителна и момичетата тук са достатъчно "наранени" и чувствителни, заради тревогите, които си имат.
🙏🍀🌺

# 693
Извинявам се, че нахълтвам в темата, но имам един въпрос.
Резултатите на момче на 18 г, са в норма, с изключение на Anti TPO,  посочени са рефернтни стойности  1.00 - 16.00, неговия резултат е  24.73 IU/ml. Поразрових се, другите лаборатории обявяват други референтни стойности, доста по-високи. Говорих с личната ще повторим изследването, според мен е грешка, не разбирам и тази разлика в референтните стойности.

# 694
Най-добре напишете стойностите и на другите хормони. В норма не значи оптимални.

# 695
Антителата по различните лаборатории са с различни референтни граници, зависи от апаратите зависи от мерната единица. Не знам защо си мислите, че е грешка... Повторете ги няма лошо, но толкова много хора са с Хашимото, че няма нищо странно.
И да, хубаво е да покажете изследванията защото едни хормони на долна границата въобще не са добре, нищо че са в норма.

# 696
Това са останалите резултати:
Име на теста (изследването) Флаг Резултат Единици Референтни стойности
     FT3 ( free Т3)                                     3.180 pg/ml                     1.580 - 4.130
     FT4( free Т4)                                      0.860 ng/dl                       0.730 - 1.630
    TSH                                                       2.684 uIU/ml                    0.510 - 4.300
    Anti TPO                                    ↑         24.73 IU/ml                      1.00 - 16.00
    Anti TG                                                 13.83 IU/ml                       5.00 - 100.00
    Тиреоглобулин(hTG)ng/ml                                                         1.600 - 59.900

Извинявам се, че Ви занимавам, но не сме се сблъсквали до момента с тези неща.

# 697
FT4 е много ниско. Оптимално е да е поне малко над средата на нормата, т.е. над 1.2 при тази норма...
Като пускате изследвания пак, проверете за дефицит на вит.Д и вземете направление от ЛЛ за ендокринолог да види и на ехограф.

# 698
Благодаря, peneva_a.
ЛЛ, ми предложи  веднага направление за ендокринолог, но се разбрахме, че първо, ще изчакаме повторните резултати.

# 699
Не всяко изследване, което не ви харесва, е грешка. Ползвайте си направлението.

# 700
Момичета, моля припомнете ми преди изследване на TSH не трябваше да съм консумирала кофеинови напитки, хубаво беше да не съм се хранила поне 6 ч преди изследването, нали? А трябваше ли да съм си пила хапчето за хормонозаместителната терапия? Пия го сутрин много рано и се чудя сега. За Еутирокс иде реч.

# 701
  • На брега на реката
Най-добре е да са минали 8-12 часа от последното хранене. Съвсем на гладно и хормона не се пие.

# 702
Без хапче, пиеш си го като дадеш кръв

# 703
  • София
Здравейте, мога ли да ви помоля за мнение за резултатите ми? От известно време не се чувствам добре (безпричинна нервност, студени крайници, сърцебиене и напълняване). Напълняването предполагах, че се дължи на ИР, но виждам, че инсулина ми е добре. Ще се радвам на коментарите ви, дали се дължи на жлезата или да търся проблема другаде. С нисък вит. Д съм и приемам ежедневно.

# 704
Момичета, моля припомнете ми преди изследване на TSH не трябваше да съм консумирала кофеинови напитки, хубаво беше да не съм се хранила поне 6 ч преди изследването, нали? А трябваше ли да съм си пила хапчето за хормонозаместителната терапия? Пия го сутрин много рано и се чудя сега. За Еутирокс иде реч.

TSH се изследва сутрин.

Общи условия

Активация на акаунт