НОВО: Лоялна програма в BG-Mamma

• 46 768
  • 658
  •   1
Отговори
# 45
  • Някъде там
Благодаря, вече си използвах натрупаните точки.
Никъде обаче не виждам сегашното предизвикателство от което се трупат точки ?
Има ли такова в момента?

# 46
Още няма.
Май всички го чакаме това предизвикателство, аз честно казано нямам идея изобщо за какво става дума. Досега не съм участвала с такова нещо.
Някой да е малко по-наясно?

# 47
В общите условия за приемане на подаръка по повод старта на лоялната програма е описано следното:

Съгласно Закон за местните данъци и такси (ЗМДТ), чл.44-51 доходът от подаръка (парично дарение) се счита за облагаем, като задължение на Дарения е да декларира и да внесе за своя сметка, дължимия данък върху дохода от подаръка (паричното дарение).

Ето и малко допълнителна информация:
ЗМДТ използва общия термин "имущества", защото всяко имущество - движимо, недвижимо, пари и пр., което е придобито по дарение (или друг безвъзмезден начин), се облага със съответния местен данък. Изключенията кога не се дължи данък върху дарението са изрично и изчерпателно изброени в закона. Няма изключение, което да определя, че парите не подлежат на облагане с данък, когато са подарени (освен при роднини по права линия).
От юридическа гледна точка парите са част от имуществата и поради това паричните дарения подлежат на данъчно облагане, когато не са дарени от роднина по права линия.
При безвъзмездно придобиване на имущество, с изключение на прехвърляне на недвижим имот, ограничени вещни права върху недвижим имот и моторните превозни средства, лицата, получили имуществото, подават декларация за облагането му с данък в двумесечен срок от получаването му.
Още ТУК.

# 48
И аз да попитам 😊 Взимам 4 ваучера за по 100 лв. и решавам, че ще ги подаря на лицата Х  и ,,Y . Това означава, че ще декларирам данък или? Не разбрах 🤷

# 49
  • София
Здравейте и тук,

Аз се казвам Симеон Попов и съм Co-Founder и Software engineer в IncentivAI.
...
Имайте предвид, че платформата на IncentvAI ще бъде доста по-амбициозна от това, което виждате в момента. Идеята на приложението е да обедини на едно място всичките ви лоялни програми и да имате възможността да разменяте точки от една лоялна програма за лоялни точки на друга програма.
В момента стартираме пилотно с BG-Mamma, но сме започнали преговори с други партньори и се надяваме съвсем скоро да можете да монетизирате лоялните си точки от различни програми по много по-добър начин.
На първо четене много хубава идея, но се питам имате ли яснота при дългосрочните ви планове, как стоят нещата с данъка?

В смисъл, ако Озон и Декатлон ви станат партньори, аз предпочитам да си ползвам ползвам Озонските бонуси в Озон, и Декатлонските в Декатлон, защото те тогава са си отстъпки. Ако ги изтегля и събера при вас, за да ги осребря и използвам по по-добър начин, и те се "превърнат" в подарък, на който дължа данък.. не виждам защо да предпочета вас.

Ако нещо грешно разбирам, ме поправете.

# 50
Така, така....и ако е над 100 лева да речем, служебна бележка не се ли издава, от организатора, която да послужи пред НАП?

# 51
За нас потребителите са анонимни и няма как да съберем данни, необходими за НАП.
Съгласно Законодателството задължението за деклариране на подарък (дарение) е на Дарения, а самото деклариране зависи изцяло от вас и вашата добросъвестност.

# 52
Има ли в програмата ваучери за над 100 лв? Аз не видях да има, но може и да бъркам.

# 53
  • София
Има видях за 200 лева

# 54
За 200 бяха по 2-3 бройки снощи.

# 55
  • Сандански
Ако не сте си дали ЕГН-то, то няма как да ви се начисли данък.

Ей вече се върнаха редактирането и докладването. Simple Smile

# 56
  • Разпиляна във въображението
И как ще получим документ за тези ваучери?

# 57
Колко процента е данъка ?

# 58
  • Sofia
Благодаря още веднъж на БГМама за лоялната програма. Моят въпрос е как може да се участва в тестване на новите функционалности?

# 59
Важно е да внесем уточнение.
Точките, които сте получили до момента не са част от самата лоялна програма, а подарък от нас за най-активните и полезни потребители. Като такъв, те се приемат от закона като подарък-дарение. Те не се декларират в годишната данъчна декларация като доход по ЗДДФЛ, а се декларират в съответната община по местоживеене.
Размерът на „данък дарение“ се определя от общинските съвети в определени в чл. 47, ал. 1 ЗДМДТ граници от 3,3 до 6,6 на сто – при дарение между лица, които не са съпрузи и роднини.
С други думи - на 100лв дължимият данък е между 3.30 и 6.60лв.

След официалния старт на първото предизвикателство на лоялната програма, получените точки ще бъдат възнаграждение за конкретни действия и като такова ние ще заплащаме данък за него и ще бъде необходимо да събираме данни, за което ще бъдете уведомявани предварително в общите условия на всяко отделно предизвикателство.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 15:43 от Лоялна програма

Общи условия

Активация на акаунт