Ноемврийски мъничета 2024 - тема 1

• 15 403
  • 728
  •   1
Отговори
# 555
Навършило. А защо толкова рано захранване, риск от алергии ли има?
О, не. Няма да захранвам толкова рано. Ще си я кърмя и ще почна или след като навърши 5-тия или след 6-тия, според зависи какви признаци дава 😁 просто се чудех навършени ли се брояха 😁 гледах някакви схеми на Хип от любопитство

# 556
Аз също с голямото дете ползвах услугите на консултант по сън, два пъти за различни проблеми. Но правих еднократна консултация, 1 или 2 часа онлайн разговор, пак преди това се попълваха детайлни дневници. Помогнаха ми и двата пъти и сега бих ползвала, но по-рано! Не да чакам до година две. Ще видя как ще се развият нещата още няколко месеца и направо си запазвам консултация.
Иначе сега като се роди бебето си купих курс от една от консултантките за съня на бебетата от 0-6м, на теория имам чувството, че всичко вече съм чувала по много пъти и ми е ясно, но някак на практика е различно. Най-любимо ми е как повтарят "още от малко, слагайте го поне веднъж на ден да заспива в кошарата, с малко помощ и тн". Е при мен не става и не става, той в ръцете ми вечер киселее средно час докато се успокои и заспи, че се пробужда, търси гърда, пак заспи... Какво остава в кошара. Пробвах два три пъти, е то приспиването се удължи до 3 часа, като накрая пак си го взех и си заспа в мен.

# 557
gerimal, преди 5 години и половина за първото дете работих с консултант по детски сън. Правихме детайлно проследяване с дневник на съня за един месец и нашата основна цел беше да научим бебето да заспива самостоятелно или с минимална намеса от наша страна. Бяхме стигнали до етап, в който по 1 час я приспивахме и исках някой да ни помогне с изготвянето на режим. В повече детайл, че стана дълго:

Скрит текст:
Разясниха ни основите на детски сън, като интервали на бодърстване, брой дремки и т.н. Най-общо казано изграждаш режим на бебето и се стараеш да го следваш. За да премахнем асоциациите за сън не сме оставяли малката да плаче, а постепенно скъсявахме времето, в което я люлеем, например, докато се научи да заспива самостоятелно или с минимална намеса. Изготвихме си нощна рутина, за да знае кога е време за по-дълъг сън и през деня се стараех да спазвам режима.

Това беше най-доброто ми решение от както съм майка! Grinning Преди това нищо не знаех за детския сън и роднини ме убеждаваха, че трябва да оставям бебето да плаче, докато заспи, да го държа будно по-дълго, за да му се доспи. Свекърва ми пък я научи да заспива на ръце с люлеене. Мен всичко това ме напрягаше и естествено открих, че не е вярно, че детето трябва да стои по-дълго будно, а напротив. Колкото повече спи през деня, толкова по-добре ще спи през нощта. Освен това бързо разбрах, че настроението на детето се определя от качеството на съня. Голямата, ако си ляга по-късно и не спи на обяд, става много раздразнителна дори на вече почти 6 години. И колко пъти са ни коментирали, че ощетяваме детето като го “караме” да ляга в 8 часа. При децата фазата на дълбок сън е по-рано от тази при възрастните и не е ок да лягат в 10-11 часа. Когато научих за всичко това, се замислих колко ли деца се държат зле, плачат и се тръшкат, защото им се спи?
Ако на някой му е интересно, аз ползвах услугите на тази консултантка: https://naninanibebe.com/

Преди време на всички приятели с деца препоръчвах работа с консултант. Сега има много избор от услуги, но виждам, че и цените са се вдигнали 5 пъти. Аз тогава платих 160 лв за един месец, ако си спомням правилно. Сега мисля да си взема някой от курсовете, за да си припомня материала и да опитам сама да си разреша проблемите.

Разбира се, има и много безплатни статии и видеа в интернет, на български и на английски.

Mommy, много полезно, че сподели, благодаря ти и аз. Погледнах и сайта вчера и си викам “хайде по-сериозната вече” и снощи отрано я сложихме в нейното креватче и смятам така да я карам, има само да наместим часа,  да е към 21-21:30 май ще е по-добре. Рутината е много добра и за децата, освен за родителите.

Сутринта голям успех, бреееей 🥳🥳🥳 голямо удовлетворение е като нещо проработи. Та, сутрешния тоалет в 8ч, игра и занимавка до 10 и я оставих сама на дивана за малко, завих я и и пуснах бял шум. Заспа си самичка за пръв път. Радостта е голяма, че иначе си заспива в моите ръце по време на кърмене, ама аз после и не искам да я оставя и си я държа в мен да спи, дори по няколко часа вече 2 месеца 🤦🏼♀ Нали казват имало 4ти триместър, ами ей на, помагам и да се адаптира във външния свят така 😁…ами много е сладка, какво да направя?! Гушкам си я!

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 20:22 от MayaJane

# 558
Един малко по-различен въпрос. Колко време се чистихте от лохиите, аз съм със секцио и вече е 44ти ден след раждането и все още имам едно жълтеникво течение на моменти и почвам да се притеснявам.

# 559
Около 40 дни. Щом е жълтеникаво, скоро ще спрат.

# 560
MayaJane, детето е спало от 21:30 до 8 сутринта ли? А аз мислех, че нашето 11:30 - 7:30 е успех Grinning

# 561
Момичета, замислих се дали 5 хранения всъщност са добре за 24 часа ? Малката скоро ще прави 2 месеца и навсякъде чета, че трябва да са поне 6, но през нощта като не мрънка за храна, гледам да не я слагам. Чудя се дали не правя грешка, със сигурност не е качила толкова много, колкото първия месец.

# 562
Как само 5 хранения, на колко часа огладнява през деня и по колко часа спи през нощта, без да се буди?

# 563
_Miss_, нашата се е случвало да проспи хранене и така са ставали 5. Не е редовно, но вече няколко пъти се е случвало. Детето само си определя от колко има нужда.
Има го и това, че не е нужно да чакаме да реве от глад чак, но ако детето е гладно, ще има признаци. Аз също вече не храня дете, което не дава сигнали на глад, защото само лигави гърдата 2 минути и суче 3 капки, и накрая нищо не става и огладнява чак след 2 часа.

# 564
MayaJane, детето е спало от 21:30 до 8 сутринта ли? А аз мислех, че нашето 11:30 - 7:30 е успех Grinning

Как, бре, 😁Skady, кага казах такова нещо? Да не дъм се изразила правилно освен 🤔 В 22 я слажихме в креватчето предната вечер, ако се събуди веднъж само за хранене към 2:30-3 и после в 7 досега ни е идеалният режим 🤷🏼♀ …но няма идеално всяка нощ 😂

# 565
Как само 5 хранения, на колко часа огладнява през деня и по колко часа спи през нощта, без да се буди?

Тези 5 храненения идват от това, че последното е към 20:30-21:00 и после чак сутринта към 6-7. През деня си прави нормални паузи, понякога се буди като часовник, друг път спи малко повече. Докато я преобуя, поиграем си, да се погушкаме и то часовете така се наместват, че храненията са толкова. Педиатърката ми беше казала да спра нощното, защото според нея беше качила много първия месец, разбира се не съм се опитвала да я спра, в един момент тя сама си го изключи. Заспива към 22-22:30 и най-често към 3-4 се буди от напъни, но като успее да се изходи се успокоява и пак си заспива. Чудя се дали там не е момента, в който трябва да и предложа храна. Следя я и си наддава, просто не е с този интензитет като първия месец.

# 566
Чета ви и се изпълвам с надежда, че и моето може би ще спре да се буди, ама нейсе… милият още си хапва по 7 пъти, изцяло на кърма сме, понякога трудно изкарва 3те часа, друг път прави дълги паузи от по 4+ часа през деня, ако се успи, и нощем по 5-6 часа, ама 7 хапвания си прави човекът и аз не му отказвам…
Напоследък точно след около 3 часа през нощта голямо пънкотене пада, някой път пръцка, друг път не, оригвам, изпръцквам, ама си продължава това леко спане през нощта и съм като ударен самолет последните дни 😅
Ха дано и нас ни огрее по-дълъг нощен сън!🙏🏻🍀😅

# 567
Моята някой път яде и по 10 пъти на ден. Колкото повече яде през деня, толкова по-добре ще спи.

# 568
Aми аз не знам дали се буди толкова от глад, или от газове някакви, ама аз все му давам и той не отказва просто. Иначе през деня имаме дни, в които и през час и половина - два си хапва, и пак си се буди, таа явно ще си го изчакам, каквото той “каже”, хич не ме интересува, че педиатърката все пита дали сме премахнали 7-мото хранене 😅

# 569
Момичета, замислих се дали 5 хранения всъщност са добре за 24 часа ? Малката скоро ще прави 2 месеца и навсякъде чета, че трябва да са поне 6, но през нощта като не мрънка за храна, гледам да не я слагам. Чудя се дали не правя грешка, със сигурност не е качила толкова много, колкото първия месец.
При нас от известно време мина "твърдо" от 7 на 6 хранения и забелязвам, че понякога- примерно веднъж на 4-5 дни са даже 5- обикновено ако сме били на разходка и после си е доспивал вкъщи. Едно нощно си има винаги. Преди също пропускаше понякога и ставаха от 7 на 6 за деня. Мисля, че си качва добре въпреки това. След няколко дни сме на преглед и ще видим точно колко е качил. До колкото съм чела не всеки месец качват едно и също- първия е най- много, след това е по- малко.

Общи условия

Активация на акаунт